Gyógyhír Magazin 2018-11-05

Fürdőgyógyászat – közeleg a téli szezon!


A  gyógyfürdőkben a gyógyvíz, mint természetes gyógytényező felhasználásával zajlik a gyógyászati és rehabilitációs tevékenység. Ezek fontos szerepét elismerve a Társadalombiztosítás (új nevén: NEAK) támogatást nyújt a biztosítottak számára a gyógyfürdő kúrák szolgáltatói árához, ezzel is könnyítve a krónikus reumatológiai, ortopédiai, neurológiai vagy érbetegségben szenvedők hozzáférését a fürdőgyógyászati ellátásokhoz.Lassan beköszöntenek a hideg hónapok, amelyeket a mozgásszervi betegségekben szenvedők nehezen viselnek. Különösen indokolt ebben az időszakban felkeresniük a gyógyfürdőket, s közülük is azokat, amelyek a TB által támogatott fürdőgyógyászati kezeléseket, komplex kúrákat kínálnak.
 
Támogatás — csak orvosi beutalóval
Támogatott fürdőgyógyászati kezelésekhez reumatológus- vagy fizioterápiás szakorvos, mozgásszervi rehabilitációs szakorvos, ortopéd szakorvos vagy traumatológus szakorvos állíthat ki beutalót – vényt – ami mellé a kezeléseket rögzítő Kezelőlapot is mellékelnek. Magánrendelésen nem  írható fel támogatott fürdőgyógyászati beutaló, csakis állami egészségügyi intézményben, viszont több, a TB-vel szerződésben álló gyógyfürdő is foglalkoztat olyan szakorvost, aki erre akár a helyszínen is jogosult. Érdemes tehát tájékozódni  a lehetőségről a fürdőválasztás során.
 
Évente 2 kúra,összesen 120 kezelés
A támogatott fürdőgyógyászati kezeléseket az érvényes Tb kártyával rendelkezők évente kétszer vehetik igénybe. E kezelések kúraszerűen fejtik ki hatásukat, ezért célszerű, hogy 1-1 kúra 2-3 hétig is eltartson. Az érvényes szabályok szerint egy kúra összesen 4-féle kezelést tartalmazhat az alábbiak közül:
 
• gyógyvizes gyógymedence (ideértve a hévízi tófürdőt is)
• gyógyvizes kádfürdő
• iszappakolás
• súlyfürdő
• szénsavas fürdő
• orvosi gyógymasszázs
• víz alatti vízsugármasszázs
• víz alatti csoportos gyógytorna
• komplex fürdőgyógyászati ellátás
• 18 éves kor alatti csoportos gyógyúszás
• szén-dioxid gyógygázfürdő (mofetta)
 
A kúra során mindegyik kezeléstípus 15 alkalommal vehető igénybe, vagyis a 2-3 hetes kúra során az előzetesen kiválasztott 4-féle kezelésből összesen 60 alkalommal részesülhet a páciens. 
A 18 év alattiak csoportos gyógyúszása hetente (iskolai szünetben pedig naponta) két alkalommal vehető igénybe, oly módon, hogy a kúra összesen legfeljebb 
52 kezelésből állhat, és 26 hétig tarthat. A szén-dioxid gyógygázfürdő ellátás esetében naponta legfeljebb 1 kezelés végezhető, azzal, hogy egy kúra 15 kezelésből áll, és maximum 4 hétig tarthat.
 
Fürdőnként eltérő költségtérítés
Az egyes kezelések társadalom-biztosítási támogatása ugyan országosan egységes, ám – mivel a fürdőszolgáltatás szabad ármegálla-
pítású – a gyógyfürdők szabadon határozhatják meg saját térítési díjaikat. Érdemes ezért a gyógyfürdő kiválasztása előtt összehasonlítani az általuk közölt árakat is.
 
Mit kell tenni a kúra végén?
A kúra befejezését követő három héten belül a gyógyászati ellátást rendelő orvoshoz ellenőrző vizsgálatra kell menni, és a kezelőlapot át kell adni neki. Aki az ellenőrző vizsgálaton nem vesz részt, vagy a kezelőlapot nem adja le, újabb kúrára nem jogosult.
Hollauer Tibor

Cikkajánló


A fürdőgyógyászati ellátások támogatása 2020-ban Gyógyhír Magazin
Fürdőgyógyászat – kezdődik az őszi főszezon! Gyógyhír Magazin
Májusban duplán segít, aki vérplazmát ad Gyógyhír Magazin
Amit tudni kell az e-receptről Gyógyhír Magazin
Gyógyhír Magazin
20 milliós adomány az Irgalmasrendi Kórháznak Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Ezen a napon született Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Költők, írók betegségei Koronavírus Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


Adatvédelmi nyilatkozat   |   Jognyilatkozat   |   Elérhetőségeink   |   Médiumajánlat   |   Gyógypedagógus állások

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6897115 látogatónk volt eddig