• 2020. augusztus 15., szombat

A férfiak egészségéért


2019.03.31

Bár kontinensünkön soha nem volt ilyen magas a férfiak várható életkora, illetve az egészségesen eltöltött éveik száma, még így is sokan halnak meg közülük túl fiatalon. Ennek okait pedig messze nem csak a biológiai tényezőkben kell keresnünk – állapítja meg egy tavaly megjelent, széles körű vizsgálat összefoglalója.Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization; WHO) 2018-ban érdekes dokumentumot jelentetett meg „A Férfiak egészsége és jólléte a 
WHO Európai Régiójában” címmel (Men’s health and well-being in the WHO European Region). 
 
Az írás az alábbi főbb okokra vezeti vissza az európai férfiak (nőkhöz képest) rossz halálozási mutatóit: 
 
1. A férfiak hajlamosabbak a kockázatkereső magatartásra. Ez megmutatkozik az alkohol- és droghasználat mutatóiban (lásd erről keretes anyagunkat), illetve a baleseti statisztikákban is: a halálos kimenetelű közúti balesetek áldozatainak háromnegyede 25 évnél fiatalabb férfi.
 
2. Az egészségügyi szolgáltatásokat (pl. az ingyenes szűrővizsgálatokat) a legtöbb vizsgált országban a férfiak sokkal kevésbé használják ki, mint a nők. A kutatók szerint ennek fő okai egyes társadalmi-gazdasági tényezők és normák: vagyis a férfiasság eszményéhez sok helyütt ma is hozzátartozik, hogy egy férfi nem mutatkozhat „gyengének”. 
 
3. A férfiak dohányzással, étrenddel, alkoholfogyasztással kapcsolatos szokásai egészségtelenebbek, mint a nőké. Gyakrabban szenvednek ezen kívül sérüléseket, és válnak erőszakos cselekmények elkövetőivé vagy áldozataivá.
 
Tények
- Európa keleti felének egyes államaiban hétszer nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy férfi szív-és érrendszeri betegségek következtében idő előtt halálozik el, mint a nyugatiakban.
- A kelet-európai országokban az alkohol- és droghasználat a férfiak fő rizikófaktora; ezek következtében az életévek száma mintegy 23,7%-kal csökken. (Az adatok a WHO már idézett tanulmányából származnak.)
 
A teljes, hosszú életért
Az életmódbeli, táplálkozási szokások stb. megváltoztatásán, a szűrővizsgálatokon való rendszeres megjelenésen kívül sok férfi azzal tesz az egészségéért, hogy olyan étrend-kiegészítőket, gyógyhatású készítményeket fogyaszt, amelyet kifejezetten az erősebbik nem fizikai, mentális és szexuális egészségének megőrzésére fejlesztettek ki.
 
Papp György

Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Amikor megszaporodnak a vécére szaladós éjszakák… Gyógyhír Magazin

Ön férfi? Akkor készülhet a prosztataháborúkra Gyógyhír Magazin

Férfias ügyek – prosztata és tökmagolaj Gyógyhír Magazin

Apa csak egy van - vigyázzunk rájuk! Gyógyhír Magazin

Prosztatamegnagyobbodás – kockázatok és megelőzés Gyógyhír Magazin

Mit tehetünk a prosztatamegnagyobbodás ellen? Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
augusztusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája