Gyógyhír Magazin 2019-09-06

Fürdőgyógyászat – kezdődik az őszi főszezon!


A fürdőgyógyászat az orvosi rehabilitációs eljárások közé tartozó gyógyászati ellátás, amit főként a krónikus reumatológiai, ortopédiai, neurológiai illetve érbetegségek kezelésénél alkalmaznak. Ezek több fajtájához is jár tb-támogatás, melyet a Nemzeti Egészségbiztostási Alapkezelő (NEAK) nyújt a szakorvosi beutalóval rendelkező betegek gyógykezeléséhez. Dr. Mándó Zsuzsannát, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház orvos-igazgatóját elsőként arról kérdeztük, az év mely szakaszában a legkeresettebb ez a gyógymód?• A tavasz és az ősz a „csúcsszezon”, ami persze orvosilag és élettanilag is indokolt  azon betegségek esetében, amelyek gyógyítására a fürdőgyógykezelések szolgálnak. Emellett a jogszabály szerint évente 2 alkalommal – alkalmanként maximum 15 kezelést igénybe véve – kapható tb-támogatás erre az ellátásra, ez is állhat a betegforgalom tavaszi és őszi megnövekedése mögött.
 
• Elég forró nyarunk volt, s az előrejelzések szerint ez az időjárás őszre is áthúzódhat. Kell erre figyelnie a gyógykezelések igénybevételét tervezőknek?
 
• Kétségtelen, hogy a nagy meleg megviseli a szervezetet, s a fürdőgyógyászati ellátás – egy súlyfürdő, vagy iszappakolás – tovább fokozhatja a terhelést. Fiziológiailag ezért mindenképpen előnyösebb a hűvösebb idő, de persze az sem mindegy, hogy  valaki „csak”  egy izületi kopással küzd, vagy amellett keringési zavarai, esetleg szívbetegsége is van. 
Ezt a fürdőorvosok a beutalás során tisztázzák, s ennek figyelembe vételével alakítják ki az egyénre szabott kezelési tervet. Az őszi szezon szerintem idén is szeptemberben kezdődik majd, hiszen ekkor már az esetleges nappali hőséget hűvösebb éjszakák követik, ami lehetőséget nyújt a szervezetnek a felüdülésre.
 
• Mik a tapasztalataik, az őszi csúcsidőben is mindenki hozzájut a számára előírt kezeléshez?
 
• Nem árt tudni, hogy egy-egy gyógyfürdőbe több különböző „betegútról” is érkeznek beutaltak. Egyrészt vannak a járóbetegek, akik az otthonuk közelében lévő gyógyfürdőbe járnak be ambuláns módon kezelésekre. Sok helyütt – pl. a mi esetünkben is – fekvőbeteg osztály  is rendelkezésre áll, ahol kórházi ellátás során kerülnek alkalmazásra a fürdőgyógyászati ellátások, és vannak azok a betegek, akik távolabbról érkeznek egy-egy kúrára, szállodai szolgáltatást igénybe véve. Ez utóbbi esetben a következő hónapokban nem árt, ha tájékozódnak a kiszemelt gyógyfürdő fürdőgyógyászati kapacitásait illetően, hiszen nem biztos, hogy a beteg által tervezett időszakban minden kezelésre – pl. a súlyfürdős helyekre – van szabad időpont. Sokan veszik egyébként a fáradságot arra, hogy korábban leutaznak a kiszemelt helyszínre, elvégeztetik a vizsgálatokat, ami alapján megtörténik a gyógyfürdő ellátás indikációja és a kezelések időpontjának meghatározása, majd ezek birtokában gondoskodnak a szükséges szállásról. 
 
• A fürdőgyógyászat árainak tb-támogatásának mértékét egy 2004-es rendelet határozza meg. Ezek az összegek 15 éve nem változtak…
 
• Sajnos ez így igaz, miközben persze a gyógyfürdők költségei folyamatosan nőnek. Az áraikat mégsem emelik ilyen ütemben, ami mögött bizony a gyógyfürdők, kórházak gazdasági vezetőinek komoly munkája és fejtörése áll, akik mindenképpen szeretnék a lehető legkedvezőbb áron gyógyítani a betegeket. Bár a fürdőgyógyászat egy „szelíd gyógymód”, ami minimális mellékhatással bír, de lényegében ugyanolyan terápia, mint egy gyógyszeres, antibiotikumos kezelés, és ugye senki nem szeretné, ha ezekről egy beteg anyagi okokból maradna le. Éppen ezért a szakma a végsőkig igyekszik elodázni az áremelést, és a rászorulók lehető legszélesebb körének biztosítani ezt a gyógyulási lehetőséget. 
 
Hollauer Tibor

Cikkajánló


A fürdőgyógyászati ellátások támogatása 2020-ban Gyógyhír Magazin
Májusban duplán segít, aki vérplazmát ad Gyógyhír Magazin
Fürdőgyógyászat – közeleg a téli szezon! Gyógyhír Magazin
Amit tudni kell az e-receptről Gyógyhír Magazin
Gyógyhír Magazin
20 milliós adomány az Irgalmasrendi Kórháznak Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Ezen a napon született Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Költők, írók betegségei Koronavírus Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


Adatvédelmi nyilatkozat   |   Jognyilatkozat   |   Elérhetőségeink   |   Médiumajánlat   |   Gyógypedagógus állások

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6897057 látogatónk volt eddig