• 2020. július 11., szombat

Férfias ügyek – prosztata és tökmagolaj


2019.10.06

A férfi belső nemi szervekhez tartozó prosztata jóindulatú megnagyobbodása (szakszóval: benignus prostata hyperplasia; BPH) az idősödő férfiak egyik leggyakoribb betegsége; rendszerint 45 éves kor felett jelentkezik, és a 80 év feletti férfiak mintegy 80%-ánál is előfordulhat. 

Kezelésére létezik  természetes hatóanyag is.Anépszerű egészségügyi portál, a Healthline nemrég külön cikkben foglalkozott a tökmagolaj kedvező egészségügyi hatásaival. Az írás szerzői kitértek arra, hogy e növényi olaj fogyasztása miért hatékony a prosztataproblémák kezelésére. A szerzők egy koreai tanulmányra hivatkozva számolnak be arról, hogy a tökmagolaj ígéretes eredményeket mutatott a BHP alternatív gyógyszereként.

Egy kutatás eredményei
A koreai kutatók a vizsgálat során 12 hónapon keresztül 47 BHP-ben szenvedő beteg állapotát követték nyomon, akiknek átlagéletkora 53,3 év volt. 
A vizsgálati személyek egy része napi 320 mg tökmagolajat kapott (más részük pedig placebót, vagyis hatóanyagot nem tartalmazó készítményt). 
A tudósok az egy év alatt végig nyomonkövették a páciensek prosztatájának térfogatát, illetve hogy milyen sebességgel áramlik a vizeletük. A kutatók úgy találták, hogy három hónap után a páciensek állapota, életminősége kimutathatóan javult. Fontos megállapításuk az is, hogy a tökmagolaj fogyasztása semmilyen mellékhatást nem okozott a betegeknél.

Csökkentette a vizelési ingert is
A Healthline szerzői arra is kitérnek, hogyan hat a tökmagolaj fogyasztása a húgyúti egészségre, vagyis azon szervrendszer állapotára, amely a vesékből, a hólyagból és a húgycsőből áll. Mint írják, egy tanulmány bebizonyította, hogy a napi 500-1000 milligramm tökmagolajat fogyasztó kísérleti személyek közül drasztikus javulást tapasztaltak azok, akiknek éjszakai nyugalmát korábban rendszeresen megzavarta a túlzott gyakorisággal jelentkező vizelési inger. 

Mire jó a tökmagolaj?
1. Egy egereken végzett kísérlet szerint a tökmagolaj nemcsak a koleszterinszintet csökkenti, hanem gyulladásgátló hatással is rendelkezik. Azt is kimutatták, hogy fogyasztása csökkentette a rágcsálók vérnyomását.
2. Régi vélekedés, hogy a tökmagolaj javítja a hangulatot, és segít megakadályozni a depresszió kialakulását. Így például a tekintélyes British Journal of Psychiatry beszámol egy olyan vizsgálatról, mely szerint a tökmag fogyasztása javított a depresszióban szenvedő gyerekek állapotán.
3. Az olaj alkalmazása a hajnövekedést is serkenti, különösen a férfiaknál. Egy tanulmány szerint azon férfiak haja, akik 24 héten keresztül naponta 400 mg tökmagolajat fogyasztottak, 40%-kal jobban szaporodott, mint azoké, akik placebót (vagyis semleges anyagot) kaptak. Mint más, tökmagolajjal folytatott kísérletek alkalmával, káros mellékhatásokat ezúttal sem tapasztaltak a kutatók.
4. Végül, de nem utolsó sorban: könnyen beilleszthető az étrendbe, akár ételek (pl. levesek, saláták) ízesítőjeként, akár táplálékkiegészítők összetevőjeként. 

(A teljes cikk angolul itt olvasható az interneten: healthline.com/health/pumpkin-seed-oil#prostate-health)

Pap György


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Amikor megszaporodnak a vécére szaladós éjszakák… Gyógyhír Magazin

Ön férfi? Akkor készülhet a prosztataháborúkra Gyógyhír Magazin

Apa csak egy van - vigyázzunk rájuk! Gyógyhír Magazin

A férfiak egészségéért Gyógyhír Magazin

Prosztatamegnagyobbodás – kockázatok és megelőzés Gyógyhír Magazin

Mit tehetünk a prosztatamegnagyobbodás ellen? Gyógyhír Magazin