• 2024. április 19., péntek

13 bombabiztos fogyási tipp tavaszra


2020.04.21

„Ne feledjék: csak az jöhet ki a karanténból, aki kifér az ajtón!” – a közösségi médiában keringett ez a poén, és jót mosolyogtunk rajta, pedig érdemes észrevenni, hogy komoly üzenetet is hordoz. Még akkor is törekednünk kell a fogyásra, amikor olyan kevés mozgásra vagyunk kárhoztatva, mint most, a karantén alatt. 


Forrás: pixabay.com


Aki fogyni akar, annak hosszabb távon az energiamérlegét kell átállítania, azaz több kalóriát kell elégetnie, mint amennyit magához vesz. De pontosan hogyan érjük ezt el a lehető legkevesebb szenvedés árán? Ehhez adunk pár praktikus tippet cikkünkben a gesundheit.de cikke alapján. Az egyes pontokat dr. Halmy Eszter, a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke kommentálta.

 

1. Ha nem éhes, ne egyen

Sok embert nem az éhség ültet az asztalhoz, hanem a megszokás: délben enni kell. Nem kell. Figyeljen inkább teste jelzéseire, és csak akkor egyen, amikor valóban éhes.

dr. Halmy Eszter: De tartsunk rendszert étkezéseinkben, és lehetőleg fix időpontban (déltájban) legyen a napi főétkezésünk. Fontos, hogy minden étkezést követően tegyük el az ételeket, ne hagyjuk szem előtt. Továbbá ne étkezzünk túl gyakran, mert nassoláshoz vezethet.

2. Egyen lassan!

Nehéz mértéket tartani, ha az ínycsiklandozó étel ott áll előttünk. Hajlamosak vagyunk belapátolni a finomságokat, pedig jobban járunk, ha alaposan megrágunk minden falatot, sőt kisebb szüneteket is tartunk étkezés közben. Kell egy kis idő, mire a gyomrunk jelzi, hogy elég ételt fogyasztottunk. Érdemes hallgatni rá, hiszen a túlevés nemcsak kellemetlen, hanem a mérleg is hamar mutatja a következményeit.

dr. H. E.: Most van idő beszélgetésre étkezés közben, a napi főétkezésre 20-30 percet szánjunk.

 

3. Inni, inni és inni

A diétázók sajnos jól tudják, milyen, amikor a gyomruk üres és korog. Egy ügyes trükk viszont segít a probléma megoldásában. Telítettségérzetet okoz egy pohár szénsavas ásványvíz elfogyasztása étkezés előtt, így nem érezzük olyan nagy bajnak, ha kevesebb ételt veszünk magunkhoz.

dr. H. E.: A folyadék gyorsan áthalad az üres gyomron, napi folyadékfogyasztásunkat 2-3 deciliterenként osszuk szét a nap folyamán. Leves az ebéd első fogásaként megnyújtja a jóllakottság érzést.

 

4. Nem mindegy, mit iszunk

Arra is oda kell figyelni, hogy a folyadék kalóriamentes (mint a víz vagy a cukormentes gyógy- vagy gyümölcstea), vagy legalább kalóriaszegény legyen. Egy fél liter gyümölcslé vagy limonádé ebéd után nem a legjobb választás. Az alkohol kalóriatartalmával is számolni kell. Tudta, hogy 1 gramm alkoholban 7 kilokalória van? Összehasonlításként: egy gramm zsír 9 kilokalóriát tartalmaz. Ha valaki nem mond le a borról, nem baj, de akkor kevesebbet kell ennie.

dr. H. E.: Sőt az alkohol „segít megkötni” a bevitt energiát.

 

5. Spóroljon a hétvégére!

A hétvégi ebéd a legtöbb családban ma is fogalom. Húsleves, rántott hús, sütemény… bárki nehezen mond le róla. De nem is kell, ha hét közben amikor csak lehet, odafigyelünk arra, hogy csökkentsük a kalóriabevitelünket. Így azt is meg lehet előzni, hogy az egész hetes koplalás után hétvégén többet együnk a kelleténél.

dr. H. E.: Az ereszd meg után másnap fontos a húzd meg!

 

6. A legjobb zsírégető a mozgás

Úgy lehet a legkönnyebben fogyni, ha valaki a kalóriák csökkentése mellett a rendszeres mozgást is beiktatja az életébe. A mozgás növeli az energiafelhasználást és izommá változtatja a zsírrétegeket. Ha már egyszer edzőcipőt húz az ember, érdemes legalább 30 percig mozogni, és ha lehet, hetente háromszor. Ha olyan mozgásformát keresünk, ami kíméli a gerincet és az ízületeket, akkor a séta vagy a vízitorna ajánlott.

dr. H. E.: A mozgással javul edzettségünk, izom-zsírarányunk, egészségi állapotunk. A kalórialeadásban a minimum tíz percekben otthon végzett torna vagy egyéb testmozgás pl. tánc is összeadódik a nap folyamán.

 

7. A kevés alvás hizlal

Szerveztünk alvás közben is fogyaszt energiát, de csak akkor, ha az alvás megfelelő mennyiségű és nagyjából azonos időben történik.

dr. H. E.: Valóban kedvező hatású a lehetőleg éjfél előtti elalvás, és a napi 7-8 órás pihentető alvás.

 

8. A szabályok azért vannak, hogy megszegjük őket

Ami meg van tiltva, az után mindig jobban vágyakozunk. Ha valaki imádja a csokoládét vagy a kekszet, nem az a jó taktika, ha teljesen lemond róluk. Hosszú távon az a fenntartható, ha néha-néha engedélyez magának egy-két kocka csokit vagy egy-két kekszet, amit lassan, élvezettel elfogyaszt.

dr. H. E.: Lehetőleg kevés, de minőségi csokoládét, kakaót, és házi készítésű kekszet fogyasszunk.

 

9. A vanília illata csökkenti az édesség iránti vágyat

Helyezzen el a lakásban vanília aromájú gyertyát vagy permetezzen szét vaníliaolajat. Az illat csökkenti az édesség iránti vágyat, azért jó szolgálatot tud tenni azoknak, akik diétát folytatnak. Nagyon hasznos fűszer a fahéj is, amely csökkenti a vércukor- és koleszterin szintet.

dr. H. E.: Valóban a vanília többek között nyugtató, ellazító hatású, de túlzott mennyiségben ellenkező hatású lehet, irritálhat. A fahéj számos kedvező élettani hatása miatt rendszeresen fogyasztása ajánlott.

 

10. A chili megerősít

A chili gazdag az erős ízért felelős kapszaicinban. Megemésztéséhez a szervezet az átlagosnál több energiát használ el, ezért segíthet a fogyásban.

dr. H. E.: Pontosabban a csípős paprikában lévő kapszaicin antioxidáns, antikarcinogén és gyulladáscsökkentő hatású, valamint fokozza a vérbőséget, a gyomornedv-elválasztást, és elősegíti a zsírbontást.

 

11. Aminek szerepelnie kell az étlapon: zöldség és gyümölcs

A zöldségek és gyümölcsök sok vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaznak. Legtöbbjük nagy része víz, kalóriatartalmuk alacsony, ezért szinte korlátlan mennyiségben fogyaszthatók. Figyelem, van kivétel: a sok cukrot tartalmazó banán esetében érdemes mértéket tartani.

dr. H. E.: Alacsony kalória- és szénhidrát-tartalmúakat részesítsük előnyben.

 

12. A rostok eltelítenek

A rostok nagy mennyiségű vizet tudnak megkötni, ezért könnyen telítettségérzetet okoznak. Ha egy evőkanál gabonakorpát kever a joghurtjába, tovább érzi jóllakottnak magát. Fontos viszont odafigyelni arra, hogy a sok rost bevitele mellett a megfelelő folyadék-utánpótlást is biztosítani kell, különben a sok rost szorulást okozhat.

dr. H. E.: A zöldség-gyümölcs élelmi rost tartalma jelentős szerepet tölt be az elhízáson túl további krónikus betegségek megelőzésében is, bőséges fogyasztása ajánlott, mivel a rost sok vizet köt meg a bélben, bő folyadékfogyasztás is szükséges.

 

13. Csak jóllakottan menjen vásárolni!

Ha valaki éhesen járkál a szupermarketben, biztos lehet benne, hogy egy sor olyan ételt megvesz, amire semmi szüksége. Tele gyomorral könnyebb ellenállni a finomságok csábításának.

dr. H. E.: Bevásárlólistával, és tele gyomorral vásároljunk!

Vámos Éva 

 


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Elmúlt 50 éves? Ezekre a betegségekre figyeljen! Gyógyhír Magazin

Hajunkat is óvjuk a káros UV-sugárzástól! Gyógyhír Magazin

Öntsünk tiszta vizet a pohárba! Gyógyhír Magazin

Dióhéjban a makroelemekről Gyógyhír Magazin

Húsvét utáni tünetek? Hisztamin intolerancia is okozhatja! Gyógyhír Magazin

A vegetáriánusok kisebb eséllyel betegszenek meg rákban Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények herpesz szív érrendszer gyógynövények Czippán Anett rákellenes világnap memória Vörösmarty Mihály skizofrénia kurkuma gyomorégés demencia olvasás Ladinek Judit gyógytea Dr. Polgár Csaba covid húsvét Sipos Péter fekete nadálytő tavasz rockmilady immunrendszer baleset mozgás telemedicina vadgesztenye Nick Árpád Nick Árpád egészséges életmód sérülés sebkezelés hasmenés utazás repülés fésűs nelly koffein idősotthon napozás lábdagadás Év gyógyszere allergia parlagfű porcjopás Singh Viki gyógynövények bőrvédelem zöldségek rejtő jenő immunerősítés szív úszás Mujahid Zoltán fürdőszoba felfázás testmozgás gyógynövények lázcsillapítás fájdalomcsillapítás szexualitás Sztárek Andrea ölelés hólyaghurut hallásprobléma prosztata diabétesz világnap ízületi kopás aminosavak gyomorégés füstmentes nap vásárlás kocsis dénes fogászat inkontinencia Év gyógyszerésze Kedvenc Patikám testmozgás covid depresszió magas vérnyomás ekcéma rostok Tóth Csanád immunerősítés szarkaláb aranyér véradás megfázás ibs pénz infláció lukács sándor házimunka vashiány Recyclomed d-vitamin a rák világnapja nátha térd Gregor Bernadett fejfájás bélflóra fürdőszoba húgyúti fertőzés az év gyógyszerésze fertőtlenítés szívroham gyomorégés arcápolás Quintus Konrád vastagbélrák d-vitamin ibs irritábilis bél szindróma böjtölés migrén front időjárás újszülöttek nyelvevolúció lábszárfekély sejtterápia növényi étrend rákkutatás Lyme-kór kullancsszezon sport jóga nevetés étrendkiegészítő vitaminok táplálékkiegészítők interjú Szerednyey Béla hisztamin fogzás pajzsmirigy teafaolaj borsmenta-illóolaj kamillaolaj kakukkfű vesebetegség cickafark gyulladás görcs intim higénia kertészkedés Tari Annamária eutanázia asztma ásványi anyagok melanóma sclerosis multiplex neurológia MRI mágneses magrezonancia fülfájás nyári betegségek bakteriális fertőzés rovarcsípés kullancs szúnyog úti patika gyógyszerek covied covid fájdalomcsillapító lázcsillapító mozgás probléma ultrahang Dupuytren klimax hőhullám változó kor hőség izzadás folyadékpótlás omega 3 zsírsavak antioxidáns diéta vágás égési sérülés epilepszia roham autóvezetés hajhullás hajproblémák hajápolás színművész Csuja Imre színész gerinc porckorong porckorongsérv sport mozgás melltartó vérkeringés zsírszövet társadalmi célú reklám dohányellenes klímaváltozás rajzpályázat tehetségesgondozás Richter