• 2020. augusztus 15., szombat

Soha nincs késő: életmódváltással a középkorú nők is csökkenthetik a stroke kockázatát


2020.04.30

Még azok a nők is jó eséllyel kerülhetik el a stroke-ot, akik az ötvenes éveikben döntik el, hogy abbahagyják a dohányzást, megszabadulnak a túlsúlytól, és ezentúl rendszeresen mozogni fognak.



Az egészségügyi adatok tanúsága szerint a nőket jobban veszélyezteti a stroke, mint a férfiakat: nagyobb valószínűséggel éri őket szélütés, kevésbé épülnek fel a betegségből, és nagyobb eséllyel halnak meg stroke következtében. Az Amerikai Szív és Stroke Szövetség (American Heart Association and American Stroke Association) lapjában, a Stroke-ban megjelent friss tanulmány szerint azonban azok a középkorú nők, akik készek az életmódváltásra, akár negyedével is csökkenthetik a betegség kockázatát – írja a ScienceDaily tudományos ismeretterjesztő portál.

hirdetés

Még nem késő!

A tanulmány szerzői a közel 60 ezer nő egészségügyi adatait tartalmazó amerikai Nursesʼ Health Study (NHS) adatbázisára alapozták megállapításaikat. (Az NHS tanulmányai elsősorban a betegségek elterjedését, valamint a táplálkozás, a hormonok, a környezet és az ápolónői munka hosszú távú hatásait vizsgálják az egészségre és a betegségek kialakulására vonatkozóan.) A résztvevők átlagosan 52 éves korukban csatlakoztak a vizsgálathoz, és 26 évig követték nyomon őket. Mivel az NHS adatai alapján az első stroke átlagosan 75 éves korukban éri a nőket, a kutatók szerint még a középkorban történő életmódváltás is hozzájárulhat a szélütés esélyének csökkentéséhez.

„Megállapítottuk, hogy a stroke elkerülésére még azoknak a nőknek is van esélyük, akik az ötvenes éveikben kezdenek el változtatni az életmódjukon – jelentette ki a tanulmány vezető szerzője, dr. Danaei, a bostoni Bernard Lown Szív- és Érrendszeri Egészségvédelmi Ösztöndíj Program (Bernard Lown Scholars in Cardiovascular Health Program) munkatársa, a Harvard Egyetemhez tartozó Közegészségügyi Iskola (Harvard School of Public Health) docense. – Azok a középkorú nők, akik ezt megtették, összességében közel negyedével csökkentették a stroke hosszú távú kockázatát, és több mint egyharmadával a leggyakoribb stroke-típus, az iszkémiás (oxigénhiányos) stroke esélyét.”

 

Mik a legfontosabb tényezők?

A kutatók elsősorban azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a stroke kockázatára a dohányzás elhagyása, a napi legalább 30 perces testmozgás, túlsúly esetén a fogyás, illetve az étkezési szokások megváltoztatása. A javasolt étrend több halat, diót, teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt és zöldséget, valamint kevesebb vörös húst, húskészítményt és alkoholt tartalmazott.

Az adatszolgáltatók 26 éven át tartó nyomon követésével a tanulmány szerzői megállapították, hogy:

• Azoknak a nőknek, akik nem változtattak az életmódjukon, 4,7%-a vált érintetté a stroke valamelyik formájától; 2,4%-uknak iszkémiás stroke-ja, 0,7%-uknak vérzéses stroke-ja volt.

• Az étrendet nem érintő változtatások – a dohányzás abbahagyása, a napi testmozgás és a fogyás – becslések szerint 25 százalékkal csökkentik összességében a stroke, illetve 36 százalékkal az iszkémiás stroke esélyét.

• A tartós étrendváltozás becslések szerint 23%-kal csökkenti összességében a stroke kockázatát.

A vizsgálat szerint bár a hal- és diófogyasztás arányának növelése, valamint a húskészítmények és a vörös húsok fogyasztásának mérséklése csökkentik a stroke esélyét, ezek az étrendbeli változások kisebb hatást gyakorolnak a betegség megelőzésére, mint a fokozott fizikai aktivitás, a dohányzás elhagyása és az egészséges testsúly fenntartása.

 

A nőket jobban veszélyezteti a stroke

Dr. Farkas Eszter, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának docense, az Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet Agyi Keringés és Metabolizmus Kutatócsoportjának munkatársa a Magyar Stroke Társaság adataira hivatkozva elmondta, hogy Magyarországon évente hozzávetőlegesen 40-50 ezren kapnak stroke-ot, ebből 15 ezren veszítik életüket a betegség következtében. Megdöbbentő, hogy a stroke következményeként Magyarországon minden félórában meghal egy ember.

Nemzetközi viszonylatban a stroke-kal összefüggő halálesetek 60 százaléka a nőket érinti – állítja a kutató. „Ellentmondásosnak tűnhet az arány, hiszen a férfiak átlagosan fiatalabb életkorban kapnak stroke-ot, mint a nők. Vajon mi az oka annak, hogy a nőket a népegészségtani elemzések szerint nagyobb valószínűséggel éri szélütés, rosszabbak a felépülés kilátásaik, és nagyobb eséllyel halnak meg stroke következtében? Több tényező is állhat a tendencia háttérben, melyek közül a legnyilvánvalóbb, hogy a nők átlagban hosszabb ideig élnek, a stroke legfontosabb kockázati tényezője pedig a növekvő életkor, így a stroke leggyakrabban az idős nőket érinti.”

 

A legfőbb kiváltó okok

„A stroke egyik kiváltó oka lehet az úgynevezett pitvarfibrilláció (a szívritmuszavar leggyakoribb típusa), mely jellemzőbb a nőkre, mint a férfiakra – magyarázza Farkas Eszter. –  Ugyancsak a nőknél fordul elő gyakrabban az aurás migrén is, mely a stroke kockázatát megkétszerezi. A terhesség során kialakuló magas vérnyomás és vesekárosodás (preeclampsia) szintén növeli évekkel később a stroke kialakulásának esélyét. Végül a menopauza-okozta hormonális változások hátrányosan hatnak a keringési rendszerre – így az agyi érhálózatra, ami növeli a stroke kialakulásának kockázatát. Indokolt tehát a tanulmány javaslatait megfontolni, és aktívan tenni azért, hogy jó egészségben éljük meg idősebb napjainkat!”

 

Az életmódváltás a férfiakon is segíthet

Míg a Stroke című folyóiratban megjelent tanulmány főként fehér, középkorú nők vizsgálatán alapul, az írás vezető szerzője, Goodarz Danaei szerint „más tanulmányok alátámasztják, hogy az életmód és az étrend arányos megváltoztatása a férfiak esetében is segíthet a betegség elkerülésében. Becslésünk szerint napi legalább 30 percnyi testmozgás a férfiaknál 20 százalékkal csökkentheti a stroke kockázatát” – teszi hozzá az amerikai kutató.

Szerdahelyi Krisztina


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Mint Columbo felesége Gyógyhír Magazin

„A családom védelmében” Gyógyhír Magazin

Nyáron sem ritka a felfázás Gyógyhír Magazin

Tippek a nők egészségének megőrzésére Gyógyhír Magazin

Hogyan kezeljük az életközepi válságot? Gyógyhír Magazin

Magyarországon a legújabb HPV elleni vakcina


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
augusztusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája