• 2024. március 29., péntek

Nyers tej: biztonságos-e a fogyasztása?


2020.05.20

Kutatási eredmények azt mutatják, hogy a nyers tejet fogyasztók körében alacsonyabb az allergiás megbetegedések aránya. Ugyanakkor tudjuk, hogy a pasztörizálatlan tej veszélyes baktériumokat tartalmazhat. Most akkor fogyasszuk-e, vagy sem?


Forrás: unsplash.com


 

Egyre több az allergiás beteg, elsősorban az ipari országokban. Nemre, életkorra való tekintet nélkül bármikor megjelenhet, bár fiatalabb korban nagyobb eséllyel lép fel. A kor előrehaladtával a tünetek rendszerint mérséklődnek. Magyarországon az érintettek száma a lakosság harmadát is meghaladja. Vajon a nyers tej fogyasztása megvédheti-e a következő generációt az allergiától? 
Tény, hogy a hagyományos gazdálkodásból származó, teljes értékű élelmiszerek az utóbbi évtizedekben reneszánszukat élik az egészségtudatos vásárlók körében – így a nyers tejet is egyre többen választják a pasztörizálatlan helyett. Ugyanakkor mindannyian hallottunk ennek kockázatairól. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság biológiai veszélyekkel foglalkozó szakértői csoportja arra a következtetésre jutott, hogy a nyers tej számos súlyos, akár életveszélyes megbetegedést okozó kórokozó (baktérium, vírus, parazita), például Campylobacter, Salmonella, E-coli és a vírusos agyvelőgyulladás kórokozójának hordozója lehet. Ezért a kórokozók elpusztítását célzó hőkezelés az egyetlen módja annak, hogy a tej fogyasztása biztonságos legyen.

hirdetés

Nyers tej gyerekkorban

A svájci Bázeli Egyetem munkatársa, Georg Loss és kutatótársai Európa több országából 6 és 12 év közötti gyerekek körében vizsgálták a nyers tej fogyasztásának hatását az allergiás és asztmás megbetegedésekre – írja a Medical News Today. A svájci, osztrák, német, lengyel és holland mintán végzett kutatás eredményeit a The Journal of Allergy and Clinical Immunology című szakfolyóiratban tették közzé. A vizsgálat során sikerült kimutatniuk, hogy valóban kevesebb az allergiás megbetegedés azok között a gyerekek között, akik csak nyers tejet isznak.

Ez azonban csupán azokra igaz, akik már egyéves koruk előtt, vagy napi rendszerességgel fogyasztottak pasztörizálatlan tejet.

Ugyanezt a hatást az asztmával összefüggésben nem tudták kimutatni. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy ha a nyers tejet otthon felforralták, hogy elpusztítsák a baktériumokat, akkor az allergiát mérséklő hatás teljesen megszűnt.
A tanulmány során a kutatók meglepően magas baktériumszintet találtak a gyermekek által fogyasztott nyers tejben. Azt azonban nem lehetett megállapítani, hogy ezek a baktériumok jelentették-e a védelmet az allergiával szemben.

 

Allergia a felnőtteknél

Az egyesült államokbeli Nemzeti Egészségügyi Intézet kutatói által készített másik tanulmány a mezőgazdasági környezetben nevelkedett, gyermekkorukban főként nyers tejet fogyasztó felnőttek körében vizsgálta az allergia kockázatát. Az eredményekből az derült ki, hogy azoknál, akik családi gazdaságban töltötték a gyerekkorukat, életük későbbi szakaszában kisebb eséllyel jelentkeztek az allergia tünetei. Ugyanezt nem tudták igazolni az asztmára vonatkozóan. 
A tanulmány szerzői azt is megjegyzik, hogy a nyerstej-fogyasztás hatását nehéz önmagában vizsgálni, mivel lehet, hogy nem ez volt az egyetlen tényező, amely a vizsgált populációban hozzájárult az allergiás megbetegedésekkisebb arányához. Ezt igazolják azok a tapasztalatok is, amelyek szerint a túlzott higiénia kedvez a tünetek megjelenésének. Az úgynevezett „falusi életmód” az egyik gyakorlati példája a jelenségnek: ilyen környezetben a gyerekek a kellő időben kapcsolatba kerülnek olyan baktériumokkal, amelyek segítik a megfelelő immunológiai érést. 

 

Nyers tej: igyuk vagy ne? 

Az EU tagállamai nemzeti szinten megtilthatják, vagy korlátozhatják a nyers tej kiskereskedelmi forgalmazását. A hazai szabályozás engedi az árusítását, de a nyers tej, illetve nyers tej felhasználásával készült, nem hőkezelt tejtermékek értékesítésekor jól látható módon fel kell tüntetni a „Nyers tej, forralás után fogyasztható”, illetve a „Nyers tejből készült” jelölést. Ezzel együtt a nyers tej fogyasztása természetesen személyes döntés. 
A Bázeli Egyetem munkatársa, Georg Loss és kollégái szintén óvatosságra intenek: „[…] a jelenlegi ismereteink szerint a nyers tej fogyasztása nem ajánlható, mert veszélyes kórokozókat tartalmazhat. Ehelyett azt reméljük, hogy további vizsgálatokkal a tudomány hamarosan jobban megérti a nyers tej allergiamegelőző hatásának mechanizmusát, és képes lesz kidolgozni azt a technológiát, amellyel kockázat nélkül megőrizhető a tej allergiaellenes hatása.” Vagyis a kutatók véleménye szerint érdemes megvárni a biztonságos alternatívát.

Szerdahelyi Krisztina


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Elmúlt 50 éves? Ezekre a betegségekre figyeljen! Gyógyhír Magazin

Hajunkat is óvjuk a káros UV-sugárzástól! Gyógyhír Magazin

Öntsünk tiszta vizet a pohárba! Gyógyhír Magazin

Dióhéjban a makroelemekről Gyógyhír Magazin

Húsvét utáni tünetek? Hisztamin intolerancia is okozhatja! Gyógyhír Magazin

A vegetáriánusok kisebb eséllyel betegszenek meg rákban Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
márciusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények herpesz szív érrendszer gyógynövények Czippán Anett rákellenes világnap memória Vörösmarty Mihály skizofrénia kurkuma gyomorégés demencia olvasás Ladinek Judit gyógytea Dr. Polgár Csaba covid húsvét Sipos Péter fekete nadálytő tavasz rockmilady immunrendszer baleset mozgás telemedicina vadgesztenye Nick Árpád Nick Árpád egészséges életmód sérülés sebkezelés hasmenés utazás repülés fésűs nelly koffein idősotthon napozás lábdagadás Év gyógyszere allergia parlagfű porcjopás Singh Viki gyógynövények bőrvédelem zöldségek rejtő jenő immunerősítés szív úszás Mujahid Zoltán fürdőszoba felfázás testmozgás gyógynövények lázcsillapítás fájdalomcsillapítás szexualitás Sztárek Andrea ölelés hólyaghurut hallásprobléma prosztata diabétesz világnap ízületi kopás aminosavak gyomorégés füstmentes nap vásárlás kocsis dénes fogászat inkontinencia Év gyógyszerésze Kedvenc Patikám testmozgás covid depresszió magas vérnyomás ekcéma rostok Tóth Csanád immunerősítés szarkaláb aranyér véradás megfázás ibs pénz infláció lukács sándor házimunka vashiány Recyclomed d-vitamin a rák világnapja nátha térd Gregor Bernadett fejfájás bélflóra fürdőszoba húgyúti fertőzés az év gyógyszerésze fertőtlenítés szívroham gyomorégés arcápolás Quintus Konrád vastagbélrák d-vitamin ibs irritábilis bél szindróma böjtölés migrén front időjárás újszülöttek nyelvevolúció lábszárfekély sejtterápia növényi étrend rákkutatás Lyme-kór kullancsszezon sport jóga nevetés étrendkiegészítő vitaminok táplálékkiegészítők interjú Szerednyey Béla hisztamin fogzás pajzsmirigy teafaolaj borsmenta-illóolaj kamillaolaj kakukkfű vesebetegség cickafark gyulladás görcs intim higénia kertészkedés Tari Annamária eutanázia asztma ásványi anyagok melanóma sclerosis multiplex neurológia MRI mágneses magrezonancia fülfájás nyári betegségek bakteriális fertőzés rovarcsípés kullancs szúnyog úti patika gyógyszerek covied covid fájdalomcsillapító lázcsillapító mozgás probléma ultrahang Dupuytren klimax hőhullám változó kor hőség izzadás folyadékpótlás omega 3 zsírsavak antioxidáns diéta vágás égési sérülés epilepszia roham autóvezetés hajhullás hajproblémák hajápolás színművész Csuja Imre színész gerinc porckorong porckorongsérv sport mozgás melltartó vérkeringés zsírszövet társadalmi célú reklám dohányellenes klímaváltozás rajzpályázat tehetségesgondozás Richter