• 2020. augusztus 15., szombat

Hazánkban minden 7. gyermek elhízott


2013.08.15

Közel 50 torta érkezett az Update1 Europe Zrt. által meghirdetett, „Az ország update tortája” elnevezésű versenyre, melynek célja, hogy felhívja a családok figyelmét az egészséges táplálkozás fontosságára, a kiegyensúlyozott szénhidrátbevitelre és arra, hogy a finom ételek, édességek is lehetnek egészségesek. A zsűrizés a napokban zajlik, melynek során nem csak az ízvilágot pontozzák a zsűritagok, hanem a beérkezett pályaművek összetételét is, miszerint mennyi szénhidrátot, ízfokozót valamint mesterséges színezéket tartalmaz a desszertkülönlegesség.„Magyarország lakosságának csaknem kétharmada elhízott vagy túlsúlyos, a világon pedig minden hetedik gyermek súlyproblémákkal küzd” – magyarázta Takács Hajnalka, az Update1 Europe Zrt. dietetikusa. „Kiemelt feladat hazánkban tehát, hogy az egészséges táplálkozásra és a kiegyensúlyozott szénhidrátbevitelre, az alacsony glikémiás indexű ételek fogyasztására minél kisebb kortól kezdve odafigyeljünk. Sőt a gyermekek preferenciája a szülői minta alapján alakul ki, így a pozitív és negatív étkezési szokások alapjaiban már gyermekkorban eldőlnek” – tette hozzá a dietetikus.

Az elhízás, a cukorbetegség, a daganatos megbetegedések, a candida, a szív- és érrendszeri megbetegedések, az inzulinrezisztencia, a magas koleszterinszint – csak pár olyan betegség, melynek kialakulásában jelentős szerepe lehet a túlzott szénhidrátfogyasztásnak. „A nagy meleg egyébként is nagy terhet ró a szervezetre, a magas szénhidrátbevitel okozta vércukorszint ingadozás csak tovább nehezíti a szervezet megfelelő működését – hívja fel a figyelmet Takács Hajnalka dietetikus.

A legújabb kutatások és felmérések arra is rávilágítanak, hogy a gyermekek esetében a figyelemzavar, a hiperaktivitás, a koncentrációképesség csökkenése mind összefüggésbe hozhatók a nem megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyagbevitellel, a túlzott szénhidrátfogyasztással. „A téma középpontba helyezésével ennek megelőzésében szeretnénk szerepet vállalni” – hangsúlyozta Schobert Norbert, az Update1 Europe Zrt. vezérigazgatója. „Még 2013 júliusában hirdettük meg „az ország update tortája” elnevezésű versenyt, ahol arra kértük a magyarországi háziasszonyokat, családanyákat, illetve cukrászatokat, hogy a megfelelő előírások betartásával készítsék el a legfinomabb szénhidrátszegény tortát, prezentálva azt, hogy ami finom, az minden esetben lehet egészséges is. Célunk bizonyítani, hogy az édes ízekről nem kell lemondanunk, ha egészségesebben szeretnénk táplálkozni, azonban fontos megtalálnunk ennek mértékét” – tette hozzá a vezérigazgató.

A versenyre közel ötven torta érkezett. A zsűriben az alapító Schobert Norberten és Rubint Rékán kívül többek között helyet kapott Takács Hajnalka dietetikus, Füzesi Brigitta, a Cukorbetegek Budapesti Egyesületének elnöke és Hörcsik Erika, a Magyar Kiwanis Klubok Szövetségének elnöke is. A zsűri a napokban értékeli a beérkezett tortacsodákat és szeptember elején, ünnepélyes keretek között hirdeti ki a 2013-as év „Az ország upadate tortája” címet viselő süteményköltemény győztesének nevét. A nyertes díja nem kevesebb, minthogy a Norbi Update üzletekben egy éven keresztül forgalmazzák a süteményét, amely után jutalékban részesül.


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


„Már megint a neten lógsz!?” Gyógyhír Magazin

Veszteség és gyász: így élik meg gyerekeink a koronavírus-járványt Gyógyhír Magazin

Tenyérnyi gyermekek Gyógyhír Magazin

A csoda néha idő előtt érkezik Gyógyhír Magazin

Otthon maradni a babával… vagy inkább ne? Gyógyhír Magazin

Vigyázzunk a gyermekeinkre! Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
augusztusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája