• 2020. július 11., szombat

Központi idegrendszer-sérült gyerekek gyógyítása


2013.10.07

Október elején tartják világszerte a központi idegrendszeri sérültek (CP) világnapját. A problémával világszerte körülbelül 17 millió ember küzd, hazánkban évente körülbelül 400 gyermeknél diagnosztizálják ezt a betegséget. A korai felismerés döntő jelentőségű, hiperbár oxigénterápiával és mozgásterápiával hatékonyan javítható a betegség.Központi idegrendszeri károsodás kialakulhat oxigénhiány, helyi vérellátási zavar, infarktus, vérzés, gyulladás, mechanikus sérülés, genetikai okok miatt. A károsodás legtöbbször a magzati lét alatt, vagy születéskor, illetve az azt követő korai fejlődés időszakában keletkezik.

A betegséget nagyon nehéz felismerni, ezért nagyon fontos a rendszeres orvosi vizsgálat. A CP elsősorban mozgásbeli fogyatékosságot jelent, de károsodhat az érzékszervek működése (hallás, látás) és az értelmi, érzelmi funkciók is. Ha a gyermek nem megfelelően fejlődik, az már aggodalomra adhat okot, ezért fontos, hogy ilyen esetben a szülők minél hamarabb szakorvoshoz forduljanak.

„Ha még 1 éves kor előtt sikerül felismerni a problémát, nagyon jó eséllyel lehet a gyermeket fejleszteni, és a pici hamar elérheti kortársai szintjét. Egy éves kor után már hosszabb a javulási idő, mivel a beidegzési zavar miatt a végtagok izomzata és az ízületek rossz irányba fejlődhetnek, kóros ízületi és végtagállás alakulhat ki” - mondta el dr. Szolnoki Nikolett, a Hiperbár Centrum orvosigazgatója. „A fejlesztések lényege, hogy az agyi károsodás miatt sérült funkciókat javítsa, hogy az idegrendszer épen maradt részei átvegyék a sérült részek működését, vagy kompenzálni tudja a kiesett funkciókat.”

Az oxigénhiányos állapottal született gyermek rehabilitációja mozgásterápia és hiperbár oxigénterápia együttes alkalmazásával lesz a leghatékonyabb. Külföldön már évek óta hiperbár oxigénterápiás kezelésekkel növelik a különböző manuálterápiák hatékonyságát, a kezelések együttes alkalmazása egyre gyakrabban alkalmazott módszer. A terápia lényege, hogy a páciensek egy speciális kialakítású nyomásálló kamrában (ún. keszon kamrában) a normál légköri nyomásnál 2,5-szer nagyobb nyomáson 100%-os oxigént lélegeznek be. A koncentráltan belélegzett oxigén a szokványos körülményeknél 15-20-szoros koncentrációban éri el a sejteket, szöveteket, amelynek következtében kedvező élettani folyamatok indulnak be.

„A Hiperbár Centrumban 5 oxigénhiányos gyermeket kezeltünk az elmúlt egy évben” – mondta el dr. Szolnoki Nikolett. „A tavalyi év nagy diadala volt Peti meggyógyulása, akinél sajnos elég későn, 15 hónapos korában ismerték csak fel a betegséget. Ennek következtében Petinek nagyon korlátozott volt a mozgása, melynek a betegség miatt kialakult izommerevség volt az oka. A hiperbár oxigénterápia és a mozgásterápia eredményeként sikerült elérnünk a teljes izomlazaságot, így a gyerek mozgásának fizikai gátját megszüntettük. Peti sikerén felbuzdulva számos oxigénhiányos állapottal született gyermek szülei felkerestek minket. Mindannyiuk esetében jelentős eredményekről tudunk beszámolni: állapotuk egyértelműen javult, mozgásuk pedig szabadabb, egészségesebb lett.”


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Sürgős eset Gyógyhír Magazin

A koraszülés öt kockázati tényezője Gyógyhír Magazin

Időben be kell oltani a kisgyerekeket rotavírus ellen Gyógyhír Magazin

A gyermeksebész, aki verset mondott nekem Gyógyhír Magazin

Magyar anyukák ötletei fogyatékkal élő gyermekeknek Gyógyhír Magazin

A gyerekek lelkét is ápolják a hazai kórházakban Gyógyhír Magazin