• 2021. január 17., vasárnap

Nőhet az emlődaganatos betegek túlélése


2013.11.22

A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. daganatellenes kutatásainak legújabb eredményeit közölte a Journal of Cancer Research & Therapy című rangos nemzetközi folyóirat októberi száma. A cég tudományos publikációja a deutériummegvonás alkalmazásával elérhető eredményeket mutatja be az emlődaganat kezelésében és a betegség kiújulásának megelőzésében, miszerint jelentősen meghosszabbítható az emlődaganatos betegek várható túlélési ideje, illetve felére csökkenhet a betegség kiújulásának kockázata. Ma Magyarországon élete során minden tizedik nő érintett lehet a betegségben. A hazai és nemzetközi szakma egyre szélesebb körben ismeri el és igazolja vissza a deutérium jelentős szerepét az élettani folyamatok szabályozásában, a deutériummegvonás elvén működő kezelések áttörést hozhatnak a közeljövő daganatterápiájában.Bár a daganatellenes terápiák folyamatosan fejlődnek, fontos, hogy a tudomány új kezelési stratégiákat keressen, javítsa a várható túlélést, az életminőséget, és csökkentse a visszaesés kockázatát a már tumormentessé vált betegeknél. A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft.-nek a Journal of Cancer Research & Therapy című nemzetközi folyóiratban megjelent tanulmánya ezen a téren nyit meg új, tudományosan megalapozott lehetőséget.
A HYD Kft. kutatásainak eredményei szerint többfajta daganatos megbetegedés túlélési időtartamát is jelentősen megnövelheti a csökkentett deutériumtartalmú ivóvíz (DDW) alkalmazása, ezek közül kiemelkedik az emlődaganat, amely különösen érzékenynek bizonyult a deutérium-megvonásra. Ezt az eredményt a törzskönyvezett Vetera-DDW-25 daganatellenes állatgyógyászati készítmény alkalmazásának 14 éves tapasztalata is igazolta, mely kiemelkedően hatékony volt a kutyák közt gyakori emlődaganat esetében. Műtétet megelőzően alkalmazva javította a daganatok műthetőségét, inoperábilis daganatok esetében csökkentette a tumorok méretét, műtét utáni alkalmazás során csökkentette a kiújulás gyakoriságát. A most megjelent publikáció a humán eredmények vonatkozásában erősítette meg az eljárás kiemelkedő hatékonyságát. Hazánkban az emlődaganat a nők körében a második leggyakrabban előforduló daganatos betegség, életkort tekintve leggyakrabban az 50-65 év közöttiek érintettek leginkább.

Tudományos eredmények:
A HYD Kft. a kutatás során 232 beteg sorsának alakulását követte nyomon 1993 és 2011 között. A vizsgálatban értékelt betegek közül a DDW-fogyasztás megkezdésekor 158-nál korai stádiumú emlődaganatot diagnosztizáltak, míg 74-en előrehaladott stádiumú, távoli áttételes betegségben szenvedtek. A korai stádiumú betegeknél a medián túlélés – az az időtartam, amikor a betegek fele még életben van – 18,1 évnek adódott, míg az előrehaladott stádiumú, távoli áttételes emlőtumoros betegek esetében 4,3 évnek, szemben a várható 1–2,6 évvel, így ebben a csoportban 2-3-szor hosszabb volt a várható túlélés. Abban a 48 fős alcsoportban, amelyben a betegek a konvencionális kezelések után, daganatmentes állapotban kezdték fogyasztani a DDW-t, kiemelkedően jó eredményt értek el a kutatás során: a medián túlélés számítása nem volt lehetséges, mivel a követési időn belül ebben a betegcsoportban mindössze egyetlen halálozás történt.
Azoknál a betegeknél, akik legalább évente egyszer megismételték a DDW-kúrát, a medián túlélés 24,4 évnek adódott, alátámasztva, hogy az ismételt deutériumszint-csökkentés a kiújulás, áttétképződés megelőzésében is jelentős szerepet játszhat.
Hasonlóan jó eredmények születtek más tumortípusok esetében is, így például a tüdő- és prosztatadaganatok kezelésében is jelentős hatása volt a csökkentett deutériumtartalmú víz fogyasztásának. A HYD Kft. további humán klinikai vizsgálat elindítását tervezi magyar és külföldi kórházak, klinikák bevonásával.

„Véleményem szerint, ha a 35 év feletti egészséges emberek évente egy alkalommal, 2-3 hónapon keresztül élnének a deutériummegvonás lehetőségével, azzal jelentősen lehetne mérsékelni a daganatos megbetegedések kockázatát, előfordulási gyakoriságát”– mondta dr. Somlyai Gábor, a HYD Kft. ügyvezető igazgatója, az 1990-ben megkezdett kutatások elindítója és vezetője.

[FAJL1]A HYD Kft., illetve dr. Somlyai Gábor egyedülálló kutatásai, melyek a világon elsőként vizsgálták a természetben jelen lévő deutérium biológiai, élettani jelentőségét, bizonyítékként szolgálnak arra, amit a hazai és nemzetközi szakma egyre szélesebb körben elismer és visszaigazol: a deutérium jelentős szerepet tölt be a sejtosztódás, a sejtanyagcsere szabályozásában, a deutériummegvonás elvére épülő kezelés áttörést hozhat a daganatterápiában, az eljárás integrálásával többszörözhető a napjainkban alkalmazott konvencionális kezelések hatékonysága.

*****

Cégösszefoglaló (www.hyd.hu):
A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. 1993 óta irányítja a deutérium-megvonással kapcsolatos kutatásokat és gyógyszerfejlesztést, világelsőként kezdte vizsgálni a természetben található deutérium biológiai szerepét, élettani jelentőségét. A rákkutatás területén aktív társaság küldetésének tekinti, hogy a ma még élelmiszerként bejegyzett Preventa® forgalmazása mellett a nemzetközi elvárásoknak megfelelően humán célra is daganatellenes gyógyszert törzskönyveztessen. A cég másik fejlesztése az azonos elven működő Vetera-DDW-25® daganatellenes állatgyógyászati készítmény, amelyet 1999-ben törzskönyveztek és az állatgyógyászatban már 14 éve alkalmaznak.
A cég vezetője a nemzetközi tudományos és orvosi szakfolyóiratokban rendszeresen publikáló dr. Somlyai Gábor, aki a világon elsőként, 1990-től vizsgálja a természetben található deutérium biológiai szerepét és élettani jelentőségét. Alapkutatásokkal, állat- és humánkísérletekkel igazolta a deutériummegvonás jótékony hatását a rákos sejtek szaporodásának gátlásában, a daganatok növekedésének megállításában és visszafordításában. A csökkentett deutériumtartalmú készítmények a világ több mint 50 országba jutottak el eddig, és a magyar biológus felfedezése nyomán sikerrel folynak kutatások ezen a területen például az Amerikai Egyesült Államokban, Japánban, Oroszországban, Kínában, Romániában és Iránban is.

További információk:
HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. (www.hyd.hu)
Dr. Somlyai Gábor, ügyvezető igazgató +36-1/381-0765, +36-1/365-1660, e-mail: info@hyd.hu


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Bajusszal a prosztatarák ellen Gyógyhír Magazin

November – a tüdőrák hónapja Gyógyhír Magazin

Daganatok diagnosztikája – a PET-CT Gyógyhír Magazin

A deutériummegvonás szerepe a daganatos betegségek gyógyításában Gyógyhír Magazin

Diétával a tüdőrák ellen Gyógyhír Magazin

Leggyakoribb rögeszméink Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
januári száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények