Gyógyhír Magazin 2013-11-26

Légszomj és ájulás - A korai fölismerés életet ment!


Az idén harmadik alkalommal szervezte meg a Tüdőér Egylet a tüdő érbetegségeiben szenvedők országos találkozóját. Ez a találkozó hivatott felhívni a figyelmet a ritka, de súlyos betegségben szenvedőkre, akiknek a kisvérkörében jelentkezik a magas vérnyomás. A kórképet dr. Karlócai Kristóf főorvos szerint sajnos az orvostársadalom nem elég felkészült a korai felismerésére, amellyel életeket menthetne meg.Amennyire ismertek a tüdő különféle betegségei – a tbc, a krónikus légúti gyulladás vagy az asztma, – annyira rejtett és nem csak a betegek, de orvosok széles körében sem eléggé ismertek a tüdő érrendszerének krónikus kóros eltérései – kezdte előadását dr. Karlócai Kristóf e betegségek szaktekintélye.
– Az akut tüdőembóliáról mindenki hallott, de ennek idült változata már a ritka betegségek csoportjába tartozik. A krónikus tüdőembóliás beteg sokszor nem is tud korábbi életveszélyes vagy súlyos állapotról beszámolni, ami megfelelhetne az első embóliának. Vizsgálati leletekkel mégis igazolható, hogy kisebb-nagyobb vérrög a tüdő ereit elfoglalja. A következmény: a tüdőerek vérnyomása a normál érték 2-3-szorosára nő, ez pedig sokszoros munkavégzésre kényszeríti a szív jobb kamráját. Más betegség is állhat a pulmonális hipertónia háttérben, bizonyos veleszületett szív-, egyes máj-, oxigénhiányos tüdőbetegségek, a szívelégtelenség bizonyos formái. De a tüdőerekben a magas vérnyomás, szaknyelven a pulmonális hipertónia (PAH) önmagában is megjelenhet, amikor nincs más ok vagy társbetegség. Ez az eltérés közvetlenül a tüdőerek megvastagodásával indul, és úgy hoz létre súlyos, életveszélyes keringési zavart.
PAH beteg bárki lehet, és ez a kór sajnos nem kíméli a gyermekeket sem. Tavaly egy viszonylag későn fölismert kisvérköri magas vérnyomás miatt életét vesztette egy négy éves kislány is.
A betegség típusos tünete a minden ok nélküli, egyre súlyosbodó nehézlégzés, fulladás, olykor váratlan ájulás. Ez egyre kisebb terhelésekre is előjön. Tüneteit azonban sok más, gyakoribb kórkép is okozhatja, ezért csak a panaszok alapján nem következtetnek rá.
– Ha fölmerül a PAH gyanú, a vizsgálatok elsősorban kardiológiai szűrést jelentenek. Az EKG és a szívultrahang, a jobb kamra elváltozását mutatja, és valószínűsíti a tüdőerek nagy nyomását. A részletes kivizsgálást kijelölt központok végzik. Itt döntenek, hogy a betegnél van-e értelme olyan gyógyszeres kezelésnek, ami közvetlenül tágítja a tüdőereket. Ezek a gyógyszerek viszonylag újak, és költségesek – mondta a főorvos.
A pulmonális hypertonia ritka betegség, hazánkban ötszáz körül van a kezelésre szoruló betegek száma. Akiknél a gyógyszeres kezelés nem lehetséges, nem hatásos, vagy a beteg állapota romlik, műtétek is szóba jönnek. Ha a krónikus embólia kimutatható, ennek eltávolítása nagyon jelentős állapotjavulást hozhat, egyébként a tüdőtranszplantáció a megoldás.
Az egyesülethez a betegek önkéntesen csatlakoznak. Legtöbbjüknek segít, hogy hasonló kórképben szenvedő társakra találnak, és megoszthatják tapasztalataikat. Az egyesület a lelki segítségen túl érdekvédelmet is képvisel, szociális segítséget ad krízishelyzetben, és az ilyen fórumok szervezésével a betegek a kérdéseikre szakemberektől kapnak választ.

I.A.


Cikkajánló


Orrdugulás, orrfolyás Gyógyhír Magazin
A tüdőrák és a B-vitamin
Asztma: még mindig sok a nem diagnosztizált beteg Gyógyhír Magazin
Az idő kulcsfontosságú tényező! Gyógyhír Magazin
Vészelje át a kritikus időszakot! Gyógyhír Magazin
Tudja, mi az a COPD? Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Ezen a napon született Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Költők, írók betegségei Koronavírus Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


Adatvédelmi nyilatkozat   |   Jognyilatkozat   |   Elérhetőségeink   |   Médiumajánlat   |   Gyógypedagógus állások

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6897327 látogatónk volt eddig