• 2020. augusztus 13., csütörtök

Ezt a számot hívja mérgezés esetén!


2013.12.04

A legutóbbi összesítés szerint hazánkban összesen 117 ezer veszélyes vegyi anyagot és keveréket tartanak nyilván. A szám folyamatosan növekszik: az Országos Kémiai Biztonsági Intézet (OKBI) által vezetett lista az elmúlt évben közel 4 ezer új készítménnyel bővült.Miközben a vegyi anyagok nélkülözhetetlenek a mindennapi életben, egy bizonyos részük komoly veszélyt jelenthet az emberi egészségre, illetve a környezetre. Az ipari felhasználás mellett ide tartozik sok háztartási tisztítószer, a különböző festékek, lakkok, ragasztók, műanyagok, fertőtlenítő, növényvédő és rágcsálóirtó szerek. Veszélyesek lehetnek a különböző fémek (pl. higany, ólom, nikkel) vagy például egyes, a szépségápolás alapanyagául szolgáló összetevők is.

Bizonyos vegyi anyagok tekintetében a mérgezés azonnal jelentkezik, de vannak olyanok is, amelyek károsító hatásukat csak lassan, ismételt vagy folyamatos érintkezés esetén fejtik ki. A következmények ez utóbbi esetben is súlyosak lehetnek: allergia, bőrbetegség, asztma, a nemzőképességet vagy utódokat károsító hatás, vagy akár rákos megbetegedés kialakulása. A nem fertőző betegségeknél 10-ből 9 esetben kimutatható, hogy kialakulásukban valamilyen kémiai hatás (is) szerepet játszott. Ezért fontos, hogy ismerjük a kémiai anyagok összetételét, tulajdonságait, és az egészségre gyakorolt hatását.

Az elfogadhatatlan kockázatot jelentő vegyi anyagok esetén biztosítani kell, hogy azokkal az emberek (úgy a munkavállalók, mint a lakosság) ne is találkozhassanak, és törekedni kell azok biztonságosabb anyagokkal, illetve módszerekkel történő helyettesítésére. A kisebb kockázatot rejtő, de szintén veszélyes anyagok esetén – amennyiben azok elengedhetetlenül szükségesek bizonyos tevékenységekhez, gyártási folyamatokhoz, árucikkek elkészítéséhez – arról kell gondoskodni, hogy a veszélyes anyagok ne fejthessék ki az egészségre, környezetre káros hatásukat. Ennek érdekében meg kell határozni a biztonságos gyártás, felhasználás, ártalmatlanítás körülményeit, és adott esetben a szükséges védőintézkedéseket, egyéni védőfelszereléseket.

Vegyi anyagokkal történt baleset, vagy más mérgezés (pl. mérgező növény fogyasztása) esetén az OKBI által működtetett Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat éjjel-nappal hívható a következő ingyenes telefonszámon: 06 80 22 11 99, ahol tanácsot adnak az azonnali (adott esetben életmentő) teendőkhöz, addig, amíg az orvos intézkedni nem tud.

Országos Kémiai Biztonsági Intézet
ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Konyhai higiénia a járvány idején Gyógyhír Magazin

Vigyázzon, szalmonellás a Lidl kölesgolyója!

Mike László az új országos tisztifőgyógyszerész Gyógyhír Magazin

Bírság tiltott gyógyító hatások ígérete miatt Gyógyhír Magazin

Bírság ásványvíz megtévesztő hirdetése miatt Gyógyhír Magazin

Egyedi méltányosságú gyógyszerek finanszírozása Gyógyhír Magazin