• 2020. augusztus 15., szombat

10-ből 4 magyar sosem jár egészségügyi szűrésre


2014.07.09

Saját bevallásuk szerint tízből kilencen tesznek az egészségükért, egészségesebb táplálkozással, a káros szenvedélyek kerülésével, szűrővizsgálatokra azonban a lakosság egy jelentős része egyáltalán nem jár. Pedig sok esetben egy-egy preventív vizsgálat során kifejezetten komoly betegségek mutathatók ki, és orvosolhatók időben. A Generali Egészségprogramban nagy hangsúlyt kapnak a férfiak és nők számára, az aktuális életkoruknak megfelelően összeállított szűrővizsgálatok, melyeket a legfejlettebb technológiával felszerelt rendelőkben, előre egyeztetett időpontokban, sorban állás nélkül végeznek el.Egészségmegőrzés szempontjából a lakosság közel fele (48%) tartja fontosnak az egészséges táplálkozást és ugyanennyien a káros szenvedélyektől való tartózkodást, de csupán 42% értékeli fontosnak a szűrővizsgálatok látogatását, míg 40%-uk a különféle vitaminokat, 34%-uk pedig a rendszeres testmozgást preferálja – derült ki a Generali Biztosító kutatásából. A kutatás rámutat arra is, hogy a hölgyek az átlagnál magasabb arányban (66%) vesznek részt egészségügyi szűrővizsgálatokon, illetve kiemelkedik a szűréseken résztvevők közül az 50 feletti korosztály is, akiknél az átlagoshoz képest közel 20%-kal magasabb a megelőző vizsgálatok látogatása.

2011-ben ezek az arányok még valamennyivel magasabbak voltak: a megkérdezettek 55%-a vallotta, hogy odafigyel az egészségesebb táplálkozásra, 50% tartózkodott a káros szenvedélyektől, és 52% válaszolta, hogy szűrővizsgálatokra jár azért, hogy egészségesen élhessen tovább.

2014-ben azonban a 18-75 éves korosztály 43 százaléka egyáltalán nem vesz részt szűrővizsgálatokon. Legtöbben időhiánnyal indokolták távolmaradásukat (25%), míg 16%-nak eszébe sem jut ez a lehetőség. A megkérdezettek 8%-a nyilatkozott úgy, hogy nincs elég információja a vizsgálati lehetőségekről, azt sem tudja pontosan, milyen intézménybe kellene mennie, míg 7% egyértelműen a pénzhiányt, 4% pedig a nagy távolságot nevezte meg a távolmaradás okának. A kutatásból az is kiderült, hogy a résztvevők mintegy 10%-a sajnálatos módon semmit sem tesz az egészsége megőrzése érdekében, ez az arány 2011-ben még csak 6% volt.

A Generali Egészségprogram a távolmaradás szempontjából leggyakrabban említett okokra ad megfelelő megoldást: előre egyeztetett időpontokra érkezhetnek az ügyfelek a vizsgálatokra, nincs várakozási idő. A Generali Egészségprogram akár már havi 5-10 ezer forintért szűrővizsgálatokat, labor- és diagnosztikai vizsgálatokat, járóbeteg-ellátást valamint akár ambuláns műtéteket is tartalmaz, így a szűrővizsgálatoktól való távolmaradást ebben a konstrukcióban a több tízezer forintos egyszeri költségek sem indokolhatják.

„Kellő odafigyelés, törődés, rendezett környezet, modern felszerelés, gyors és szakszerű ellátás, rövid várakozási idő, ez a Generali Egészségprogram, amelyben maradéktalanul teljesülnek az egészségügyi ellátással kapcsolatos elvárások. Mi a Generali Biztosítónál továbbra is stratégiai területnek tekintjük ezt a fajta, úgynevezett szolgáltatás-finanszírozó egészségbiztosítást, mert úgy gondoljuk, ez egy fontos biztosítási forma, függetlenül attól, hogyan is alakul az állami ellátás rendszere. A nemzetközi tapasztalatok is azt mutatják, hogy a magánbiztosításokra ezen a területen szükség van, ez pedig Magyarországon is beigazolódott, a magyar lakosság és a biztosítási szektor életében is helye van a szolgáltatás-finanszírozó biztosításoknak” – mondta Schaub Erika, a Generali Biztosító személybiztosítási igazgatója.

Emellett a szakember szerint a szűrővizsgálatok az egészségmegőrzés alapját jelentik – ahogy a kutatásból is kiderült, a szűrésre járók 5%-ánál fedeztek fel valamilyen további kezelést igénylő betegséget. A Generali Egészségprogram keretében többféle szűrővizsgálaton is részt vehetnek a biztosítás terhére, így például melanóma (bőrrákszűrés)-, szájüregi- és fogászati szűréseken illetve egyéb szűréseken is.

A Generali kutatása rámutat arra is, hogy az egyes szűréstípusok látogatottságában hatalmas eltérések vannak. Azok körében, akik legalább évente egy alkalommal részt vesznek egészségügyi szűrővizsgálaton a sok esetben előírt tüdőszűrés áll az első helyen (69%). A nőgyógyászati a második (48%), míg a fogászati szűrés a harmadik (45%) leggyakoribb. Ijesztő adat ugyanakkor, hogy bőrrákszűrésen a szűrésekre járók közül is csak minden 10. személy vesz részt. Pedig a szűrések fontosságát támasztja alá az a tény, hogy az időben felismert betegségeknél többszörös az esély a gyógyulásra, a megfelelő életminőség megtartására.


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Nyereményjáték a Facebookon! Gyógyhír Magazin

„Ha kutyával vagyunk, az emberek elfogadóbbak” Gyógyhír Magazin

Gondtalan utazás Gyógyhír Magazin

Sherlock Holmes, dr. Watson és az orvostudomány Gyógyhír Magazin

Cházár András, aki létrehozta a magyar siketnéma-oktatást Gyógyhír Magazin

Az utazási betegség megelőzése Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
augusztusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája