Gyógyhír Magazin 2014-07-09

10-ből 4 magyar sosem jár egészségügyi szűrésre


Saját bevallásuk szerint tízből kilencen tesznek az egészségükért, egészségesebb táplálkozással, a káros szenvedélyek kerülésével, szűrővizsgálatokra azonban a lakosság egy jelentős része egyáltalán nem jár. Pedig sok esetben egy-egy preventív vizsgálat során kifejezetten komoly betegségek mutathatók ki, és orvosolhatók időben. A Generali Egészségprogramban nagy hangsúlyt kapnak a férfiak és nők számára, az aktuális életkoruknak megfelelően összeállított szűrővizsgálatok, melyeket a legfejlettebb technológiával felszerelt rendelőkben, előre egyeztetett időpontokban, sorban állás nélkül végeznek el.Egészségmegőrzés szempontjából a lakosság közel fele (48%) tartja fontosnak az egészséges táplálkozást és ugyanennyien a káros szenvedélyektől való tartózkodást, de csupán 42% értékeli fontosnak a szűrővizsgálatok látogatását, míg 40%-uk a különféle vitaminokat, 34%-uk pedig a rendszeres testmozgást preferálja – derült ki a Generali Biztosító kutatásából. A kutatás rámutat arra is, hogy a hölgyek az átlagnál magasabb arányban (66%) vesznek részt egészségügyi szűrővizsgálatokon, illetve kiemelkedik a szűréseken résztvevők közül az 50 feletti korosztály is, akiknél az átlagoshoz képest közel 20%-kal magasabb a megelőző vizsgálatok látogatása.

2011-ben ezek az arányok még valamennyivel magasabbak voltak: a megkérdezettek 55%-a vallotta, hogy odafigyel az egészségesebb táplálkozásra, 50% tartózkodott a káros szenvedélyektől, és 52% válaszolta, hogy szűrővizsgálatokra jár azért, hogy egészségesen élhessen tovább.

2014-ben azonban a 18-75 éves korosztály 43 százaléka egyáltalán nem vesz részt szűrővizsgálatokon. Legtöbben időhiánnyal indokolták távolmaradásukat (25%), míg 16%-nak eszébe sem jut ez a lehetőség. A megkérdezettek 8%-a nyilatkozott úgy, hogy nincs elég információja a vizsgálati lehetőségekről, azt sem tudja pontosan, milyen intézménybe kellene mennie, míg 7% egyértelműen a pénzhiányt, 4% pedig a nagy távolságot nevezte meg a távolmaradás okának. A kutatásból az is kiderült, hogy a résztvevők mintegy 10%-a sajnálatos módon semmit sem tesz az egészsége megőrzése érdekében, ez az arány 2011-ben még csak 6% volt.

A Generali Egészségprogram a távolmaradás szempontjából leggyakrabban említett okokra ad megfelelő megoldást: előre egyeztetett időpontokra érkezhetnek az ügyfelek a vizsgálatokra, nincs várakozási idő. A Generali Egészségprogram akár már havi 5-10 ezer forintért szűrővizsgálatokat, labor- és diagnosztikai vizsgálatokat, járóbeteg-ellátást valamint akár ambuláns műtéteket is tartalmaz, így a szűrővizsgálatoktól való távolmaradást ebben a konstrukcióban a több tízezer forintos egyszeri költségek sem indokolhatják.

„Kellő odafigyelés, törődés, rendezett környezet, modern felszerelés, gyors és szakszerű ellátás, rövid várakozási idő, ez a Generali Egészségprogram, amelyben maradéktalanul teljesülnek az egészségügyi ellátással kapcsolatos elvárások. Mi a Generali Biztosítónál továbbra is stratégiai területnek tekintjük ezt a fajta, úgynevezett szolgáltatás-finanszírozó egészségbiztosítást, mert úgy gondoljuk, ez egy fontos biztosítási forma, függetlenül attól, hogyan is alakul az állami ellátás rendszere. A nemzetközi tapasztalatok is azt mutatják, hogy a magánbiztosításokra ezen a területen szükség van, ez pedig Magyarországon is beigazolódott, a magyar lakosság és a biztosítási szektor életében is helye van a szolgáltatás-finanszírozó biztosításoknak” – mondta Schaub Erika, a Generali Biztosító személybiztosítási igazgatója.

Emellett a szakember szerint a szűrővizsgálatok az egészségmegőrzés alapját jelentik – ahogy a kutatásból is kiderült, a szűrésre járók 5%-ánál fedeztek fel valamilyen további kezelést igénylő betegséget. A Generali Egészségprogram keretében többféle szűrővizsgálaton is részt vehetnek a biztosítás terhére, így például melanóma (bőrrákszűrés)-, szájüregi- és fogászati szűréseken illetve egyéb szűréseken is.

A Generali kutatása rámutat arra is, hogy az egyes szűréstípusok látogatottságában hatalmas eltérések vannak. Azok körében, akik legalább évente egy alkalommal részt vesznek egészségügyi szűrővizsgálaton a sok esetben előírt tüdőszűrés áll az első helyen (69%). A nőgyógyászati a második (48%), míg a fogászati szűrés a harmadik (45%) leggyakoribb. Ijesztő adat ugyanakkor, hogy bőrrákszűrésen a szűrésekre járók közül is csak minden 10. személy vesz részt. Pedig a szűrések fontosságát támasztja alá az a tény, hogy az időben felismert betegségeknél többszörös az esély a gyógyulásra, a megfelelő életminőség megtartására.


Cikkajánló


Ingyen repülőjegy egészségügyi dolgozóknak a Qatar Airwaystől Gyógyhír Magazin
Napozás ‒ tények és mítoszok Gyógyhír Magazin
44 millió forintnyi eszközt adományoz a Richter Gyógyhír Magazin
A koronavírussal kapcsolatos tárgyakat vár az orvostörténeti múzeum Gyógyhír Magazin
Indul az Év Gyógyszerésze és a Kedvenc Patikám pályázat 2020 Gyógyhír Magazin
Az elhízás betegség, az elhízottakat nem szabad stigmatizálni! Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Ezen a napon született Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Költők, írók betegségei Koronavírus Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


Adatvédelmi nyilatkozat   |   Jognyilatkozat   |   Elérhetőségeink   |   Médiumajánlat   |   Gyógypedagógus állások

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6897201 látogatónk volt eddig