Gyógyhír Magazin 2014-10-03

Utazás az agy középpontjába


Egy New York-i neurológus a GE fejlesztőivel együttműködve kutatja, mi történik fejsérüléskor• Becslések szerint csak Amerikában évente 1,7 millióan, míg Európában 2,5 millióan szenvednek traumás agysérülést, ebből az utóbbi esetben 75.000 halálos kimenetelű.
• A fiatal felnőttek körében vezető halálok, egyben rengeteg esetben bénuláshoz vagy maradandó cselekvésképtelenséghez vezet.
• Az idősek körében is egyre emelkedik az agysérülések száma, amely egyúttal, annak súlyosságától függően, 2,3-4,5-szörösére növeli az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.
• Ezeket a sérüléseket nehéz objektíven diagnosztizálni, még az olyan korszerű orvosi berendezésekkel is, mint a mágneses magrezonancia képalkotás (MRI).
• Dr. Shetty, a manhattani szaksebészet neurológusa a traumás agysérüléseket kutatja, és célja a pontosabb diagnózis felállítása, a megfelelő terápia és jobb betegkilátások érdekében.
• A projekt szponzora a Head Health kezdeményezés, a GE és az NFL (National Football League) között fennálló, 60 millió dolláros partneri együttműködés.
• A Dr. Shetty által nyert adatokat a GE fejlesztői még jobb MRI-berendezések megalkotására fordítják.
• A GE célja, hogy kutatási partnereinek tudományosan hasznos eszközöket fejleszthessen ki, amely végül minőségibb orvosi ellátáshoz vezet.

Hilary Monaco feketeöves teakwondós, jól bírja a gyűrődést. Amikor edzőtársa az egyik gyakorlat során véletlenül fejbe rúgta tavaly ősszel, fel se vette. Két héttel később egyik bajnokságon kapott egy újabb rúgást. Ekkor azonban szervezete fellázadt. „Másnap nem tudtam lábra állni, szédültem, hasogatott a fejem” – idézi fel Monaco. Barátai azonnal az ambulanciára siettek vele, ahol megállapították, hogy agyrázkódást szenvedett.

Így került a képbe Dr. Teena Shetti, a manhattani szaksebészet neurológusa. Shetty küldetésének tekinti, hogy elmélyítse ismereteit a traumás agysérülésekkel kapcsolatban. „Sok mindent tudunk már az agyrázkódásról, de még mindig nem áll rendelkezésünkre olyan eszköz, amivel világosan láthatunk.”

2013-ban Shetty egy egyedülálló kutatási programot vezetett be a kórházban: árulkodó biomarkereket keres az agyban, beleértve a mikrovérzéseket is és az agyvíz áramlását. Ezek segíthetnek az orvosoknak az agyrázkódás pontosabb diagnosztizálásban, a megfelelő terápia kiválasztásában és a beteg kilátásaiban.

A projekt szponzora a Head Health kezdeményezés, a GE és az NFL között fennálló, 60 millió dolláros partneri együttműködés, és két célt szolgál. Egyrészt szeretne segíteni az orvosoknak a fizikai tünetek és a gyógyászati technológiák, mint például az MRI-berendezés segítségével kimutatható agyi elváltozások közötti kapcsolatok felismerésében, másrészt az eredményeket még hatékonyabb MRI-berendezések kifejlesztésére kívánják használni.

„A rutin MRI-vizsgálat a lágyszövet, véredény és strukturális anatómia vizsgálatára lett kifejlesztve” – mondja Shetty. „A teljes agyról készült felvételeket vetjük össze a konkrét, rendelői neurológiai vizsgálatok alkalmával jelentkező szimptómákkal, így láthatjuk az összefüggéseket.”

Shetty és kutatócsoportja Monacóhoz hasonló páciensektől rengeteg hasznos klinikai adatokhoz jut. Négy alkalommal kivizsgálják a betegeket és agyi felvételt készítenek róluk: az elsőt a serülés után eltelt első 72 órájában, majd 10 nap, egy hónap és három hónap elteltével.

Shetty a vizsgálatokkor a GE által kifejlesztett MRI-berendezést használja. Biomarkereket keres, többek közt deformálódott neuronok kiváltotta mikrovérzéseket, a különféle agyi területek méretváltozásait, az agysejtek anyagcserés változásait, valamint jeltovábbító képességeiket. „Egy átlagos zúzódással szemben az ütődés ereje nem lokalizált” – mondja Ajit Shankaranarayana, aki a GE Healthcare-nél felügyeli az MRI-berendezések neurológiai alkalmazások fejlesztését. „Az egész agyon végigmegy. Ezért jelennek meg a tünetek a szerv különböző pontjain.” Shankaranarayana és kutatótársai Dr. Shetty eredményeit felhasználva olyan szenzitív, teljes testszkenner kifejlesztésén dolgoznak, ami mélyebben belát az agyba.

A becslések szerint csak Amerikában évente 1,7 millióan szenvednek traumás agysérülést, ami 52.000 esetben halálos kimenetelű. Európában éves szinten 2,5 millióan szenvednek traumás agysérülést, ebből egymillióan részesülnek kórházi ellátásban, és a sérülésekből 75.000 halálos kimenetelű.

A fiatal felnőttek körében vezető halálok, egyben rengeteg esetben bénuláshoz vagy maradandó cselekvésképtelenséghez vezet. Az idősek körében is egyre emelkedik az agysérülések száma, és a férfiak jellemzően kétszer annyiszor szenvedik el. Míg a fiatalok körében a vezető kiváltó ok a közúti baleset, addig az idősebbek esés következtében sérülnek meg. A fejsérülés, annak súlyosságától függően, 2,3-4,5-szörösére növeli az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.

A kutatásban résztvevő többi pácienshez hasonlóan Monaco és részt vett a képalkotási és kezelési folyamatban. Dr. Shetty megvizsgálta tüneteit és végigkísérte a gyógyulási folyamaton. A GE célja, hogy kutatási partnereinek tudományosan hasznos eszközöket fejleszthessen ki, amely végül minőségibb orvosi ellátáshoz vezet.


Cikkajánló


Figyelem, fegyelem Gyógyhír Magazin
A test beszél Gyógyhír Magazin
Felépülne a stroke-ból? Kártyázzon! Gyógyhír Magazin
Gyermek neuropathia centrum Miskolcon Gyógyhír Magazin
Nem csak az időseket sújtja a gyengülő memória Gyógyhír Magazin
Be van oltva elbutulás ellen? Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Ezen a napon született Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Költők, írók betegségei Koronavírus Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


Adatvédelmi nyilatkozat   |   Jognyilatkozat   |   Elérhetőségeink   |   Médiumajánlat   |   Gyógypedagógus állások

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6897091 látogatónk volt eddig