• 2020. augusztus 03., hétfő

HPV: Netes rémhírek veszélyeztetik a sikert


2014.10.20

Tízből nyolc szülő kérte hetedikes lánya számára a méhnyakrák elleni vakcinát idén ősszel, többen pedig annyira tudatosak, hogy lánygyermekük mellett saját maguk és családtagjaik védelmére is odafigyelnek. Az állami oltóprogram sikere sajnos az oltásellenes hangokat is felerősítette: az interneten terjedő rémhírek még mindig a súlyos mellékhatásokról szólnak, pedig világszerte több millióan tudják igazolni a vakcinák megbízhatóságát. Nagyon fontos tisztázni a tévhiteket, mert a vírus nemcsak a kamaszlányokat veszélyezteti: a felnőtt nőknél, a fiúknál és a férfiaknál is daganatos megbetegedéseket okozhat. Sokan egyenlőségjelet tesznek a méhnyakrák és a HPV közé, pedig a vírus többek között az anális rákok és a nemi szervi szemölcsök kialakulásáért is felelős – olvasható az MSD Pharma Hungary Kft. által indított hpvdoktor.hu weboldalon.Növekvő ismertség, egyre gyakoribb tévhitek

A magyar állam szeptembertől ingyenesen biztosítja a méhnyakrák elleni, kétkomponensű védőoltást a 12-13 éves lányok számára, amellyel nagyon komoly lendületet adott a vírussal szembeni küzdelemnek. Az oltási programnak köszönhetően olyan emberekhez is eljutott a humán papillómavírus híre, akik korábban még a létezéséről sem tudtak. Az internetnek hála másodpercek alatt utánanézhetünk a megelőzéssel kapcsolatos tudnivalóknak, de érdemes szem előtt tartanunk, hogy könnyedén félrevezető, minden forrást és hitelességet nélkülöző információkkal is találkozhatunk. Többen a világhálón terjedő rémhírek miatt mondanak le a hatékony és biztonságos védőoltások alkalmazásáról.

WHO: a HPV elleni vakcina hatásos és megbízható

A megnövekedett figyelemnek köszönhetően a leggyakoribb tévhitek is újra szárnyra kaptak, amelyeket tisztázni kell az állami oltóprogramban résztvevő gyermekek és szüleik megnyugtatása érdekében. Sok helyen olvasható, hogy a vakcinák diabéteszt, autizmust vagy meddőséget okoznak, bizonyos cikkek pedig halálesetekről és az oltóanyagok kifejlesztésében résztvevő, meghasonlott kutatóorvosokról írnak. „Bár a pánikkeltés sajnos népszerű, mindenkit megnyugvásra intünk. Az ÁNTSZ nem adja a nevét olyan gyógyszerhez vagy védőoltáshoz, ami nem az emberek egészségének megőrzését, hanem a betegségekkel járó kockázatokat növeli.”– mondta el dr. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának főosztályvezetője.

A HPV elleni védőoltások engedélyezését – más gyógyszerekhez és vakcinákhoz hasonlóan – nagyon szigorú klinikai vizsgálatok előzték meg, mintegy harmincezer páciens részvételével. Az oltóanyagok hatékonyságát és az esetleges mellékhatásokat pedig a forgalomba hozatalt követően is folyamatosan ellenőrzik, és azt is figyelik, hogy az adott nemkívánatos eseményhez van-e köze a vakcináknak. Világszerte 60-70 millió pácienst beoltottak, de a védőoltásokkal összefüggésbe hozható súlyos mellékhatást nem észleltek. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) illetékes testülete egyébként az egész világon gyűjti az adatokat, amelyek értékelése alapján 2014 elején ismét megállapította a HPV vakcinák hatásosságát és biztonságosságát is.

„Dániában és Svédországban az elmúlt években többszázezer, Ausztráliában másfél millió fiatal lányt oltottak be, és a szóban forgó populációkban rövid idő alatt szinte teljesen eltűntek egyes, jól megfigyelhető HPV okozta megbetegedések. Számos ország példája bizonyítja: sikerre lehet vinni a HPV elleni küzdelmet, ezért is nagyon fontos, hogy felvegyük a harcot a rémhírekkel szemben, hiszen Magyarországon háromszor annyi áldozatot szed a méhnyakrák, mint Európa többi részén.” – tette hozzá dr. Ócsai Lajos. Legutóbbi jelentésében egyébként az Egészségügyi Világszervezet is felhívta a figyelmet a minden alapot nélkülöző híresztelések káros következményeire.

A férfiak is oltassák be magukat!

Gyakori tévhit, hogy a HPV elleni vakcina csak a kamaszkorú lányok esetében hatásos, pedig a felnőtt nőknek, a fiúknak és a férfiaknak is védelmet nyújt számos daganatos megbetegedés ellen.1 Sokan azzal nyugtatgatják magukat, hogy a szervezet egy idő után megtanulja leküzdeni a vírust, holott a fertőzésen való átesés után nem alakul ki tartós védettség.

„Nagyon jelentős előrelépés, hogy az állam kamaszlányok ezreinek biztosítja a méhnyakrák ellen hatásos kétkomponensű védőoltást, de gondolni kell a fiúkra és a férfiakra is, akiket csak a négykomponensű védőoltás óvhat meg a daganatos megbetegedésektől.” – mondta dr. Pozsgay Csilla, az MSD Pharma Hungary Kft. orvosigazgatója. „A védőoltásokkal kapcsolatos rémhírek teljesen alaptalanok, mégis könnyen szöget üthetnek az emberek fejében. Ezért indítottuk el az ÁNTSZ által is engedélyezett http://hpvdoktor.hu információs portálunkat, ahol az érdeklődők egy helyen olvashatnak a HPV vírusról, a megelőzésről és a vakcinákról is. Az oltáselleneseknek pedig érdemes végiggondolni, hogy hány halálos áldozatot szedne például a himlő vagy a gyermekbénulás, ha az összes vakcinát elutasítanánk” – tette hozzá.


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Az ötkomponensű védőoltás hatása Gyógyhír Magazin

Új weboldal az ÁNTSZ-től a tévhitek eloszlatására Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
júliusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája