• 2020. augusztus 15., szombat

A cukorbetegséget csak megelőzni lehet


2014.11.14

A Diabétesz Világnapot minden évben november 14-én ünnepeljük. Diabétesz Világnapot első alkalommal 1991-ben szervezett a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO), látva a cukorbetegség világszerte növekvő terjedését. Gyermekeink életének első 1000 napjában sokat tehetünk azonban a betegség kockázatának csökkentéséért.Magyarországon a lakosság 5–10 százaléka érintett valamilyen mértékben, hazánkban jelenleg körülbelül 800 000 regisztrált diabéteszes él, de a fel nem ismert betegek száma is legalább ennyi. A cukorbetegség kapcsán a legfontosabb teendő a megelőzés, amelyet már életünk első 1000 napjában el kell kezdeni.

Kutatások bizonyítják, hogy a genetika jelentősége a felnőttkori egészségi állapot, a betegségekre való hajlam szempontjából kisebb, mint azt korábban gondoltuk. Nagyobb a jelentősége viszont a táplálkozásnak, hiszen a megfelelő táplálkozás és egészséges életmód, valamint a rendszeres mozgás mind-mind segítenek a betegségek, így a cukorbetegség megelőzésében is.

Az egészséges életmód kialakításában hatalmas szerepe van a szülőknek, valamint a kisgyerekes szülőkkel találkozó szakembereknek, orvosoknak, védőnőknek. A hozzátáplálás megkezdésekor ők tudnak tanácsot adni, hogyan táplálják gyermeküket a szülők, milyen mikro- és makro tápanyagokra, vitaminokra és ásványi anyagokra van szükségük a gyerekeknek az egészséges fejlődéshez. El kell kerülni azonban már ebben az időszakban a túlzott só- és cukorfogyasztást, hiszen ezek elhízáshoz vezetnek, a túlsúly pedig a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is magában hordozza.

Az Első 1000 nap program szakemberei ebben nyújtanak segítséget a szülőknek és a szakembereknek egyaránt, hiszen mindannyiunk közös érdeke, hogy gyermekeink egészséges felnőttekké cseperedjenek.


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Életmentő tippek cukorbetegeknek a járvány idejére Gyógyhír Magazin

Diabétesszel élni Gyógyhír Magazin

Kiút a cukorbetegségből Gyógyhír Magazin

Diabéteszes gyerekeknek gyűjt a Jónak lenni jó! program Gyógyhír Magazin

5 gyógynövény diabetesz ellen! Gyógyhír Magazin

Diabétesz Világnap 2017 Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
augusztusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája