• 2020. augusztus 13., csütörtök

Diabétesz: egy megtévesztő betegség


2014.11.24

A diabétesz észlelésekor érdemes azonnal orvoshoz fordulni, hogy az időben megkezdett kezeléssel megelőzhető vagy legalább késleltethető legyen az alapbetegségnél sokkal veszélyesebb szövődmények kialakulása.A diabétesz alattomosan induló betegség, ezért sokszor nagyon későn ismerik fel. Van azonban néhány jellemző tünete, amelyek észlelésekor érdemes felkeresni a háziorvost és vércukorvizsgálatot végeztetni. Aki észreveszi magán, hogy gyakran szárad a szája, sok folyadékot fogyaszt, sokszor jár a mosdóba, jól teszi, ha minél hamarabb orvoshoz fordul. Jellemző tünet még a száraz vagy viszkető bőr, esetleg az indokolatlanul csökkenő testsúly, annak ellenére, hogy a táplálkozási mennyiség nem változik. Sőt olykor a magas vércukorszint homályos látást is eredményezhet.

Egyre több embert érint

Magyarországon a diabétesz szinte népbetegségnek számít, becslések alapján 7-800 ezren szenvednek ebben a bajban. Körülbelül ugyanennyien lehetnek a diabétesz kórmegelőző állapotában (úgynevezett csökkent cukortolerancia) szenvedő egyének. Mivel civilizációs betegségről van szó, ezért talán nem túlzó az az előrejelzés, amely szerint 2025-re a diabétesz minden tizedik magyar embert érinthet a 20-70 év közötti korosztályban. A betegség korai felismerése azonban jelentősen csökkenti a szövődmények kialakulását. Közülük az egyik legveszélyesebb a diabéteszes neuropátia, vagyis a magas vércukorszint következtében kialakuló idegkárosodás, amely tíz cukorbetegből legalább hármat érint. Ez azt jelenti, hogy hazánkban körülbelül kétszázötvenezer ember szenved neuropátiában.

Kellemetlen fájdalom a végtagokban

A neuropátiás fájdalom oka az idegrendszer sérülése. Ez a sérülés lehet a perifériás idegeken, de lehet a gerincvelőben vagy magában az agyban is. A perifériás idegeket érintő károsodás miatt kialakuló fájdalomnak az a jellegzetessége, hogy kesztyű- vagy zokniszerűen elhelyezkedő fájdalmat tapasztal a beteg az alsó - ritkábban a felső - végtagjain. Ezt olyan ingerek is kiválthatják, amelyek normál esetben nem fájdalmasak. Nagyon fontos, hogy az idegi eredetű fájdalmat időben felismerjék, mivel hatásos kezelés nélkül az érzőidegek károsodása miatt a láb érzéketlenné válhat, emiatt maradandó sérülések keletkezhetnek rajta, amelyek fertőzéshez, fekélyhez vezethetnek, végül ez akár a láb amputációjával is járhat.

Az egészséges életmód sokat segít

A 2-es típusú diabéteszt, vagyis az összes cukorbetegség körülbelül kilencven százalékát elsősorban a helytelen életmód és táplálkozás okozza, azonban tovább rontja az esélyeket a kevés és rendszertelen mozgás is. Ha el akarjuk kerülni a cukorbetegséget és a neuropátiás fájdalmat, akkor törekednünk kell az egészséges táplálkozásra, a rendszeres testmozgásra, és kerülnünk kell a dohányzást és a gyakori alkoholfogyasztást.
Ha egy szűrővizsgálaton kicsit emelkedett vércukorszintet mérnek, az még nem számít cukorbetegségnek. Ha elhízott emberről van szó, aki korábban sem élt egészséges életmódot, akkor a testsúly csökkentésével, rendszeres fizikai tevékenységgel, például hetente három-négy alkalommal legalább húsz perc kocogással, a csökkent cukortolerancia megfordulhat, így megelőzhető a betegség kialakulása. Ha már kialakult a cukorbetegség és jelentkezik a neuropátiás fájdalom, akkor az teljes mértékben már nem gyógyítható, viszont sokat lehet javítani a kellemetlen tüneteken. Arról nem is beszélve, hogy az ilyen fájdalomhoz nagyon gyakran depresszió és alvászavar társul. A neuropátiás fájdalom kezelésére alkalmazott gyógyszerek viszont nemcsak a fájdalmat csökkentik, hanem a depressziót és az alvászavart is jól kezelik.

Megfelelő gyógyszerrel kezelhető

Tapasztalat, hogy a betegségben szenvedők a lehető legrosszabb kezelési módot választják, amikor a fájdalomcsillapításra a szokásos, például fejfájásra használt szereket szedik be. Erre a fájdalomra azonban ezek a tabletták hatástalanok, ezért inkább csak a mellékhatásuk jelentkezik. A krónikus fájdalmak kezelésére teljesen más gyógyszercsoportot ajánlanak az orvosok. Ez azonban a cukorbetegség okozta idegkárosodástól nem védi meg a beteget, sőt az érzéscsökkenés sem állítható helyre, ám a megfelelő gyógyszer szedésével és a vércukorszint helyes beállításával megelőzhetők a súlyos szövődmények. Ezért is ajánlott a tünetek megjelenésekor felkeresni a háziorvost, diabetológust vagy neurológust, hogy felállítsák a pontos diagnózist és megkezdhessék a betegség kezelését.


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Életmentő tippek cukorbetegeknek a járvány idejére Gyógyhír Magazin

Diabétesszel élni Gyógyhír Magazin

Kiút a cukorbetegségből Gyógyhír Magazin

Diabéteszes gyerekeknek gyűjt a Jónak lenni jó! program Gyógyhír Magazin

5 gyógynövény diabetesz ellen! Gyógyhír Magazin

Diabétesz Világnap 2017 Gyógyhír Magazin