• 2020. július 10., péntek

Tippek a száraz és hurutos köhögés csillapítására


2015.01.23

A szakemberek szerint hazánkat is elérte az influenzajárvány. A környező országokban már minket megelőzve felütötte fejét, de itthon is egyre többen keresik fel a rendelőket influenzaszerű tünetekkel. Ezért most fokozottan érdemes odafigyelünk a megelőzésre annak érdekében, hogy egy komolyabb betegség, vagy akár egy kellemetlen nátha, megfázás elkerüljön minket. Fontos, hogyha mégis megfertőződünk, akkor a tüneteket mindig a megfelelő módszerekkel kezeljük, nehogy többet ártsunk, mint használjunk.Összegyűjtöttünk néhány tippet, amelyek segíthetnek a legjobb gyógymód kiválasztásában.
Az utóbbi napok változékony, enyhe időjárása kedvezett a kórokozóknak, és sajnos nem is kellett sokáig várni, hogy hazánkat is utolérje az influenzajárvány. A nátha, megfázás valamint az influenzaszerű megbetegedések esetén is a legjellemzőbb tünetek a köhögés és az orrfolyás. E kettő közül is leginkább a köhögés keseríti meg a mindennapjainkat, derült ki a Wick Pharma GmbH 12 ország részvételével végzett átfogó kutatásából. A hazai válaszadók 60 százaléka jelölte meg ugyanis, hogy a köhögés zavarja leginkább az éjszakai pihenés során. Mielőtt megkezdenénk kezelését, mindenképpen különbséget kell tenni, hogy száraz vagy hurutos köhögéssel állunk szemben, hiszen más-más módszerekkel enyhíthetjük.
Száraz köhögés esetén sokszor úgy érezzük, hogy torkunk közepén egy gombóc van, amit mindenképpen fel kell köhögnünk. A méz az egyik legjobb, amit bevethetünk ilyenkor. Amellett, hogy kiváló ásványi és tápanyagforrás, nyugtatja a torkot. Akár önmagában vagy teában is alkalmazhatjuk, de méz ízű köhögéscsillapító szirupot vagy szopogató tablettát is választhatunk. A mézet fokhagymával, vagy tormával is összekeverhetjük, sőt egy kis reszelt gyömbérrel is feldobhatjuk, hogy ne csak jótékony hatását, de az ízét is élvezzük.

Jól esik ilyenkor a torkunknak a meleg folyadék. Hársfa- és akácvirágból, papsajtlevélből, kakukkfűből érdemes teát főznünk, amelyek segítenek a köhögés csillapításában. Annak érdekében, hogy nyugodtan tudjunk aludni, a megfelelő páratartalomra is figyeljünk oda, a párologtatóba pedig akár néhány csepp eukaliptuszos illóolajat is csepegtethetünk.

Hurutos köhögés esetén a légutakban felgyülemlett váladéktól igyekszik megszabadulni a szervezetünk, amit szintén támogathatunk házi praktikákkal. Fontos, hogy ilyenkor lehetőleg csak éjszakára alkalmazzunk köhögéscsillapító készítményeket. Fogyasszunk minél több folyadékot is, mert hígítja a lerakódott váladékot, amit így könnyebb kiköhögni. Bevethetjük például a csalán- és hagymateát, valamint a párásítás ebben az esetben is fontos. Amennyiben a tünetek a gondos kezelés ellenére sem enyhülnek néhány napon belül, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz.


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Strandolás, sportolás fülbajok nélkül Gyógyhír Magazin

Ezért fontos a helyes fültisztítás - Ön vajon jól csinálja? Gyógyhír Magazin

Trendi lesz a hallókészülék? Gyógyhír Magazin

Felejtse el a fülfájást! Gyógyhír Magazin

Hallotta? Gyógyhír Magazin

Tessék? Gyógyhír Magazin