• 2020. augusztus 15., szombat

Ismerd meg a vérnyomásod!


2015.05.17

Az Egészségügyi Világszervezet 2005 óta minden évben meghirdeti a Hypertonia Világnapját, melynek célja a az egészségesek és a betegek figyelemének felhívása a magasvérnyomás-betegség népbetegséggé válására, megelőzésének lehetőségeire és a betegség veszélyeire. A Világnap dátuma hagyományosan május 17-e.A felnőtt lakosságból mintegy 3,5 millióan érintettek e betegségben. Ráadásul a magas vérnyomásos betegek száma nem csökken hanem nő, mert az időseknél – 75 év felett – az esetek 80%-ban (az érelmeszesedés következtében is) jelentkezik a hypertonia betegség és gyakori együtt járója a cukorbetegségnek is.

A 140/90 Hgmm feletti vérnyomást nevezzük magas vérnyomásnak, ami sokszor egy-két évtized alatt alakul ki, minden látható és érzékelhető tünet és panasz nélkül. A gyakori fejfájás, a látásromlás valamint a cukorbetegség, elhízás és zsíranyagcsere zavar mindegyike felhívja a figyelmet a hypertonia kialakulásának, vagy megjelenésének veszélyére és a nem-gyógyszeres és/vagy gyógyszeres beavatkozás szükségességére. A kismértékű, de már kóros eltérések kimutatására számtalan vizsgálati lehetőségünk van, amik együttesen bizonyító, vagy kizáró erejűek (pl. EKG, boka/kar index mérés, vizelet fehérjeürítés vizsgálata).

„A legkönnyebb a legnehezebb” gondolat fogalmazza meg azt, hogy a normális vérnyomás megőrzéséhez, illetve a már kialakult magasvérnyomás-betegség egyensúlyban tartásához olyan egyszerű dolgok járulhatnak hozzá, mint például:
• a vérnyomás otthoni rendszeres mérése és a mérési érték feljegyzése, legalább havonta egy héten keresztül,
• a naponta végzett „szívdobogtató” 30 perces séta, vagy egyéb más forma a fizikai aktivitás növelésére,
• a sófogyasztás mértékének csökkentése napi 5 gramm alá,
• a túlsúly és az elhízás csökkentése a táplálkozás, fizikai aktivitás megváltoztatásával, és a haskörfogat ellenőrzésével
• a kávé fogyasztás mérséklésével, a dohányzás abbahagyásával és az alkoholfogyasztás mértékének és minőségének megváltoztatásával.
De azt is tudjuk, hogy ezen szokásaink megváltoztatása és e célok elérése a legnehezebbek közé tartoznak.


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Keringésünk védelméért Gyógyhír Magazin

Vérnyomásmérés otthon Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
augusztusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája