• 2020. július 11., szombat

Forduljunk empátiával a pszoriázisos betegek felé!


2015.10.29

Világszerte 125 millió, Magyarországon 200 ezer (vagyis Miskolc lakosságával megegyező) embertársunk él pszoriázisos betegként. Nekik nemcsak magával a betegséggel együtt járó, égő, viszkető, hámló, vörös, vérző foltokkal kell napról napra együtt élniük, hanem annak súlyos lelki tényezőivel is. Számos nemzetközi és hazai kutatás alátámasztja a szomorú tényt: az elszigetelődés, kirekesztettség, társadalmi megbélyegzés érzése sokszor nehezebben elviselhető számukra, mint maga a betegség. A megfelelő orvosi kezelés mellet ezért legalább ugyanannyira fontos a társadalom empátiája, odafigyelése, így csökkentve a betegek társadalmi kirekesztettségét.Október 29-e a pszoriázis világnapja. Ezen a napon a pszoriázisban szenvedő betegekre irányul a figyelem. A pikkelysömörös betegek támogatására létrehozott, Magyarországon már két éve sikeresen működő QualityCare™ weboldal csapata 2015-ben komplex, több lépcsőből álló, minden érintett réteget (betegeket, bőrgyógyászokat, társadalom tagjait) megmozgató kampányt indított a szolidaritás növelése érdekében.

A három elemből álló kampány első lépésenként „Kényeztető nap”-ot szerveztünk az érintetteknek október 17-én, Budapesten. A meghívott betegek öltözködésről, az egészséges étkezésről, gyógyító mozgásról, gyógytornáról, sminkelésről kaptak tanácsokat. A praktikus információk, hasznos tanácsok célja, hogy megkönnyítsék a mindennapi együttélést ezzel a nem fertőző, de jelenleg még gyógyíthatatlan bőrbetegséggel. A pozitív visszajelzések alapján elmondhatjuk, hogy a rendezvény maximálisan elérte a célját, a pikkelysömörös résztvevőket segítette abban, hogy jobban érezzék magukat a bőrükben.

Mivel fontos, hogy a társadalom tagjai még nagyobb figyelemmel, toleranciával forduljanak a pikkelysömörrel élők felé, ennek előmozdítása érdekében a „Kényeztető nap”-on az érintettekről portréfotókat készítettünk. A fotókat a Nézz rám! A pikkelysömör nem fertőz. Elnevezésű kiállításon tárjuk a nagyközönség elé a Mammut I. bevásárló és szórakoztató központban 2015. október 29-től. Az egy hétig látogatható tárlaton mindenki szembesülhet az egyszerű igazsággal: a pikkelysömörrel élők pont olyanok, mint mindenki. Átlagemberek, akik a betegségük miatt nehezebben élik meg a mindennapokat, de alapvetőn ugyanazok a félelmeik, örömeik, bánataik, mind bármelyikünknek.

A kampány harmadik eleme a bőrgyógyászokat megszólító kezdeményezés, melynek lényege, hogy az orvosok mutassák meg szolidaritásukat, vállaljanak sorsközösséget a betegeikkel.
Ennek demonstrálásaként bőrre ragasztható, pikkelysömör tünetet ábrázoló tetoválást juttattunk el minden magyar bőrgyógyásznak, arra kérve őket, hogy viseljék azt október 29-én a pszoriázis világnapon,, majd küldjék el az erről készült fotót számunkra. Így az orvosok – ha csak néhány órára is – belehelyezkednek egy beteg helyzetébe, mindennapi életszituációiba.
Az beérkezett fotók nagy száma egyértelmű bizonyítéka az egészségügyben dolgozók nyitottságának. Nagy örömünkre szolgál, hogy a bőrgyógyászok döntő hányada egy emberként, lelkesen csatlakozott a kezdeményezésünkhöz

A kezdeményezés részeként két, önként vállalkozó bőrgyógyászt kértünk fel, hogy kameránkkal követhessük őket, amint pikkelysömörös tüneteket megjelenítő sminkben intézik mindennapi teendőiket. Bevásárlás, ügyintézés, közlekedés közben figyeltük az utca emberének és bőrgyógyászaink reakcióit is. A nap zárásaként az orvosok őszintén beszéltek a nap folyamán tapasztalt pozitív és negatív élményeikről.

A QualityCare™ pikkelysömörrel élő személyeket támogató weboldal csapata bízik abban, hogy a pszoriázis világnapjához kapcsolódó aktivitásaival a betegek mindennapi problémáira irányítja a figyelmet, segíti őket ezek megoldásában, illetve elősegíti a társadalom szolidaritásának növekedését.

A PIKKELYSÖMÖR NEM FERTŐZ!
 


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Pompás testápolás – a sokoldalú körömvirág Gyógyhír Magazin

Herpesz nyáron? Gyógyhír Magazin

Árnyékból a napra Gyógyhír Magazin

Ne felejtsen hidratálni! Gyógyhír Magazin

Napozás – tények és mítoszok Gyógyhír Magazin

Határozottan – nem csak a herpesz ellen! Gyógyhír Magazin