• 2020. augusztus 10., hétfő

Gyógyító fürdőzés támogatással


2016.03.02

Magyarországon egy speciális azonosító számot, az úgynevezett társadalombiztosítási azonosító jelet (közismertebb nevén: TAJ) használunk az egészségügyi, szociális, egészség- és nyugdíjbiztosítási rendszerek igénybe vételéhez. A TAJ igazolására egy kártya formátumú hatósági dokumentum szolgál, amelyet minden magyar állampolgárnak kiállítanak a születésekor. Talán nem mindenki tudja, de az érvényes TAJ-kártya évi két alkalommal feljogosítja tulajdonosát arra, hogy támogatással részesüljön gyógyfürdőkúrában.Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az Egészségbiztosítási Alap kezelőjeként meghatározó szerepet játszik a magyar egészségügyi ellátórendszerben; egyik legfőbb feladata, hogy finanszírozza azokat az egészségügyi ellátásokat, melyet a vele szerződött egészségügyi szolgáltatók elvégeznek. Az OEP meghatározása szerint a fürdőgyógyászati ellátás az orvosi rehabilitációs ellátások közé tartozik, amelyet főként a krónikus reumatológiai, ortopédiai, neurológiai, illetve érbetegségek rehabilitációs kezelésénél alkalmaznak.
A vonatkozó rendelet tételesen felsorolja, milyen fürdőgyógyászati ellátásokhoz jár társadalombiztosítási (tb) támogatás. Ezek közé tartoznak a gyógyvizes gyógymedence (beleértve a hévízi tófürdő használatát is), a gyógyvizes kádfürdő, az iszappakolás, a súlyfürdő, a szénsavas fürdő, az orvosi gyógymasszázs, a víz alatti vízsugármasszázs, a víz alatti csoportos gyógytorna, valamint a komplex fürdőgyógyászati ellátás. A fentieken túl a szén-dioxid gyógygázfürdő, illetve a 18 évnél fiatalabbaknak a csoportos gyógyúszás is igénybe vehető az egészségbiztosítás keretében. Az erre jogosult orvos rendelheti el vényen az ellátásokat, amelyekhez ezen felül az orvos által kiállított kezelőlap is szükséges.
Fontos tudnivaló, hogy az OEP (ahogy részben már szó volt róla) csak a vele szerződött intézményekben végzett kezeléseket támogatja. A tételes lista megtalálható a szervezet honlapján (oep.hu//data/cms992350/Gyogyfurdok.pdf); cikkünk írásakor a felsorolás közel 100 fürdőt adott meg, melyeket szerte az országban Budapesttől Mórahalomig, Visegrádtól Parádig, Egertől Sopronig találhatunk. Természetesen maguk a fürdők is fel szokták tüntetni, ha szerződésben állnak az OEP-pel.
A fürdőgyógyászati ellátással kapcsolatos összes kérdést az 5/2004. (XI. 19.) EüM rendelet szabályozza; ennek 5. számú mellékletéből kiderül például, milyen diagnózisok meglétekor írhat vényt a szakorvos. A 15 tételből álló felsorolásban szerepel többek között a tartáshiba, az arthrosis, a reumatoid és egyéb arthritisek, az osteoporosis (vagyis csontritkulás) stb., és az is kiderül belőle, melyik betegségre milyen kezelés vehető igénybe. Ugyanezen rendelet 6. számú melléklete pedig azt adja meg, mikor javallott a 18 év alattiak csoportos gyógyúszása. A felsorolt betegségcsoportok között megtalálhatók például a szív- és keringési eredetű megbetegedések, a gerinc- és mellkasdeformitások, valamint az ízületi megbetegedések.
A rendelet a fürdőket egyébként három kategóriába sorolja: ezek az országos, a körzeti, illetve a helyi minősítésű fürdők. Ez a páciens szempontjából azért lehet érdekes, mert az OEP által biztosított támogatás mértéke némileg eltér kategóriánként. Röviden arról van szó, hogy a rendelet tételesen megadja az egyes szolgáltatásokhoz az úgynevezett közfinanszírozási árat. Ez például a gyógyvizes gyógymedencénél az országos minősítésű helyek esetében 548, a körzetieknél 480, a helyieknél pedig 424 forint. Ezekhez az árakhoz képest adják meg aztán a tb-támogatás mértékét, amely a példaként hozott szolgáltatás esetében mindhárom kategóriánál 50 százalék. Mivel viszont a fürdőszolgáltatásnál szabad ármegállapítás van érvényben, ezért könnyen előfordulhat, hogy a beteg a kezelés árának felénél többet fizet egy adott fürdőben (egyszerűen azért, mert a fürdő a közfinanszírozási árnál többet kér a szolgáltatásért, amihez joga van).
A legtöbb nagy fürdő külön feltünteti az OEP-támogatással igénybe vehető szolgáltatások árait, és sokszor külön kedvezményeket ajánlanak fel a gyógyulni vágyóknak. A nagy múltú, immár 80 éve ismert (az egyik első elemzés szerint „alkalikus-jódos-brómos-konyhasós hévizet” kínáló) hajdúszoboszlói fürdőben például 1300 Ft/nap hétköznapokon a komplex fürdőgyógyászati ellátás, egyaránt 1600 forint a kádfürdő és a termál gyógymedence, 3000 forint az öt kezelésből álló szén-dioxid kabin. Bármelyik fürdőről is legyen szó, mindig érdemes utánajárni, hol, milyen kedvezményt kínálnak a kúrára érkezőknek. Hajdúszoboszlón például jelen pillanatban a legalább 4 napra érvényes, napi 4 kezeléses csomagot vásárlóknak vasárnap ajándékba adják a fürdőbelépőt, továbbá a kezelőlappal rendelkező vendégek hétvégenként 20 százalék kedvezménnyel vehetik igénybe az élményfürdőt. (A pontos összeg megtudakolásához mindig személyesen, előzetesen kérjünk ajánlatot. Hajdúszoboszlón például bizonyos szolgáltatásokat valamivel magasabb áron kínálnak a nyári szezonban, vagyis július 1. és augusztus 31. között.)
Az ország átellenes felén, a Balatonhoz közeli Zalakaroson is már több mint fél évszázada, hogy felfedezték a mai napig tömegeket vonzó gyógyvizet. Az itteni alkáli hidrogénkarbonátos, nátriumkloridos, kénes vizek a gyakorlat alapján igen eredményesen alkalmazhatók például reumás mozgásszervi betegségekre, idült gyulladásokra. Zalakaroson év elejétől május végéig, majd pedig október elejétől év végéig kaphatnak kedvezményes belépőt a medencefürdőbe azok, akik az adott napra hármat megvásárolnak az OEP által támogatott kezelések bizonyos fajtáiból. Ugyanezzel a feltétellel lehet megvásárolni a következő kezeléseket is: súlyfürdő, szénsavfürdő, víz alatti csoportos gyógytorna. A Zalakarosi Fürdőben egyébként reumatológiai szakrendelés is működik, ahol háziorvosi beutaló alapján ingyenesen vizsgálják ki a pácienst. Miután a reumatológus szakorvos személyre szabottan összeállítja a kezeléseket, a beteg azonnal, várólista nélkül megkezdheti a kúrát.
A budai Lukács Fürdő gyógyvizéről már a XII. századból vannak feljegyzések; modern kori felvirágzása viszont akkor kezdődött, amikor 1884-ben egy magánszemély megvásárolta a helyet a kincstártól. A víz nátriumot is tartalmazó kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos és szulfátos-kloridos hévíz, jelentős fluoridion-tartalommal. Ajánlják többek között ízületi degeneratív betegségekre, ízületi gyulladásokra, gerinc-deformációra, porckorongsérvre. Néhány az OEP-támogatott szolgáltatások árai közül: a gyógyvizes gyógymedence használata 1400, az orvosi gyógymasszázs 1000 forintba kerül; az iszapkezelésért 800, a szénsavas kádfürdőért 600 forintot kérnek. Érdemes tudni, hogy a Lukácsban úgynevezett túlfürdési letétet kell fizetni a páciensnek belépéskor. Ha a beteg csupán a gyógyvizes gyógymedencét veszi igénybe, akkor két órát tartózkodhat a fürdőben anélkül, hogy elveszítené a letétet; ha egyéb kezelést is kap, akkor legfeljebb hármat.
Még egy dologgal célszerű tisztában lenni: annak érdekében, hogy más egészségügyi szolgáltatásokhoz hasonlóan a gyógyfürdő is mindenkinek elérhető legyen, az egészségbiztosítás terhére a fürdőkezeléshez is utazási támogatás vehető igénybe. Ez vagy utazási utalvány alapján történik (ilyenkor a költségeket utólag térítik meg), vagy úgynevezett utazási költségtérítési utalvánnyal: utóbbi esetben díjmentes utazásra jogosító utalványt használhat a páciens. A tömegközlekedést választók esetében a költségtérítés mértéke éppen annyi, mint a lakóhely és az egészségügyi szolgáltató között menetrend szerint közlekedő járművön a legolcsóbb menetjegy ára. (Az út tervezésekor azt is vegyük figyelembe, hogy a helyjegyek és pótjegyek megvásárlásához nem jár támogatás.) Az utalványok igénybevételét pontos (és meglehetősen bonyolult) előírások szabályozzák; ha kérdésünk van, forduljunk bizalommal a háziorvoshoz.

S. Gy.
 


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Termálfürdőzés: egyre népszerűbb a magyar fiatalok körében Gyógyhír Magazin

Gyógyhír Magazin

Ne akard megúszni szárazon! Gyógyhír Magazin

Nem védjük eléggé egészségünket Gyógyhír Magazin

Fürdőgyógyászati ellátás – nem érdemes kihagyni Gyógyhír Magazin

Zalakarosi gyógyvíz - a természet meglepetése Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
augusztusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája