• 2020. augusztus 15., szombat

Milyenek a magyar tinédzserek?


2016.03.17

Kevesebb alkoholt isznak és kevesebbet dohányoznak a magyar tinédzserek, mint 2010-ben, más országokkal összehasonlítva azonban még mindig kedvezőtlenek a magyar adatok – derül ki az Iskoláskorú gyermekek egészségmagatartása elnevezésű friss nemzetközi kutatásból.Török Krisztina, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet (Nefi) főigazgatója elmondta, hogy az adatok alapján túlsúlyos magyar fiatalok aránya – mintegy 20 százalék a 11-15 évesek körében – európai viszonylatban továbbra is közepesnek mondható, és nem változott a korábbi kutatás óta.
Bár nem elegendő mértékben, de nőtt a testmozgás gyakorisága. A fiatalok kevesebbet nézik a televíziót, ugyanakkor többet használják a számítógépet – írja az MTI. A táplálkozási szokások azonban kedvezően módosultak: többen fogyasztanak naponta zöldségféléket. Pusztai Zsófia, a WHO magyarországi képviseletének vezetője azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy táplálkozási szokások romlanak az életkorral: a reggelizés és a gyümölcsfogyasztás gyakorisága is csökken.

Egyenlőtlenségek

Pusztai Zsófia a nemzetközi eredményeket ismertetve azt emelte ki, hogy bár a fiúk túlsúlyosabbak, a lányok nagyobb arányban tartják magukat annak. A lányok rosszabb mentális állapotról számolnak be, mint a fiúk, és a nemek közötti különbség az életkor előrehaladtával növekszik.
A kutatás szerint a fiatalok egészségét és jóllétét aláássák a társadalmi és a nemi egyenlőtlenségek. A kedvezőbb társadalmi-gazdasági hátterű családokban magasabb szintű a támogatás és a kommunikáció, így jobb a lelki egészség. Szereket inkább a fiúk fogyasztanak, míg a mentális egészségük a lányoknak veszélyeztetettebb.
Érdekes, hogy Magyarországon kiemelkedően erősek a tizenévesek baráti kapcsolatai. A 11 és 13 évesek körében a magyar tanulók számoltak be a legnagyobb arányban erős baráti támogatásról, míg a 15 évesek között csak a svájci fiatalok előzik meg a magyarokat.

A kutatásról

A négyévente végzett reprezentatív felmérést (HBSC) 2010 után 2014-ben hajtották végre, ennek a kutatásnak az eredményeit hozták most nyilvánosságra. Negyvenkét európai és észak-amerikai országot vizsgáltak, amelyekben 11, 13, 15 és 17 éves, iskolába járó gyerekeket kérdeztek meg, összesen csaknem 220 ezret. A felmérés az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nefi együttműködésében készült.


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Nyereményjáték a Facebookon! Gyógyhír Magazin

„Ha kutyával vagyunk, az emberek elfogadóbbak” Gyógyhír Magazin

Gondtalan utazás Gyógyhír Magazin

Sherlock Holmes, dr. Watson és az orvostudomány Gyógyhír Magazin

Cházár András, aki létrehozta a magyar siketnéma-oktatást Gyógyhír Magazin

Az utazási betegség megelőzése Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
augusztusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája