• 2020. július 10., péntek

Hol rejtőzhetnek a pollenek? 3. rész


2016.05.10

Aki pollenallergiás, annak minden apró trükk hasznos arra, hogyan kerülheti el leginkább a sok bosszúságot okozó apró részecskéket. A health.com magazin cikke segítségével minden eddiginél több hasznos ötletet és tanácsot gyűjtöttünk össze.1. Ruházat
Amikor pollenek vannak a levegőben, felhalmozódhatnak a ruházat külsején. Jó ötlet a pulóverek, dzsekiket leporolni, lerázni, lekefélni, mielőtt a pollenek bekerülnének a lakásba. Ez különösen fontos lehet, ha egy szép, virágos parkon vagy mezőn sétált keresztül. Ha úgy gondolja, valamelyik ruhadarabja különösen szennyezett lehet, tegye egyenesen a mosógépbe.

2. Cipő
A nehezebb pollenek leesnek a földre és nem jellemző, hogy belélegezzük őket, ezért nem kell aggódni, ha felhalmozódnak a lábbelin. Ha viszont a szőnyegre jutnak, gondot okozhatnak, ezért biztonságosabb, ha a cipőt az ajtó előtt hagyja. Ugyanez érvényes például a kertben hasznát kesztyűkre vagy kint használt sporteszközökre.

3. Függöny, roló, árnyékoló
Allergiaszezonban nyilván gyakran mossa az ágyneműjét és tisztítja a porszívóját, de milyen gyakran jutnak eszébe a függönyök? Ha nyitva az ablak, a libegő anyag összegyűjtheti a polleneket. Az egyéb árnyékolók rendszeres tisztításáról is gondoskodnia kell.

4. Ágynemű,
Nemcsak a mosására kell odafigyelni, hanem arra is, hogy az ablak legalább akkor ne legyen nyitva, amikor a legmagasabb a pollenkoncentráció. Nagyon fontos az is, hogy ne dobja le az ágyra a táskáját vagy a pulóverét. Sajnos a matracokban, a párnákban, a takarókban könnyen felhalmozódik a por, ami az erre érzékenyeknél egész évben köhögést, orrfolyást szemviszketést okozhat. Ez még a legtisztább otthonokban is így van, annyit tehet ellene, hogy antiallergén takarókkal fedi be a matracokat és a párnákat.


5. Plüssállatok
Aranyosak, a gyerekek szeretik őket, de asztmát is okozhatnak, ha sok por gyűlik össze bennük. A legjobb, bár nem könnyen kivitelezhető tanács az, hogy távolítsa el őket legalább az ágyból, és lehetőleg a hálószobából is. Az is segít, ha mosható darabokat vesz, és rendszeresen tisztítja őket. Ha nem mosható plüssállat lett a házi kedvenc, az is használ, ha 24 órára a mélyhűtőbe helyezi.

6. Bútorok
Pont mint az ágynemű és a szőnyeg, a kárpitozott bútorok is pollenraktárrá válhatnak, ha a nem figyel. Ha rendszeresen porszívózza, eltávolíthatja a felületi port és az állatszőrt (ha van). A nedves tisztítással vigyázzon, mert az allergének szeretik a magasabb páratartalmat. Ha most vásárol bútort, olyan keressen, amit könnyű tisztítani, például bőrt.

7. Penész
A penész egy másik komoly beltéri allergén, amely a nedvesség miatt alakul ki. Egész évben lappanghat a lakásban, de a tavaszi esők időszakában intenzívebbé válik. A leggyakoribb oka a tető beázása, vagy lyuk a vízvezetékben. Érdemes ezeket a hibákat megjavíttatni.

8. Szobanövények
Ezek szintén lehetnek a penész forrásai, főleg akkor, ha nedves a földjük, vagy víz áll a tálkájukban. Ugyanez igaz a vágott virágokra is, ha sokáig nem cseréli a vázában a vizet. Távolítsa el a virágföldről a penészes réteget, és két öntözés között hagyja kiszáradni a földet. A beteg leveleket is szedje le a növényről. A szobanövények általában nem bocsájtanak ki pollent, de jobb, ha megbizonyosodik egy kertészetben arról, hogy ez valóban így van.

9. Az autója
Sajnos többféle módon is pollencsapda lehet. Ha csak egy kis lyuk is van a szélvédőjén, a befolyó és az autóban rekedő víz penészedést okozhat. Nyitott ablaknál rengeteg pollen kerülhet be, és ha nem tisztíttatja rendszeresen a klímaberendezését, komoly gondot okozhat. Ha dugóban araszol, a beszivárgó kipufogógáz lehet veszélyes.

10. Kandalló, kályha
A fatüzelésű kandallók otthonos atmoszférát teremtenek, de olyan részecskéket juttatnak a levegőbe, amelyek irritálják a légutakat és asztmát vagy allergiát alakítanak ki. A grillezéshez vagy a szalonnasütéshez rakott tűz is veszélyes lehet azok számára, akik szív- vagy tüdőbetegségben szenvednek. Ha mégsem akar lemondani a tűzgyújtásról, használjon modern készülékeket. Győződjön meg arról, hogy a kémény megfelelő állapotban van, és lehetőleg ne égessen nedves fát.

11. Székek a moziban
Azok a pollenek, amelyek a ruhánkra vagy a hosszú hajra tapadnak, végleges otthonra lelhetnek a mozik székeiben. Még nagyobb veszély leselkedik azokra, akik a macskaszőrre allergiásak, mert a macska-antigénnek elektromos töltése van, és nagyon apró, ami azt jelenti, hogy majdnem mindenhez hozzáragad. Ha gyakran rosszul érzi magát moziban, de mégis szeret járni, akkor kérdezze meg az orvosát, milyen gyógyszerrel védekezhet.

12. Az orrunk
Ez az a hely, amiről a leggyakrabban megfeledkezünk. Minden belégzéskor apró részecskék, por és allergének kerülnek az orrunkba, és bár a szőrszálak megszűrik őket, meg is ragadhatnak. Jót tehet egy sós vizes öblítés vagy mini szűrő használata , csak tartsa be a használati utasításokat.

13. A vendégek
Érdemes azt is megnézni, mit hoz az otthonába az, akit meghív. Veszélyt rejthet az, aki dohányzik vagy veszélyes kemikáliákkal dolgozik, hiszen a ruházatán behozhatja ezeket az apró részecskéket. Ezért nyilván ne szakítson a barátaival, de kérje meg őket hogy a cipőjüket és a kabátjukat vegyék le belépés előtt. A dohányzókat pedig nyugodtan biztassa arra, hogy hagyjanak fel szenvedélyükkel, maguknak is jót tesznek vele!


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Rettegett szénanátha Gyógyhír Magazin

Vigyázz, kész, csíp! Gyógyhír Magazin

Elég! Számoljuk fel az allergiát! Gyógyhír Magazin

Az adalékanyag-allergiáról Gyógyhír Magazin

Augusztusi allergia Gyógyhír Magazin

Hogyan tudnak „csípni” a növények? Gyógyhír Magazin