• 2020. augusztus 13., csütörtök

Tévhitek a bárányhimlővel kapcsolatban


2016.06.01

2016 első negyedévében több mint 13 ezer bárányhimlős beteget regisztráltak Magyarországon. A magas esetszám hátterében főként az állhat, hogy a szülők többsége tájékozatlan a kisgyermekkori fertőzésekkel kapcsolatban, és ahány védőnő és gyerekorvos, annyi álláspont létezik a védőoltásokat illetően.A hatékony és biztonságos vakcinákat még mindig kevesen adatják be, pedig a tüdőgyulladást és agyvelőgyulladást is okozó bárányhimlő-fertőzés, vagy a rotavírus okozta kiszáradás, amely világszerte évente félmillió áldozatot követel, csaknem teljes mértékben megelőzhető a vakcinákkal.
Már az első negyedévben több mint 13 ezer bárányhimlős megbetegedést regisztráltak Magyarországon: az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint évről évre növekedés tapasztalható. A lázzal és viszkető, vörös kiütésekkel járó bárányhimlő súlyosan ragályos betegség: az egy háztartásban élők között 87%-os, a kórházi osztályon 70%-os fertőzési aránnyal bír, az átlagos lappangási ideje pedig 14 nap.
„Gyakori tévhit, hogy a felnőtteket nem veszélyezteti a bárányhimlő, pedig bárki megfertőződhet, akinél gyermekkorban nem alakult ki immunitás a betegséggel szemben. A második vagy harmadik családtag fertőzése ráadásul sokszor súlyosabb lefolyású, és tüdőgyulladáshoz vagy agyvelőgyulladáshoz is vezethet. A várandós kismamák fokozottan veszélyeztetettek, a bárányhimlő magzatkárosító hatása a terhesség első trimeszterében a legnagyobb.” – hívta fel a figyelmet Dr. Király Balázs, gyermekorvos.
„Ezen túlmenően a kisgyermekeket érintő fertőzések közül a rotavírust is fontos kiemelni, amely naponta akár több mint húsz alkalommal okozhat hányást vagy hasmenést a babáknál. A vírus okozta súlyos kiszáradás évente körülbelül 2 millió kórházi kezelést és csaknem félmillió áldozatot követel világszerte.” – tette hozzá a szakértő.

A 2014-ben bevezetett vakcina hatékony

A bárányhimlő elleni oltás az Amerikai Egyesült Államokban és az Európai Unió több tagállamában is része az állami oltóprogramnak: az Egyesült Államokban a bevezetést követő első 8 évben az áldozatok száma 115-ről 16-ra csökkent, a megbetegedések aránya pedig 88%-kal mérséklődött. Magyarországon jelenleg sem a bárányhimlő, sem a rotavírus elleni vakcina nem szerepel a kötelező oltások között, pedig a legújabb vakcinák csaknem teljes körű védelmet nyújtanak a fertőzésekkel szemben.
„A bölcsőde és az óvoda megkezdésekor természetes, ha a gyors lefolyású fertőzések miatt többet betegeskednek a kicsik, a bárányhimlőhöz vagy rotavírushoz hasonló súlyos fertőzéseket viszont kifejezetten fontos, hogy megelőzzük. Létezik olyan, bárányhimlő elleni vakcina, amely (bár minden esetben kétoltásos sémában oltandó) a klinikai vizsgálatok szerint az első dózis után 94%-os, a második dózis után pedig 98%-os védelmet nyújt , és akkor is hatásos, ha a szervezet már találkozott a bárányhimlő-fertőzéssel, de 3 napon belül beadják az oltást.” – foglalta össze az vakcinák előnyeit Dr. Király Balázs.

Rég elfeledett vírusfertőzések is kiújulhatnak

Az védőoltásokkal kapcsolatban továbbra is számos tévhit él, ezért sokan félnek a vakcinák beadásától. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) azonban továbbra is hangsúlyozza, hogy az oltással kapcsolatos kockázatok összehasonlíthatatlanul kisebbek és ritkábbak, mint maguk a fertőző betegségek és azok szövődményei.
„A szülői aggodalmak forrása gyakran az a tévhit, hogy a vakcinák élő vírust tartalmaznak, és a védeni kívánt szerven fejtik ki a hatásukat. Pedig az oltások az adott vírusnak csupán a legyengített változatát vagy egy kórokozóhoz hasonlító anyagot tartalmaznak, amely képes megtanítani az immunrendszert a védekezésre.” – fejtette ki Dr. Csutora Péter, az MSD Pharma Hungary orvosigazgatója. „Fontos hangsúlyozni, hogy egy-egy oltás megtagadása nem csak az érintett családok számára jelent veszélyt, hanem a környezetükre is, hiszen emiatt olyan vírusok is újra megjelenhetnek, amelyeket a vakcinációs programoknak köszönhetően korábban már legyőztünk.” – tette hozzá.


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Az utazók betegségei Gyógyhír Magazin

Bosszantó vírus – a herpesz Gyógyhír Magazin

Félreértések, tévhitek, hiányos információk - az oltásokról Gyógyhír Magazin

Kullancsjelszó: támadás fentről és lentről! Gyógyhír Magazin

Zika: veszélyes a várandósokra, illetve a magzatra Gyógyhír Magazin

Magyarországon alacsony az Ebola-kockázat Gyógyhír Magazin