• 2020. augusztus 07., péntek

A kávéfogyasztás és a gének


2016.08.30

Ön hány csésze kávét iszik meg egy nap? Azt hiszi, hogy ezt Ön dönti el? Valójában nem: egy friss kutatás szerint a génjei határozzák meg, egészen pontosan az, a PDSS2 génnek melyik variációja található meg a szervezetében.Korábbi kutatások is utaltak arra, hogy a fogyasztási szokások eltérései arra vezethetőek vissza, hogy hogyan tudja a szervezet lebontani a koffeint, de eddig nem tudták, mi áll emögött. Gyanakodtak arra, hogy a génekben kell keresni a magyarázatot, 2014-ben például egy olyan tanulmány jelent meg a MolecularPsychiatry című lapban, amely egy sor gént összekapcsolt a koffein emésztésével. Dr. Pirastu,az edinburgh-i egyetem Usher Intézetének munkatársa és kollégái a ScientificReports című újságban publikálták tanulmányukban azt állítják, azonosítottak egy génvariánst, amely megmagyarázhatja, miért isznak egyesek kevesebb kávét, mint mások. Először 1213 olasz genetikai adatait elemezték.
Előzőleg minden résztvevő kitöltött egy kérdőíve, amelyben meg kellett adniuk, mennyi kávét isznak. Arra a következtetésre jutottak, hogy napi egy csészével kevesebbet fogyasztanak azok, akiknek a szervezetében felfedezték a PDSS2 génvariánst – azokhoz képest, akinél nem találták meg ezt a gént. A kutatók úgy vélik, a PDSS2 gén csökkenti a sejteknek azt a képességét, hogy lebontsák a koffeint, és így meghosszabbítja azt az időt, ameddig a stimuláns a szervezetben marad, tehát azoknak, akik rendelkeznek ezzel a génnel, nem kell olyan sok kávét inniuk, mint azoknak, akik nem. Végeztek egy ellenőrző felmérést, amelyben 1731 hollandot vizsgáltak.
Hasonló eredményre jutottak, bár nem volt olyan szoros az összefüggés. A kutatók szerint ez a két nemzet eltérő kávéfogyasztási szokásaival magyarázható. Az olaszok általában kisebb csészéből isszák a kávét, míg a hollandok általában nagyobb bögréket használnak, amelyben több a koffein. (medicalnewstoday.com)


Medicalnewstoday.com

Cikkajánló


Ön is nagyszülő? Kulcsszerepe lehet unokái boldogságában! Gyógyhír Magazin

Mitől leszünk betegek illetve hogyan őrizhetjük meg egészségünket? Gyógyhír Magazin

Mit gondol a lakosság a háztartási gyógyszerhulladékokról? Gyógyhír Magazin

Parányi jótevők – amit a mikrobiomokról tudni kell Gyógyhír Magazin

Ezért nélkülözhetetlen a magnézium Gyógyhír Magazin

„Legyőzte a kórt, de nem győzte meg a kort” Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
augusztusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája