• 2020. augusztus 10., hétfő

Regisztrált étrend-kiegészítők listája


2020.05.22

A gyógyszertárakban, drogériákban számtalan olyan termék található, melyek az úgynevezett „Étrendkiegészítő” kategóriába tartoznak. Ezekkel kapcsolatosan azt kell tudni, hogy az étrendkiegészítőkre egész Európában a „gyártói felelősség” elve vonatkozik. Vagyis e termékek esetében a gyártónak nem kell külön hatósági engedélyt beszereznie, hanem elég, ha bejelenti azt az egyes országokban illetékes hatóság részére. Magyarországon ez az Országos Élelemezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI), mely folyamatosan aktualizált listában rögzíti a bejelentett étrendkiegészítőket.Bár az OÉTI-nek nem kötelessége bevizsgálni a forgalmazási szándékkal bejelentett étrendkiegészítőket, az intézet szakemberei kidolgoztak egy minősítési rendszert, mely alapján három kategóriába sorolják a listán lévő termékeket. A kategóriák jelzése minden egyes termék előtt megtalálható, az alábbiak szerint:

1. Zöld pipás termékek  https://www.ogyei.gov.hu/dynamic/pipa.png

 

A bejelentett, zöld pipával jelölt étrend-kiegészítők esetében a bejelentő által benyújtott dokumentumok, valamint a rendelkezésre álló, releváns tudományos információk, adatok alapján nem merültek fel olyan súlyos hibák az összetétellel, a termék várható hatásaival, a jelöléssel, és a címkén alkalmazott egészségre vonatkozó állításokkal kapcsolatban, amelyek alapján feltételezni lehetne, hogy a termék fogyasztása kockázatos lenne a fogyasztó egészsége szempontjából, valamint hogy a termék nem felel meg a bejelentéskor hatályos jogi rendelkezéseknek, úgy mint az étrend-kiegészítőkről szóló 37/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet, a 1924/2006/EK rendelet és a hozzá kapcsolódó egyéb rendeletek előírásainak.

2. Csillaggal jelölt termékek *

 

A csilaggal jelölt termékek forgalmazását - közegészségügyi kockázatra való hivatkozással, vagy a vonatkozó jogszabályoknak való nem megfelelőség miatt – a kormányhivatalok/járások Népegészségügyi Főosztályai/osztályai jogerős határozattal megtiltották. Az információk az illetékes közegészségügyi hatóság eljárását követően az Országos Tisztifőorvosi Hivatal tájékoztatása alapján jelennek meg a listában.

Tilos a forgalmazásuk!

3. Piros felkiálójellel jelölt termékek !

 

A piros felkiáltó jellel jelölt termék esetében a notifikációs eljárás során probléma merült fel, melyről az OGYÉI értesítette az Országos Tisztifőorvosi Hivatalt, várva az intézkedésüket.

 

 

A fentiek figyelembe vételével az alábbi linkre kattintva töltheti le az OÉTI által regisztrált étrendkiegészítők listáját:

Bejelentett étrend-kiegészítők listája


Gyógyhír Magazin

Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
augusztusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája