• 2020. augusztus 13., csütörtök

Férfimeddőség – rajtunk is múlhat


2016.10.03

A férfiak megtermékenyítő képességének csökkenését a legtöbbször az alacsony spermaszám, a spermiumok mozgékonysága, valamint alaki elégtelensége okozza, továbbá hatással lehetnek rá negatív szokásaik, valamint életmódjuk is. Bemutatjuk a leggyakoribb okokat.1. Dohányzás

A nikotin általánosan is hatással van a teljes szervezetre, gyengíti az immunrendszert, károsítja a sperma DNS-ét, és energiákat von el fontos élettani funkcióktól.

2. Túlzásba vitt alkoholfogyasztás

A túlzott alkoholfogyasztás csökkenti a tesztoszteronszintet, és a férfiak merevedési képességét.

3. Magas herehőmérséklet

A hosszú ideig fennálló magas hőmérséklet a herék és a spermiumok károsodását okozhatja. Érdemes kerülni a hosszú időn át ölünkben tartott laptopot, a forró ülőfürdőket, hosszú téli utazások alatt a fűtött autósüléseket, valamint a túlöltözést.

4. Termékenységet rontó sport

Bizonyos sportok meddőségi szempontból nagyon konkrétan okozhatnak gondot. Ilyenek például a túlzásba vitt kerékpározás, és a megerőltető ülő sportok (pl. lovaglás). Jól nézzük meg, nincs-e túlzott nyomás az ágyék tájékán.

5. Környezeti ártalmak

Kiránduljunk minél többet, töltsük szabadidőnket a friss levegőn, például túrázhatunk a hegyekben. Kerüljük a mobiltelefon, a számítógép, és az egyéb elektronikai eszközök túlzott használatát. A mobiltelefon például akkor okozhat problémát, ha a nadrág zsebében, a herék mellett viselik a férfiak.

6. Helytelen táplálkozás

Terméketlenséget okozhat az emésztési rendellenesség, a gluténérzékenység. Érdemes tudni, hogy a spermiumok egészséges kifejlődéséhez nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű antioxidáns, vitamin, és ásványi anyag tartalmú étrend kialakítása, melyek klinikailag igazoltan fokozzák a férfi termékenységét és a spermaszámot.

7. Túl kevés szex

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a spermiumok mozgékonysága – azaz az a képességük, hogy a női ivarszerveken át eljussanak a petesejtig – folyamatosan csökken, ahogy a sejt öregszik. Ha ritkán ejakulál egy férfi, akkor öregebb spermiumokat juttat a nőbe, ha azonban rendszeresen ejakulál, akkor nincs ideje a spermiumoknak elöregedni. Heti legalább két ejakuláció esetén megőrizhető a spermiumok frissessége és mozgékonysága. 35 éves kor alatt a férfi meddőség kérdésével csak akkor kell foglalkoznunk, ha egy év alatt rendszeres, fogamzásgátlástól mentes szexuális élet mellett sem következik be terhesség.

60%-ban a férfiak a „felelősek”

Magyarországon kifejezetten kritikus értéknél tart a termékenységi arányszám. A probléma egyik fő oka a nagyszámú nem-funkcionális férfimeddőség, amelyen lehet segíteni, ám az érintettek sokszor nem is tudják, hogy mit tehetnének – mondja Dr. Ősapay György, a népszaporulat kérdésével foglalkozó szakember, a Magyar Tudományos Akadémia nagydoktora. Történelmi távlatában nézve a hazai, de akár az európai nemzeti népszaporulat csökkenését, igen borús képet látunk. A termékenységi arányszám – ami megmutatja, hogy hány gyermeket szül átlagosan egy nő élete folyamán – kritikus értéknél tart hazánkban (jelenleg 1,28-1,3), ami a nemzet fogyását vetíti előre. A nyugati országokban is csak pár tizeddel magasabb (1,6%). A meddőnek vélt párok esetében 60%-ban a férfiak „felelősek” a terméketlenségért és csak 40%-ban a nők. A magyar férfiak megtermékenyítő képessége 20 éves távlatban a „megtermékenyítésre alkalmatlan” szint felé mutat, és már most is minden ötödik fiatal férfit érint. A tavalyi mindössze 153, spermát felajánló jelentkezőből csak kettő lett alkalmas donor.

Hollauer Tibor 

 


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Nagy terhesvitamin-dilemma: Mit, mikor és miért? Gyógyhír Magazin

Hinni önmagunkban, a vágyainkban – ez az örök nőiesség titka Gyógyhír Magazin

Több házimunka, kevesebb szex? Gyógyhír Magazin

A házasság egészséges Gyógyhír Magazin

Férfibajok: vélekedés és valóság Gyógyhír Magazin

Így szeret a magyar! Gyógyhír Magazin