Gyógyhír Magazin 2016-10-03

Nem fog fájni!


A fogszuvasodás mellett számos olyan egyéb probléma is van, ami odafigyelést igényel. Ha nem vigyázunk a fognyaki kopásokra, a fogkőre és az ínybetegségekre, idővel akár el is veszíthetjük egészséges fogainkat. Ne csak fájó foggal menjünk orvoshoz, hiszen a hétköznapokban ártal - matlannak tűnő problémák komoly gondot okozhatnakA fogbetegségeket két nagy csoportra oszthatjuk: a fogágy gyulladásos problémáira és a fogszövetben zajló gyulladásokra. A fogágy gyulladásai általában kicsi intenzitású, tompa fájdalomként kezdődnek. A legfontosabb észrevehető jel az ínyvérzés, illetve a kellemetlen szájíz, megváltozott szájszag. Ilyenkor a szájüregi baktériumflóra egyensúlya felborul, és emiatt elpusztul a foggyökerek körüli csont. Mindez foglazuláshoz, fogvesztéshez vezethet. Ha 3-4 nap után rendszeres, alapos fogmosás ellenére sem szűnik meg a vérzés, érdemes mihamarabb szakemberhez fordulni. Akár egy rossz fogpótlás is okozhat ínygyulladást, ezért fontos a kezelés, amelynek első lépése a fogkő eltávolítás.

Komoly betegségek kockázati tényezője

Ha nem megyünk rendszeresen ellenőrzésre, a rendellenességek gócként lehetnek jelen a szervezetben, így az „egyszerű fogbaj” számos betegség megjelenésével is járhat – magyarázza dr. Győrfi Adrienne, a Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelő vezetője, a Semmelweis Egyetem docense. A fogágy gyulladását kockázati tényezőként tartják számon például a szívinfarktus és a stroke kialakulásánál, és szerepet játszhat a koraszülésben is. A fogszövet gyulladásos betegségei közül a legfontosabbak a szuvasodások, illetve azok szövődményei. A szuvasodás egyik jele lehet, ha édes ételek fogyasztásakor villanásszerű, rövid ideig tartó erős fájdalom jelentkezik. Amikor a hő hatása megszűnik, a panasz is enyhül, ami arra utal, hogy a fogszövetek dehidratálódnak. A szakorvos azt tanácsolja, hogy válasszunk elektromos fogkefét és mindennap használjunk fogselymet! 

Gyökerénél a bajt

Az orvosok szerint több közkeletű (tév) hit él az emberek fejében a fogászatról. Az egyik legerősebb ezek közül, hogy a kezelés fájdalmas. Ma azonban már olyan korszerű megoldások vannak, amelyek száz százalékban segítenek az érzéstelenítésben. A fájdalommentes fogászat újdonsága az a készülék, amely nagy nyomással kvarcszemcséket fúj ki, ezt vízfüggöny veszi körül, és így alakítja ki a lyukas fogban a töméshez a felszínt. A fúrónak nincs kellemetlen hangja, és kisebb lyukaknál – e gép használatával – szükségtelen az érzéstelenítés. Erős gyulladás esetén általános anesztéziában lehet ellátni a beteget. Gyakran hallani azt is, hogy a fogfehérítés rontja a fogakat, pedig ezt semmi nem támasztja alá, hiszen több évtizede használt anyagokat alkalmaznak.

Ha a fogak elszíneződtek, külső felszínük nem szép, esetleg töredezett, vagy nagy köztük a rés, érdemes héjkerámiát alkalmazni. Ilyenkor nem kell az egészséges fogból sokat levenni, elég külső felszínét egy picit megcsiszolni, ide ragasztja fel a fogorvos a fogtechnikus által elkészített vékony porcelánhéjat. Esztétikus, tartós, erős megoldás.

D-K. D. 


Cikkajánló


Milyen lesz a jövő fogászata? Gyógyhír Magazin
Tanácsok szájsebészeti műtét után Gyógyhír Magazin
Magabiztos mosoly az ünnepek alatt is Gyógyhír Magazin
Amit az ajakherpeszről és az aftáról tudni érdemes Gyógyhír Magazin
Vigyázzunk fogainkra! Gyógyhír Magazin
Fogas kérdések
- a fogpótlásról
Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Ezen a napon született Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Költők, írók betegségei Koronavírus Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


Adatvédelmi nyilatkozat   |   Jognyilatkozat   |   Elérhetőségeink   |   Médiumajánlat   |   Gyógypedagógus állások

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6904050 látogatónk volt eddig