• 2020. augusztus 15., szombat

A telefon nem gyógyít, de legyen kéznél!


2016.11.10

Az okostelefonok hamarosan mobil orvosi laborokká válnak. Segíthetik a gyógyítás folyamatát, és még járulékot is spórolhatnak nekünk. Az első lépések tesszük meg egy régi ígéret beváltása felé.A több tízezer egészségügyi alkalmazás többsége az interneten megtalálható információ leegyszerűsített gyűjteménye. A baj csak az, hogy a megdöbbentően népszerű oldalak egy része kifejezetten gyengíti az egészségügyi szakemberekbe, az orvoslással kapcsolatban felhalmozott tudásunkba vetett bizalmat. Így van ez az egészségügyi alkalmazásokkal is. Sok közülük a felesleges, és egy kis részük kifejezetten káros. Ezért kell utánaolvasni, mit is töltünk le. 

Sport, alvás, követés

Az egészségügyi alkalmazások zöme nem kifejezetten gyógyászatról szól, inkább az életmódváltásban, a táplálkozási gyakorlat átalakításában és a sportcélokban segítenek. A mai kütyük egy része már rendelkezik biometriai érzékelőkel. Alkalmasak pulzusmérésre, véroxigén-ellenőrzésre, sőt az ígéretek szerint hamarosan akár a a vércukorszintet is mérni tudják. Sokuk képes követni, hogy stresszesen alszunk-e. Még fontosabb azonban, hogy olyan applikációkat használhatunk, amelyek az orvoshoz érkezve azonnal pontos egészségügyi statisztikát adnak a szakember kezébe.

A jövő már itt van

A már elérhető több tucatnyi magyar nyelvű egészségügyi alkalmazás többsége egyszerű öndiagnózisra, gyógyszeradagolásra vonatkozó információkkal szolgál. Vannak még fogyásban segítő, elsősegélynyújtást ismertető, sőt tünet- és fájdalomazonosításra is alkalmas szoftverek. Ezeket ma több százezer magyar töltötte le. A tapasztalatok szerint ha egy alkalmazásról kiderül, hogy nem is olyan hasznos, azt hamar elfelejtik a felhasználók.

Mi két applikációt emelnénk ki a sokból. Ezek közül a legkomolyabb fejlesztés és állami támogatás a MeNTA mögött áll. Az alkalmazás célja, hogy minden személyes egészségügyi információt egy helyen tároljon: a kórelőzményeket, a gyógyszeres kezelések idejét, a pulzus adatokat, napi mozgásunk mennyiségét. Ezeket az ügyfélkapunk keresztül a kezelőorvosunkkal is megoszthatjuk, így ha baj van, a szakembereknek azonnal láthatják az előzményeket. Még jobb, hogy a laborleletek eredményei automatikus megjelennek majd az adataink között, és mindig tudhatjuk, hogy éppen hol és milyen orvoshoz, mely patikához fordulhatunk azonnal.

Sokan ismerik már a Zsebdoktort is, amely a gyermekes családok segítésére jött létre. A legtöbb szülő nehezen hoz döntést, ha látja, hogy gond van a gyermekkel. Mikor hívjon mentőt, mikor menjen az ügyeletre, mikor elég egy lázcsillapító, és sok folyadék? Ezeket a döntéseket segít meghozni egyszerű, érthető navigációval az applikáció. Az alkalmazás azt is lehetővé teszi, hogy a nap 24 órájában ügyeletben lévő szakemberekkel konzultáljunk, akiket az alkalmazás felhív nekünk.

Az öngyógyítás veszélyes!

Egy dolgot nem ajánlunk: bármennyire szakszerűnek tűnő információt is kapunk tünetekről vagy gyószerekről, öngyógyításba semmiképpen se kezdjen senki! Viszont lehetséges, hogy néhány év múlva azért fizetünk kevesebb egészségbiztosítási járulékot, mert nem foglaljuk le feleslegesen az orvosok idejét, vagy a kütyüknek köszönhetően gyorsabb és olcsóbb lesz a betegút és a gyógyulás. Régóta ígéri ezt a technológia, és hamarosan meg is adhatja nekünk. 

K. M. 


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Mobilalkalmazás színtévesztőknek Gyógyhír Magazin

Már letölthető a MeNTA mobil alkalmazás Gyógyhír Magazin

Véradás mobil alkalmazás Gyógyhír Magazin

Megjelent a SMile – SM napló mobilalkalmazás Gyógyhír Magazin

Szívesen fogynánk appok segítségével is Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
augusztusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája