• 2021. január 17., vasárnap

A lakossági gyógyszerellátás felügyeletének őre vagyok!


2017.01.17

A lakossági gyógyszerellátás őre vagyok!2016. október 1-től dr. Mike László az Országos Tisztifőgyógy-szerész. Vajon mik a feladatai ezen a poszton, és tevékenysége hogyan szolgálja a betegeket, gyógyszertárlátogatókat? — kérdeztük nem sokkal beiktatása után a szakembert.- Az Országos Tisztifőgyógyszerész melyik szervezet alkalmazottja?

– Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatójának, dr. Pozsgay Csillának a beosztottja vagyok, az Intézet Tisztifőgyógyszerészeti Főosztályának vezetőjeként. A Főosztályhoz tartozó tisztigyógyszerészek jelenleg több, mint 4000 gyógyszerárusító hely – közforgalmú patikák, háziorvosok kezelésében lévő kézi-, illetve kórházakban működő intézményi gyógyszertár, illetve a vény nélküli termékeket forgalmazó drogériák, benzinkutak - szakmai felügyeletét látják el.

- Miben nyilvánul meg ez a szakmai felügyelet, a gyógyszerárusító helyek helyszíni ellenőrzésében?

- Valóban, tevékenységünk legfontosabb eszköze a helyszíni ellenőrzés, melyet a megyei- és fővárosi tisztifőgyógyszerészek és tisztigyógyszerészek végeznek. Persze nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy magának a működésnek a megkezdéséhez is szükség van egy szigorú engedélyezési eljárásra, amely szintén a mi feladatunk.

- Hány szakember végzi ezt a munkát, hányan őrködnek az ország gyógyszerellátásának biztonsága fölött?

- A jelenlegi létszámunk 25 fő, amit én mindenképpen növelni szeretnék, hiszen az említett, 4000-nél is több gyógyszerárusító hely folyamatos szakmai kontrollja csak egy nagyon felkészült, és megfelelő létszámú szakembergárdával lehetséges. A magam részéről tisztifőgyógyszerészként nagyon eltökélt vagyok abban, hogy egy segítőkész, a piaci verseny követelményeit is szem előtt tartó, ugyanakkor emberséges, szolgáltatói szemlélettel rendelkező, hatékony és eredményes tisztigyógyszerészi rendszer működjön Magyarországon. Ebben reményeim szerint segíteni fog, hogy 2001-től közel másfél évtizeden keresztül gyógyszertári, „tára mellett” dolgozó gyógyszerészként pontosan ismerem a betegek elvárásait, s azokat a körülményeket is, amelyek között a gyógyszerész társadalom igyekszik a lehető legszínvonalasabban eleget tenni ezeknek az elvárásoknak.

- Van-e, kell-e kapcsolatnak lennie a betegek, patikalátogatók, illetve a tisztigyógyszerészi hálózat munkatársai között?

- Tudni kell, hogy a gyógyszertárak panaszkönyveibe tett bejegyzések kivizsgálása a Fogyasztóvédelem feladata, mi alapvetően a gyógyszerellátást felügyeljük és ellenőrizzük, ami persze nem jelenti azt, hogy ne lennénk nyitottak a betegek megkereséseire is. Ezek egyébként most is folyamatosak, rendszeresen keresnek meg bennünket a betegek pl. a gyógyszerek reklámozásával, vagy éppen a patikai ügyelettel kapcsolatos jelzéseikkel, javaslataikkal, főként az OGYÉI elérhetőségein keresztül. Rendszeresen felvetik például, hogy vajon milyen gyógyszereket köteles egy gyógyszertár készleten tartani? Ezzel kapcsolatosan nem árt tudni, hogy jelenleg több, mint 15.000 gyógyszer van törzskönyvezve Magyarországon, és ezeket nyilván lehetetlen egyidejűleg raktáron tartani. A túlnyomó többségüket a patikáknak szükség esetén 24 órán belül kell tudniuk biztosítani, persze vannak olyan termékek – pl. a tetanusz injekció – amit folyamatosan tartaniuk kell.

- Említette, hogy az ügyelettel kapcsolatosan is vannak felvetések. Ez Önökre tartozik?

- Igen, s véleményem szerint egy új ügyeleti rendszert kell felállítanunk, természetesen együttműködve és egyeztetve a gyógyszerészi érdekképviseletekkel. A lakosság számára átlátható, működőképes, ugyanakkor ésszerű, és a valós igényekhez igazodó ügyeleti rendszer kidolgozását és működtetését személyes feladatomnak tartom, hiszen a lakossági gyógyszerellátás felügyeletének őre vagyok.

- Ön miben látja a magyarországi gyógyszerellátás erősségét?

- A világot elöntik a hamis gyógyszerek, amelyek rengeteg egészségügyi problémát, adott esetben halált is okozhatnak. A magyarországi hivatalos gyógyszerellátó rendszer ugyanakkor 100%-ig biztonságos, senkinek nem kell tartania attól, hogy ezen keresztül hamisított gyógyszer kerül a kezébe. Erre többek között a tisztigyógyszerészi szolgálat tevékenysége is garancia.

 

Névjegy­­

dr. Mike László

gyógyszerész, jogász, egészségügyi szakmenedzser

Gyógyszerészi diplomáját 1998-ban a Szegedi Egyetemen szerezte, ezt követően tett szert jogi végzettségre. Gyógyszerészként, majd az Országos Gyógyszerészeti Intézet gyógyszerész-jogi szakmai tanácsadójaként dolgozott. Az elmúlt 10 évben  az automatizált gyógyszerellátás, illetve a közös kórházi  beszerzési rendszerek projektmenedzsere volt. 42 éves, három gyermeket nevel. Hobbija a futás, kerékpározás.


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Mindannyian kapjuk vissza az életünket – ezt kívánom 2021-re! Gyógyhír Magazin

Az egykori sztárzsaru, aki még soha senkit nem „rajzolt körbe” Gyógyhír Magazin

„Hittel, odaadással, a maximumon versenyzünk” Gyógyhír Magazin

„Éreztem, ebből baj lesz: ez színész lesz…” Gyógyhír Magazin

„Nyugalomban, békében jönnek meg a válaszok” Gyógyhír Magazin

„Az alkalmasságom hívta elő a feladatokat” Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
januári száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények