Gyógyhír Magazin 2017-02-09

Férfibajok: vélekedés és valóság


A férfiak többsége tisztában van azzal, hogy a merevedési zavarok kezelhetőek, és orvosi segítséggel legyőzhető a probléma, mégis kevesen fordulnak szakemberhez. Pedig a potenciazavar nem csupán egészségügyi kérdés.A potenciazavar, vagy más néven erektilis diszfunkció hazánkban és világszerte is egyre több ember életére nyomja rá a bélyegét. Bár ezt a jelenséget elsősorban a 40 év feletti korosztállyal azonosítják, fiatalabb korban sem ismeretlen, hiszen sokszor a túlhajtott vagy egészségtelen életmód, a stressz vagy éppen a párkapcsolati problémák következményeként jelentkezik – magyarázta lapunknak dr. Buzogány István, a Magyar Urológus Társaság elnöke. Az [origo] Egészség 2007-ben végzett reprezentatív online felméréséből kiderült, hogy akik még nem találkoztak ezzel a problémával, azok közül a legtöbben úgy vélik, hogy egy esetleges merevedési zavar esetén partnerükkel megbeszélnék a problémát, és orvos segítségét kérnék. Ezzel szemben (saját bevallásuk szerint) az érintettek kevesebb, mint egyharmada fordul szakemberhez. A kutatás egyik legérdekesebb vonatkozása, hogy az öt évnél hosszabb ideje párkapcsolatban élők 80%-a számolt be arról, hogy szembesült már a problémával.

Ki a kompetens?

A válaszokból jól látszik, hogy a közvélekedés az urológusokat látja leginkább kompetensnek a merevedési zavarok megítélésében, akár érintett, akár nem (az érintettek több mint fele ezt a szakrendelést kereste fel). Mindkét csoportnál a háziorvosok szerepelnek a második helyen, jelentős különbség van azonban a pszichoterápia szerepének megítélésében. A legismertebb terápiás módszer a válaszadók között a gyógyszeres megoldás és a párterápia, az alternatív megoldások viszont kevésbé ismertek – idézte a felmérést a szakorvos, aki úgy tudja: ez a legfrissebb vizsgálat a témában. A potenciazavarban érintett válaszadók több mint egyharmada vélte úgy, hogy a sok stressz illetve a fizikai okok idézik elő a problémákat. A csoport egynegyede említette a túlhajszoltságot és a túlzott elvárásokat is. Emellett számos orvosi okot is megneveztek, mások az alkohol, illetve a kor számlájára írták a merevedési zavar kialakulását. A nők szerint a stressz mellett a túlhajszoltság a legfőbb tényező.

Ne vegye félvállról!

Dr. Buzogány István professzor szerint fontos hangsúlyozni, hogy a merevedési zavar nem természetes velejárója az öregedésnek. Sokkal inkább azt kell tudni, hogy ez a tünet – mert a merevedési zavar nem betegség – mindig valamilyen, a legtöbbször érrendszeri megbetegedés figyelmeztető jele. Sokan abban reménykednek, hogy idővel majd rendeződnek a gondok, míg mások saját maguk próbálják orvosolni a panaszokat, pedig egyik módszer sem jelent megoldást – mondja az urológus szakorvos. A legtöbb páciensnél magas vérnyomás, érelmeszesedés vagy cukorbetegség váltja ki a zavart, ilyen esetben pedig a szervi betegséget is gyógyítani kell, és egyáltalán nem mindegy, milyen gyógyszereket szed egyidejűleg a beteg. A szakember óva int mindenkit a szégyenérzettől vagy a szemérmességtől, és arra biztatja a férfiakat, hogy ne féljenek a vizsgálatoktól, hiszen a hosszantartó, harmonikus párkapcsolat egyik alapvető feltétele a kiegyensúlyozott szexuális élet. „Csodaszerek” helyett érdemes a kezelésekben, a terápiában, vagy akár az életmódbeli változtatásokban hinni!

D-K. D. 


Cikkajánló


Nagy terhesvitamin-dilemma: Mit, mikor és miért? Gyógyhír Magazin
Hinni önmagunkban, a vágyainkban – ez az örök nőiesség titka Gyógyhír Magazin
Több házimunka, kevesebb szex? Gyógyhír Magazin
A házasság egészséges Gyógyhír Magazin
Így szeret a magyar! Gyógyhír Magazin
Férfimeddőség – rajtunk is múlhat Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Ezen a napon született Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Költők, írók betegségei Koronavírus Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


Adatvédelmi nyilatkozat   |   Jognyilatkozat   |   Elérhetőségeink   |   Médiumajánlat   |   Gyógypedagógus állások

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6904038 látogatónk volt eddig