• 2020. augusztus 15., szombat

Természetes antioxidánsok


2017.02.09

Mindannyiunk szervezetében folyamatosan jelen vannak a szabad gyökök és az antioxidánsok, és mind a kettőnek megvan a maga szerepe. Akkor van baj, ha az egyensúly felborul. Az antioxidánsok közül néhányat a szervezet állít elő, másokat külső forrásból kell pótolni. A szervezetben végbemenő reakciók eredményeként szabad gyökök is folyamatosan keletkeznek – ezeket használja például méregtelenítésre a máj, és a szabad gyököket küldik harcba a fehérvérsejtek, hogy elpusztítsák a baktériumokat és a vírusokat. Ha az antioxidánsok szintje alacsonyabb a szervezetben, mint a szabad gyököké – a nem megfelelő táplálkozás, mérgezés vagy egyéb hatások miatt – oxidatív stressz következik be. Az eredmény? Gyorsabb öregedés, sérült vagy mutáns sejtek és szövetek, a káros gének aktivizálódása a DNS-en belül és túlterhelt immunrendszer.

Sajnos az életformánk olyan, hogy nagyon gyakori az egyensúly felborulása. Sok feldolgozott, gyári ételt fogyasztunk, és már fiatal korunktól kezdve ki vagyunk téve a környezetszennyezésnek és a vegyi anyagoknak. Ha jót akarunk magunknak, érdemes odafigyelni arra, hogy megpróbáljuk növelni az antioxidánsok arányát a szervezetünkben.

Mik az antioxidánsok?

Több definíció létezik, az egyik legszemléletesebb szerint a „olyan anyagok, amelyek meggátolják az oxidációt, elsősorban azt, amely az élelmiszerek romlását okozza, illetve eltávolítják a szervezetből a potenciálisan káros oxidáló faktorokat”. Ez már azt is megmagyarázza, miért adják hozzá számos élelmiszerhez. Antioxidánsnak számít sok olyan élelmiszernek számító anyag, amelyekről már biztosan hallott: a karotinok (ezek adják a sárgarépa, a narancs és sok más zöldség és gyümölcs színét), a likopin (a paradicsomban fordul elő), a flavonoidok és például a C-vitamin. Nagyon sok tanulmány igazolta, hogy számos kedvező élettani hatása van annak, ha valaki rendszeresen sok antioxidánsban gazdag élelmiszert fogyaszt. Egészen pontosan arról van szó, hogy lelassul az öregedés folyamata (szebb marad a bőr, jobb a látás, egészségesebbek a szövetek, az ízületek és az agy), és csökken a rák és a demencia kialakulásának az esélye, és hosszabb lesz a várható élettartam. Kell még több érv?  

A legtöbb antioxidánst tartalmazó élelmiszerek

A legtöbb antioxidánst a goji bogyó tartalmazza, és az erdei bogyók (kék áfonya, málna, szeder) követik a sorban. Sok van az étcsokoládéban (minél magasabb a kakaótartalma, annál jobb) és a pekándióban. Már nálunk is lehet antioxidánsban gazdag articsókát kapni, nyáron pedig szedjenek bodzát, a belőle készült ital nagyon egészséges. A vesebabot is csak ajánlani lehet, mint a tőzegáfonyát, a fekete szedret és a koriandert. Nagyon jó a gránátalma és a fekete ribizli is.


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Nyeregben az egészségért Gyógyhír Magazin

Előrelátóan a víz mellett Gyógyhír Magazin

Szakácskönyvet adott ki a Bethesda Gyermekkórház Gyógyhír Magazin

Nyolc érv a sörivás mellett Gyógyhír Magazin

Ezért kell több vas a nőknek, mint a férfiaknak Gyógyhír Magazin

Viszlát, puffadás! Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
augusztusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája