Gyógyhír Magazin 2017-06-07

Fő a férfiegészség!


A szexualitás nem csupán örömforrás: sokkal több annál. A szex az egészség és életminőség igen fontos összetevője. Az aktív nemi élet csökkentheti a stresszt, erősítheti az immunrendszert, a szív- és érrendszert – meghosszabbíthatja az életet. Mindez fordítva is igaz: nem csak a szex járul hozzá a jobb egészséghez, hanem a jó egészségi állapot is javítja a szexualitást.A szexuális problémák napjainkban sajnos egyre általánosabbak, kezdve a termékenységi gondoktól egészen a fertőzésekig. A nemi úton terjedő betegségek bárkire veszélyesek lehetnek, akinek valaha is volt szexuális élete. Ezek közül a leggyakoribbak a chlamydia, a genitális szemölcsök, genitális herpeszek valamint a gonorrhoea, más néven tripper. Néhányuknak alig, vagy egyáltalán nincsenek tüneteik, csak akkor tudják őket diagnosztizálni az orvosok, ha megvizsgálják a beteget. A problémák többsége egyébként megfelelő védekezéssel megelőzhető. Az egyik internetes egészségügyi portál összefoglalója szerint nagyon sok férfi szenved az impotenciától mint betegségtől. Az impotens férfiak nem tudnak merevedést produkálni, amit okozhat a stressz, a túlzott mértékű alkoholfogyasztás vagy a fáradtság. Legtöbbször egyszeri alkalom, de állhat másfajta betegség is a háttérben, mint például cukorbetegség, vagy éppen magas vérnyomás. A másik nagy probléma, ami a nőket (is) érinti, az a megtermékenyítés. Az elmúlt 50 évben a férfiak spermáinak a száma gyakorlatilag felére csökkent, ma három párból egynek problémája van a gyermekfogantatással.

Fő a férfiegészség!
Ezzel a mottóval indított néhány évvel ezelőtt országos felvilágosító kampányt a Magyar Szexuális Medicina Társaság. A húsz várost érintő szűrővizsgálat-sorozatnak az volt a célja, hogy felhívja az erősebb nem figyelmét, szánjanak időt a rendszeres egészségügyi vizsgálatokra, szűrésekre. Az egészségnapokon az általános vizsgálatokon kívül – mint a vérnyomás, a szén-monoxid mérése, a testtömeg index, azaz a BMI, valamint a testzsírszázalék számítása, a vércukor- és koleszterinszint-mérés illetve a szív- és érrendszeri rizikóbecslés – olyan, kimondottan férfiakra szabott vizsgálatokat végeztek, mint a PSA és az erektilis diszfunkció szűrése, tudtuk meg dr. Fekete Ferenc elnöktől. Az urológus szakorvos lapunknak azt is elmondta, hogy a kezdeményezés úttörő jellegű volt, és napjainkban is fontos lenne a figyelemfelhívás. A szakorvos szerint még mindig nincs áttörés abban, hogy igen kényes téma a merevedési zavarról, orvosi néven erektilis diszfunkcióról beszélni. A férfiak kevésbé, vagy egyáltalán nem szeretnek róla nyilatkozni sem orvosuknak, sem barátjuknak, de még a társuknak sem. A merevedési zavarban szenvedő férfiak 90%-a elsősorban nem kér segítséget, nem megy el a családorvosához, és az urológusához sem. „Hazánkban a férfiak általában hajlamosak arra, hogy az egészségüket ne tekintsék elsődleges fontosságúnak, és csak akkor menjenek orvoshoz, ha már nagy a baj. Pedig az esetleges tragédia sokszor megelőzhető lenne, ha időben fény derülne a problémára.”

Aki időt nyer….
Erre hívta fel a figyelmet korábban itt a lapunkban dr. Buzogány István, a Magyar Urológus Társaság elnöke is. Férfiaknál az 50. életév felett elkezdődhet a prosztata megnagyobbodás folyamata. Éjjelente a megszokottnál gyakrabban ébrednek vizelési ingerre, és mivel a vizeletsugár ereje csökken, a húgyhólyag nem ürül ki teljesen. Az idő előrehaladtával vizeletcsepegés jelentkezhet. A prosztata megnagyobbodása a „változás korának” kísérőjelensége – magyarázta a szakorvos, hozzátéve, hogy ilyenkor bizonyos hormonok termelése visszaesik, és ez a húgycső mellett elhelyezkedő mirigyek növekedését okozza. Sajnos, ezt a folyamatot nem lehet visszafordítani, de kellemetlen tünetei csillapíthatóak.
Az urológusok azt javasolják, hogy az ilyen panaszokkal küzdők fogadják meg az egészséges életmódra vonatkozó tanácsokat, mozogjanak többet, igyanak kevesebb folyadékot, az alkoholról pedig végérvényesen mondjanak le. A legfontosabb pedig: tegyék félre a szégyenérzetüket, és keressék fel az orvosukat. A Magyar Rákellenes Liga adatai szerint Magyarországon évente körülbelül 4000 friss prosztatarákos esetet diagnosztizálnak, és évente 1400-1600 férfi hal meg a betegségben. A korai felismerést szolgálják a szűrővizsgálatok, melyek fontosságát statisztikák is alátámasztják: míg Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban a frissen diagnosztizált prosztatarákos esetek 80%-a műthető, azaz a betegség még nem terjedt a prosztata határain túl, addig itthon az arány fordított: a betegek 2/3-a már áttétekkel kerül orvoshoz. A tapintásos vizsgálat és a vérvétel, amitől sok férfi tart, nem fáj és életet menthet, hiszen ez a betegség azért is annyira veszélyes, mert sokáig nincsenek jellegzetes tünetei.

Kapuzárás?
A szexuális élet pozitív hozadékai mindegyik életszakaszban fontosak: időskorban is. Sajnos azonban – különféle élettani, pszichológiai és kulturális tényezők hatására – a szexuális aktivitás és működés mind férfiaknál, mind pedig nőknél hanyatlik az évek múlásával. A férfiklimax kifejezést nem olyan régóta használjuk, sokáig a szakemberek is vitatták a jelenség létezését. Mint az urológus szakorvos mondja, tény, hogy a férfiak változása sokkal kevésbé feltűnő, mint a nőké: a hölgyeknél a menopauza tünetei hirtelen jelennek meg, míg a férfiaknál lassabban, fokozatosan következik be a fordulat. „A jelenség középpontjában a tesztoszteron áll. Harmincéves kortól kezdve a tesztoszteronszint évi 1 százalékkal csökken. Bár ez mindenkinél bekövetkezik, a hormonszint nem lesz mindenkinél kórosan alacsony, és nem mindenkinél okoz tüneteket. Ám sok férfi negyven-ötven éves kora körül azt tapasztalja, hogy csökken az izomereje, hízásnak indul, romlik a memóriája, rosszabb az általános kedélyállapota és szexuálisan kevésbé aktív, mint korábban, esetleg merevedési zavarral küzd. Sokakat csak ez utóbbi tünet viszi el az orvoshoz. Az orvosnak nagy a felelőssége, hiszen a tünetek hátterében többféle probléma, akár zsíranyagcsere-zavar, cukorbetegség vagy csontritkulás is állhat. Egy egyszerű vérvizsgálat minderre fényt deríthet, és az esetek nagy részében bebizonyosodik, hogy tesztoszteronhiányról van szó.”– olvasható az egészségügyi portál összefoglalójában. A negyven és hetven év közötti férfiak mintegy 50%-a szenved merevedési zavartól, melynek okai közt szerepel a depresszió, az önbecsülési probléma, az önbizalomhiány, a szorongás, illetve a különböző fizikai problémák.

Dózsa-Kádár Dóra


Cikkajánló


Amikor megszaporodnak a vécére szaladós éjszakák… Gyógyhír Magazin
Ön férfi? Akkor készülhet a prosztataháborúkra Gyógyhír Magazin
Férfias ügyek – prosztata és tökmagolaj Gyógyhír Magazin
Apa csak egy van - vigyázzunk rájuk! Gyógyhír Magazin
A férfiak egészségéért Gyógyhír Magazin
Prosztatamegnagyobbodás – kockázatok és megelőzés Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Ezen a napon született Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Költők, írók betegségei Koronavírus Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


Adatvédelmi nyilatkozat   |   Jognyilatkozat   |   Elérhetőségeink   |   Médiumajánlat   |   Gyógypedagógus állások

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6904105 látogatónk volt eddig