• 2020. augusztus 10., hétfő

Kilencezer pislogás naponta


2017.06.09

Az ember nem is gondolná, hogy pusztán a pislogás mennyire igénybe veszi a bőrt, pedig így van – az úgynevezett mimikai ráncok kialakulásában például jelentős szerepe van. Arcunkkal fejezzük ki érzelmeinket is: csodálkozunk, örülünk, aggódunk, sírunk és nevetünk – ezek mind-mind megpróbáltatást jelentenek a bőrünk számára. S minél jobban halad velünk előre az idő, egyre jelentősebb és látványosabb lesz a változás…


Tudta?
Egy átlagos, mintegy hat órás alvás utáni napon kilencezret pislogunk.

 

Mire van szüksége az idősödő bőrnek?

Az életkor előrehaladtával a bőr vékonyodik, szárad, veszít a rugalmasságából. Szerencsére ellensúlyozhatjuk a káros folyamatokat: kívülről zsírozással, hidratálással,  belülről pedig a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztásával támogathatjuk  bőrünket. Olyan krémeket kell keresnünk, amelyekben sok a természetes anyag, minél természetesebb, minél táplálóbb, annál jobb. Van benne például Q10,  kollagén tartalma magas, A-vitaminban gazdag. Nagyon jótékonyak a mézes, olívás krémek is. Az idősödő embernél talán a legnagyobb probléma, hogy egyre kevesebb folyadékot vesz magához, pedig a napi másfél-két liter víz alapvetően szükséges. Ebbe a mennyiségbe nem szabad beleszámolni a kávét vagy az alkoholt, amitől amúgy is jobb, ha tartózkodunk.

A bőr felépítése
A bőr rétegeinek eltérő összetétele miatt a hatóanyagok bejuttatását előre el kell terveznünk – mondja dr. Szabó Alexandra gyógyszerész. Bőrünket három fő réteg alkotja: a felhám, az irha és a bőralja. A rétegek szerkezete jelentős eltérést mutat. A hámréteg (stratumcorneum) egy lipidekből álló kettős réteg, melyen csak a zsíroldékony hatóanyagok képesek átjutni. Az irha és a bőralja rétegben a hatóanyag eloszlásához viszont vízoldékonyság szükséges. Ezért kell szakembertől tanácsot kérni, hogy  - a saját bőrtípusunknak megfelelően -  hogyan juttassuk be a hatóanyagokat annak rétegeibe.
A bőrápolás elsődleges szempontja: a hámréteg megfelelő víztartalmának biztosítása.  Ez a réteg egy egészséges fiatalnál 20 % vizet tartalmaz, ami azonban 25 éves korunktól kezdve folyamatosan csökken. A vízmegtartásáért  az „intercelluláris lipid kettős réteg”  felelős, amely meggátolja a víz párolgását a bőr felszínén. Ez az úgynevezett  természetes hidratációs faktor, melynek védelme  idős korunkra fokozott figyelmet igényel.

Bőrproblémák intim helyeken
Idős korban gyakoriak a vizelet- visszatartási panaszok, ami önmagában is igen kellemetlen jelenség, ráadásul azzal is szembe kell nézni, hogy az állandóan nedves környezetben a bőr könnyen sérül,  az idős bőr pedig  nehezebben regenerálódik, mint a fiatal. Ennek következtében állandósulhat a maró érzés és  a visszatérő gombás fertőzés, amin nem segít a gyakori mosakodás sem, mivel az meg túlszárítja, repedezetté teszi a bőrt. Megoldást  a rendkívül körültekintően és kifejezetten erre a célra készített és megválasztott semleges Ph-értékű intim lemosó és ápolókrém jelenthet. 

Rosacea – a tavasz első erősebb napsütésével „érkezik”
Az orvostudomány mai állása szerint a rosacea egy olyan bőrbetegség, melynek számos kiváltó oka lehet, a szó klasszikus értelmében nem gyógyítható, de tünetmentessé tehető. Sajnos általában az első erősebb napsütésnél előjön. Hátterében örökletes tényezők vagy egyéni hajlam állhat, de kiváltó okai az életmódban  is kereshetők. Megjelenése gyakori például szolárium használata után, alkohol, kávé fogyasztásakor, stresszt okozó helyzetekben. Az erek kitágulnak, a bőrön erős pirosodás figyelhető meg. A rosaceás tünetek szempontjából legbiztonságosabb az alkoholtartalmú italok teljes elkerülése. A kávé, az alkohol, a dohányzás rosaceás stresszt és kiszáradást okozhat az arcbőrön. Ezek fogyasztása csak nagyon kis mennyiségben, kis kortyokra elosztva, illetve  sok víz kíséretében tanácsos.
Ugyanez érvényes az úgynevezett dermatitiszes problémák esetében is. Ekcémának nevezünk számos bőrbetegséget, amely a bőr kivörösödésével és viszketésével jár. Ilyen például az igen gyakori szeborreás dermatitisz, ami sajnos örökölhető, és aamit a  faggyúmirigyek túlműködése okoz. Leginkább a fejbőrön, az arcot övező hajtövekben jelenik meg, valamint a szemöldökön, fülnél, hónaljban tapasztalható. Égető, viszkető érzéssel jár együtt.
Ezt és a rosaceát is komolyan kell venni, ugyanis az állandóan irritált bőr rossz közérzetet okoz, az elhatalmasodó, főleg az arcon látható tünetek visszahúzódottsághoz, befelé forduláshoz, súlyos esetben depresszióhoz vezethetnek.

A bőr funkciói:
- mint egy pajzs: véd a baktériumok, vírusok ellen, szűri a fényt, a sugárzást és az idegen anyagokat
- mint egy antenna: rendkívül érzékeny fájdalomra, hidegre, melegre
- mint egy raktár: zsírt, vizet és tápanyagokat tárol
- mint  hőfokszabályozó: állandó hőmérsékleten tartja testünket
- mint a tükör: mutatja a testi-lelki kiegyensúlyozottságunkat, de a kóros zavarokat is
(dr. Szabó Alexandra, gyógyszerész)

 

P. Gy.


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Pompás testápolás – a sokoldalú körömvirág Gyógyhír Magazin

Herpesz nyáron? Gyógyhír Magazin

Árnyékból a napra Gyógyhír Magazin

Ne felejtsen hidratálni! Gyógyhír Magazin

Napozás – tények és mítoszok Gyógyhír Magazin

Határozottan – nem csak a herpesz ellen! Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
augusztusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája