• 2020. augusztus 03., hétfő

Úti patika tippek - ne legyen szüksége gyógyszerekre!


2017.07.11

A nyaralás, utazás, táborozás mindig sok izgalommal, aggódással jár. A jól összeállított úti patika segíthet abban, hogy felkészüljünk az esetleges balesetekre, egészségügyi problémákra.Bár a nyár a felhőtlen kikapcsolódás és a jól megérdemelt pihenés ideje, utazás, nyaralás tervezésekor érdemes a váratlan eseményekre is felkészülni. Akár itthon, akár külföldön töltjük a szabadságot, célszerű magunkkal vinni olyan eszközöket és gyógyszereket, amelyek a hétköznapokban is hasznosak, szükség esetén pedig különösen jó, ha kéznél vannak. Nem kell persze nagy dolgokra gondolni, csak azokra az óvintézkedésekre, melyek segítenek, ha probléma adódik. Az úti cél meghatározásával egy időben fontos, hogy tájékozódjunk az adott ország, vagy régió esetleges egészségügyi kockázatairól, a kiszemelt országban előforduló, számunkra idegen fertőzések veszélyeiről, betegségekről.

Kockázatok és mellékhatások….

Ha mediterrán vidéken járunk, vigyázzunk a tenger gyümölcseivel  – tanácsolják a dietetikusok. A különféle, nyersen fogyasztott kagylók, csigák potenciális forrásai a májat megtámadó hepatitiszfertőzésnek. Különféle emésztőszervi betegségeket nemcsak a nyers húsfélék okozhatnak, hanem a zöldségek, gyümölcsök is. Sokan csupán arra figyelnek, hogy mosatlan gyümölcsöt, salátaféléket ne egyenek, ám arra nem gondolnak, hogy az a víz, amivel azokat megtisztították, szintén fertőzött lehet. Elsősorban olyan szereket vigyünk, amelyeket magunk is tudunk használni, orvosi segítség nélkül is. Jó, ha van nálunk fájdalomcsillapító (legtöbbjük általában a lázat is csökkenti). Hányinger nemcsak buszon, repülőn jelentkezhet, hanem az ismeretlen ételektől is. Vigyünk tehát magunkkal olyan gyógyszert, amely az emésztésünket segíti. Egy felmérés szerint a nők általában gyomorfájással, megfázással, illetve húgyúti fertőzésekkel küzdenek, míg a férfiaknak inkább a láz és a székrekedés okoz gondot. A pihenést megzavarhatja a tűző nap, az erős sugárzás, és a rovarok, különösen a szúnyogok támadásaira is fel kell készülni. A leégést megelőzni könnyebb, mint az égést kezelni – mondja dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász. Ha már megtörtént a baj, a hűtés és a bőr krémezése a legfontosabb. Különösen a kisgyerekeknél kell vigyázni, mert náluk a leégés mind a fertőződés, mind pedig a nagymértékű folyadékvesztés miatt kritikus lehet.

Ha kullancsveszélyes helyre megyünk, a kullancscsipeszt ne hagyjuk otthon. Ezzel a legegyszerűbb és a legalkalmasabb is eltávolítani a napjainkban egyre veszélyesebb élősködőt.


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Előrelátóan a víz mellett Gyógyhír Magazin

Szakácskönyvet adott ki a Bethesda Gyermekkórház Gyógyhír Magazin

Nyolc érv a sörivás mellett Gyógyhír Magazin

Ezért kell több vas a nőknek, mint a férfiaknak Gyógyhír Magazin

Viszlát, puffadás! Gyógyhír Magazin

Nyers tej: biztonságos-e a fogyasztása? Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
júliusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája