Gyógyhír Magazin 2017-07-11

Fogas kérdések
- a fogpótlásról


Az elveszített fogak pótlásának lehetséges módjaival már az egyiptomiak is foglalkoztak, praktikus és esztétikai okokból egyaránt. Az évszázadok alatt – mint minden tudományban – a fogászatban is tökéletesebb megoldásokra törekedtek. A ma általánosan ismert kivehető műfogsor, melyet anno nagyszüleinknél láttunk, úgy 80 éves múltra tekinthet vissza.Folyamatos ellenőrzése ugyanolyan természetes kellene, hogy legyen, mint a napi tisztálkodás. A statisztikák szerint hazánk ezen a területen a sereghajtók között van. Elképesztő adat, hogy átlagosan számítva egy tubus fogkrémet, és mindössze fél fogkefét „fogyasztunk” el, holott a napi minimum kétszeri fogmosás szükséges lenne, ahhoz, hogy fogainkat minél tovább megóvjuk. Sokan azt sem tudják, hogy a fogkeféket negyedévente le kellene cserélni, valamint minden megbetegedés (akárcsak megfázás) után is. A rendszeres fogorvosi ellenőrző vizsgálatok lehetővé teszik, hogy a fogak „meghibásodását” időben észleljük, és ameddig csak lehet, megmentsük a fogat, tömésekkel, más kezelésekkel.

Ma Magyarországon a hatvan éven felüliek fele fogatlan, de már a 14 éves kort elérők között is  3-4 maradandó fog elvesztésével szembesülünk. Ezt megelőzni csak fokozott odafigyeléssel lehet. Persze a fogaink állaga, helyzete családi „örökség” is lehet. A leggondosabb ápolás mellett is előfordul, hogy nem lehet a fogakat megmenteni, azonban mindenképpen pótolni kell őket. Fogaink segítségével őröljük meg az ételt, a nem alaposan megrágott ennivaló bélproblémákhoz vezethet.

Amit a műfogsorról tudni kell

Egy-egy fog pótlása még nem okoz gondot, hiszen a korrekció után az élet visszatér a rendes kerékvágásba, azonban idősebbeknél szükség lehet műfogsorra. Ezzel pedig újabb problémák veszik kezdetüket: ha az idegen test nem úgy helyezkedik el a szájban, hogy biztonságos és kényelmes érzésünk legyen, akkor nem merünk társaságban enni, le kell mondanunk a strandon a főtt kukoricáról, szenvedünk attól, ha a protézis alá szorul az étel.

Ha a műfogsor nem elég stabil, annak pszichés következményei is lehetnek: ha valaki attól retteg, hogy beszéd közben mikor „pattan ki” a pótlás, egyre kevesebbet fog beszélgetni, társaságba menni, visszahúzódóbb és depressziós lesz. „Ez az életminőséget nagyon komolyan befolyásoló dolog – mondja Dr. Szabó László fogorvos, protézisrögzítés specialista. –„Sokszor még a házastársak is szégyellik egymásnak elmondani, hogy ilyen problémával küszködnek.” A műfogsorragasztók megoldást jelenthetnek, de nem mindenkinél működnek megbízhatóan. A technológia fejlődése sokat segít, hiszen el kell érnünk azt az állapotot, amikor – ha nem is lesz maradéktalanul természetes érzés a pótlás a szájban –, a biztonság és a komfortérzet visszatér.

A legnagyobb probléma az, hogy a fogok elvesztésével, eltávolításával az íny sorvadni kezd, így a hagyományos implantátumok már csak korlátozottan építhetők be. A kifejezetten teljes kivehető műfogsorok stabilizálására kifejlesztett extra vékony implantátumokkal azonban nem csak egészséges, hanem általában sorvadtabb íny esetén is stabilizálható a műfogsor. Nyilván ez is, mint minden, egyénileg feltérképezendő és egyéni megoldást igénylő egészségügyi kérdés. Egy biztos: ha azzal szembesülünk, hogy gondoskodnunk kell elvesztett fogaink pótlásáról, meg kell találnunk a számunkra elérhető, legjobb megoldásokat, ebben pedig szakértő nélkül nem tudunk jól dönteni.

Tudta? Magyarországon egy ember évente átlagosan 1 tubus fogkrémet és fél (!) fogkefét használ el. 


Cikkajánló


Milyen lesz a jövő fogászata? Gyógyhír Magazin
Tanácsok szájsebészeti műtét után Gyógyhír Magazin
Magabiztos mosoly az ünnepek alatt is Gyógyhír Magazin
Amit az ajakherpeszről és az aftáról tudni érdemes Gyógyhír Magazin
Vigyázzunk fogainkra! Gyógyhír Magazin
A száj védelme Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Ezen a napon született Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Költők, írók betegségei Koronavírus Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


Adatvédelmi nyilatkozat   |   Jognyilatkozat   |   Elérhetőségeink   |   Médiumajánlat   |   Gyógypedagógus állások

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6897039 látogatónk volt eddig