• 2021. május 08., szombat

Tegyünk a vashiány ellen!


2017.08.03

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization; WHO) egyik tanulmánya szerint a vashiány a világ legelterjedtebb hiánybetegsége; a szakszóval anaemiának nevezett betegség több mint 2 milliárd ember gondja. Sajnos hazánkban sem biztató a helyzet. Mit tehetünk a vashiány ellen?


A világ szegényebbik felén a vashiány a WHO szerint nemcsak az elégtelen táplálkozás miatt ölthet járványszerű méreteket, hanem az általánosan rossz egészségügyi ellátás miatt is. Az anaemia előfordulásának gyakorisága szorosan összefügg egy adott népesség általános egészségi állapotával, gyakoribb például a HIV-betegeknél, továbbá a tuberkulózisban vagy maláriában szenvedő pácienseknél. A Világszervezet szakértői azt is hangsúlyozzák, hogy a vashiány az alultápláltság minden más formájánál magasabb költségeket okoz, ha figyelembe vesszük a miatta bekövetkező korai halálesetek számát, a kieső jövedelmet stb. Az érintett országokban a járványszerűen jelentkező vérszegénység csökkenti az egyének, és így a teljes népesség munkaképességét, ezért súlyos gazdasági következményekkel járhat egész nemzetek gazdaságára. Ennek illusztrálására elég csak egy adatot idézni a WHO-tól: számításaik szerint az időben kezelt anaemia akár 20%-kal is növelhetné a szegényebb államok termelékenységét. A Világszervezet rendelkezésére álló adatok szerint a fejlődő országokban a legszegényebbeket és a legkevésbé iskolázottakat fenyegeti leginkább a vashiány.

Nem megnyugtató a helyzet
A WHO átfogó programot alkotott a vashiány megelőzésére. Ezeket a közegészségügyi intézkedéseket olyan országokban alkalmazzák, ahol a vashiány és a vérszegénység magas aránya együtt jár a malária és a többi, már említett betegség gyakori előfordulásával és céljuk a hiánybetegség és a fertőzések együttes felszámolása. (A vonatkozó anyagot angolul tudók az interneten itt olvashatják: who.int/nutrition/topics/ida/en)

A fejlett világban, (pl. Európában vagy Észak-Amerikában) így hazánkban sem jellemző, hogy a járványok és az anémia együttes hatásait kellene kivédeni, hiszen például a maláriás esetek száma a gyógyszereknek és a szúnyogriasztóknak köszönhetően elenyésző. A helyzet ezzel együtt egyáltalán nem megnyugtató: statisztikák szerint az iparosodott országokban is legalább ötöde anémiás azon pácienseknek, akik valamilyen okból kórházba kerülnek. (Ezt az adatot persze kezeljük némi távolságtartással – nem valószínű, hogy ez az arány a teljes népességet jellemezné, hiszen kórházba értelemszerűen általában nem egészséges emberek kerülnek.)

A nőknek több vasra van szükségük
A vashiányos anaemiában szenvedők 80%-a nő, nekik ugyanis a férfiakhoz képest magasabb a vasszükségletük. A vas élettani szempontból azért fontos, mert részt vesz a vörösvérsejt felépítésében – ez a sejt szállítja szervezetünkben a  nélkülözhetetlen oxigént. A nők viszont a menstruáció és más okok miatt gyakrabban vesztenek vért, mint a férfiak. Szinén nagyobb az anaemia kockázata gyermekeknél és kamaszoknál, sportolóknál, illetve egyes alapbetegségek megléte esetén (például azoknál, akik művese-kezelésben részesülnek). A rizikócsoportba tartoznak azok is, akiknek étrendje valamilyen okból nem tartalmaz elég vasat. A vegetáriánus étrendet követők például sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy bizonyos növények (például a cékla, spenót, szeder vagy ribizli) sok vasat tartalmaznak ugyan, de sokkal rosszabb hatásfokkal épülnek be szervezetünkbe, mint mondjuk a májban, vörös húsokban, tojásban stb. lévő vas.

A vashiány tünetei jellegzetesek
A vashiányos anaemia tünetei meglehetősen jellegzetesek, ám sokszor olyan lassan mutatkoznak, hogy a páciens sem veszi észre őket. A szimptómák között szerepel a bőr sápadtsága, a gyakran berepedő szájzug, a nehezen gyógyuló sebek, a viszkető, kiszáradó bőr, a hajhullás, szédülés, fáradékonyság. Mivel a tünetek ennyire sokfélék lehetnek (és az anémián kívül sok más betegséget is jelezhetnek), érdemes szakorvoshoz fordulni megjelenésükkor. Sokszor a megoldás egyszerűen annyi, hogy több vasat kell biztosítani a szervezetnek. Ezt néha étrendi, életmódbeli változtatásokkal is el lehet érni, máskor pedig valamilyen táplálékkiegészítő fogyasztását javasolják a szakemberek. Utóbbiak közül többféle is beszerezhető: akad köztük olyan is, amelynek kifejlesztésekor gondoltak a különféle ételallergiákkal küzdőkre, illetve azokra, akik a hagyományos készítményeket zavaró utóízük miatt nem szívesen fogyasztják.

A növényekből származó vas rosszabb hatásfokkal épül be szervezetünkbe, mint mondjuk a májban, vörös húsokban, tojásban lévő.


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Még egyszer: a Covid-19-fertőzést is rosszabbul viselik a túlsúllyal élők Gyógyhír Magazin

Itt a tavaszi megújulás ideje Gyógyhír Magazin

Köd előttünk, köd utánunk: télen is a szabadban Gyógyhír Magazin

Előzzük meg a vashiányt! Gyógyhír Magazin

Megjelent Mentes Anyu szakácskönyve Gyógyhír Magazin

Karácsony túlevés nélkül! Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
májusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények herpesz szív érrendszer gyógynövények Czippán Anett rákellenes világnap memória Vörösmarty Mihály skizofrénia kurkuma gyomorégés demencia olvasás Ladinek Judit gyógytea Dr. Polgár Csaba covid húsvét Sipos Péter fekete nadálytő tavasz rockmilady immunrendszer baleset mozgás telemedicina