• 2021. január 28., csütörtök

Jogaink a gyógyszertárban


2017.08.08

A gyógyszerész-beteg találkozások magas számára tekintettel — 10 millió alkalom havonta országos szinten — fontosnak tartom e téma részletesebb bemutatását. A betegek jogaira vonatkozó szabályokat nemcsak a kórházakban, orvosi rendelőkben, hanem a gyógyszertárakban is alkalmazni kell. A patikákban az egészségügyi tevékenység más jellegű, jellemzően a gyógyszerek és egyéb termékek kiadására irányul, így ebből adódóan részben más jogosultságok kapnak fontosabb szerepet.


Az Integrált Jogvédelmi Szolgálat jogelődje 2014-ben együttműködési megállapodást kötött a Magyar Gyógyszerészi Kamarával a betegjogok érvényesülésének elősegítéséről. A betegjogi képviselő segítsége a gyógyszertárban a gyógyszerellátással (mely egészségügyi ellátásnak minősül) kapcsolatban felmerülő jogsérelem esetén is igénybe vehető. A nem egészségügyi ellátás keretében forgalmazott termékek körében panasszal a fogyasztóvédelemhez fordulhat a vásárló.

A gyógyszerek lakosság részére történő kiszolgálása során érvényesül az egészségügyi ellátáshoz való jog, mely a gyógyszertárak ügyeleti rendszerének működtetésével lehetővé teszi a napi 24 órás rendelkezésre állást, továbbá a beteg szabadon választhatja meg, hogy melyik patikában vásárol. A tájékoztatáshoz való jog kiemelkedően fontos, a gyógyszerész köteles felvilágosítást adni a gyógyszer adagolásáról, térítési díjáról, más gyógyszerekkel való kölcsönhatásáról, valamint köteles nevét és képzettségét jól látható módon feltüntetni stb. Amennyiben az orvos által rendelt készítmény mellett létezik olyan termék, amelyért a betegnek kevesebb térítési díjat kell fizetni, ezt a gyógyszerész köteles a beteg tudomására hozni. Az emberi méltóság védelme a patikákban elsősorban a megfelelő hangnem használatában és a megfelelő bánásmód alkalmazásában nyilvánul meg. A beteg a gyógyszervásárlás és fogyasztás területén is gyakorolhatja az önrendelkezéshez való jogát, eldöntheti, hogy melyik gyógyszert váltja ki és szedi be, felvállalva ezzel annak a kockázatát, hogy a kezelés nem hozza meg a kívánt eredményt. A beteg kötelessége, hogy az ilyen eseteket az orvos tudomására hozza.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara Etikai Kódexe alapelvként rögzíti, hogy a gyógyszerészek a betegek érdekei érvényesülésének és a vevők elégedettségének szem előtt tartásával végezzék tevékenységüket. Ide tartozik az is, hogy a szabályosan rendelt magisztrális készítményt (pl. kenőcsöt) a patikus köteles elkészíteni, azt nem tagadhatja meg és azzal nem küldheti a beteget másik patikába. A „gyógyszerészi gondozás” a tájékoztatás jogának kiteljesedése, mely a gyógyszerész által önkéntesen vállalt tevékenység. Magában foglalja a gyógyszerész és a beteg kölcsönös konzultációját, az alkalmazott gyógyszerekkel kapcsolatos problémák megoldását, életviteli, diétás és egészségmegőrzési tanácsadást, a gyógyulásig tartó folyamatos figyelemmel kísérést. Sok patika lehetőséget kínál szűrővizsgálat elvégzésére is, ami mindenképpen kedvező a lakosság számára, így érdemes ezeket igénybe venni.

Legközelebb a konkrét betegjogi sérelmekkel kapcsolatos eljárási és panaszlehetőségek bemutatásával folytatom a cikksorozatot.

Dr. Tiszavári Klára
egészségügyi szakjogász


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Betegjogok a gyermekek ellátása során Gyógyhír Magazin

A betegek kötelezettségeiről Gyógyhír Magazin

A tájékoztatáshoz való jog
Dr Tiszavári Klára rovata
Gyógyhír Magazin

Mik is azok a betegjogok? Dr. Tiszavári Klára rovata Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
januári száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények