• 2020. augusztus 13., csütörtök

Félreértések, tévhitek, hiányos információk - az oltásokról


2017.08.10

Újra és újra felbukkan az a vélemény, hogy nincs szükség az oltásokra, és – hatalmas károkat okozva – újabb híveket hódít. Hiába létezik például a HPV vagy a rotavírus ellen vakcina, egy friss kutatás szerint a megkérdezett szülők fele nem adatta be a gyermekének, és a jövőben sem tervezi. Pedig a rotavírus okozta kiszáradás világszerte csaknem félmillió áldozatot követel minden évben, a HPV okozta méhnyakrákkal pedig évente 500 000 fiatal lányt és nőt diagnosztizálnak világszerte.Tudta?

Évente csaknem 3 millió ember életét köszönhetjük az immunizációs programoknak, és további másfél millió gyermeket menthetnénk meg az átoltottság növelésével!

 

A hiányos vagy téves információ következménye akár emberéletekben is mérhető. „Az aggodalmak forrása gyakran az a tévhit, hogy a vakcinák élő vírust tartalmaznak, és a védeni kívánt szerven fejtik ki a hatásukat. Pedig az oltások az adott vírusnak csupán a legyengített változatát vagy egy kórokozóhoz hasonlító anyagot tartalmaznak, ami képes megtanítani az immunrendszert a védekezésre. Saját bevallásuk szerint a szülők többsége gyermekorvostól vagy védőnőtől kér tanácsot, mégis azt tapasztaljuk, hogy továbbra is rengeteg a téves információ a betegségekkel vagy épp a védőoltásokkal kapcsolatban. A HPV-ről például tízből négyen azt hiszik, hogy kizárólag nőkre veszélyes, pedig a férfiaknál is okozhat nemi szervi szemölcsöt, sőt, rákos elváltozásokat is. Az állami oltóprogramnak köszönhetően az elmúlt években több ezer 12 éves, 7. osztályos általános iskolás kislány kaphatta meg ingyenesen a vírus elleni vakcinát, de fontos hangsúlyozni, hogy a 2-, 4- vagy 9-komponensű HPV-oltás fiúknak és férfiaknak is adható. Felelős szülőként fektessünk nagyobb hangsúlyt a felvilágosításra, és tudjunk meg mi is többet a megelőzésről” – fejtette ki Dr. Muzsay Géza, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének alelnöke egy figyelemfelkeltő sajtóeseményen.

Nem tudnak eleget
Sokan tévesen mérik fel egy-egy fertőzés kockázatát, a szülők fele még mindig azt hiszi, hogy a bárányhimlő csak azért veszélyes, mert az elvakart hólyagok után hegek maradhatnak a bőrön. Pedig nem így van: a bárányhimlő akár kórházi ellátást igénylő tüdőgyulladást, agyvelő- és agyhártyagyulladást vagy idegrendszeri szövődményeket is okozhat, és komoly veszélyt jelent a kismamára és a magzatára is. „Prevenció helyett a szülők többsége inkább beviszi a gyermekét az óvodába, ha épp bárányhimlőjárvány tört ki, hogy minél hamarabb elkapja a gyerek a betegséget, és túlessen rajta. Az esetleges szövődményekre azonban nem gondolnak, ahogyan arra sem, hogy a második vagy harmadik családtag fertőzése általában súlyosabb lefolyású” – tette hozzá a szakértő.

Hiányzik a felvilágosítás
Léteznek olyan vírusok is, amelyeknél nem csak a tájékozatlanság vagy a tévhitek állnak a prevenció útjába, hanem a prüdéria is. A daganatos elváltozásokért is felelős HPV elsősorban nemi úton terjed, ezért a családok többségénél szóba sem kerül a fertőzés vagy a vírus elleni védőoltás, hiszen a felmérések alapján nem is tudják, hogyan kezdjenek hozzá egy ilyen beszélgetéshez. Pedig a vakcinával olyan betegségek is megelőzhetők, mint a méhnyakrák, amely az egyik vezető haláloknak számít a nők körében. „Sok szülő még mindig homokba dugja a fejét, ha felvilágosításról van szó, pedig a HPV-ről nehéz beszélni, ha csak méhecskékben és virágokban gondolkozunk - vagy abban sem. Sajnos legtöbbször az iskolában sem kapják meg a gyerekek azt a tudást, ami a felelős szexuális élet megalapozásához szükséges, és a nemi betegségekkel kapcsolatos prevenció szinte teljes mértében a szülőkre marad” – hangsúlyozta Dr. Belső Nóra, pszichiáter a sajtóeseményen. A magyar családok többségénél azonban nincs meg a kellő bizalom a felvilágosításhoz: a 19 év alattiak fele egyáltalán nem beszél a szüleivel a szexről, sem az első együttlét előtt, sem később.

Újra megjelenhetnek a legyőzött vírusok
Minden évben csaknem 130 millió gyermek születik világszerte, közülük 30 millióan az alapvető oltásokat sem kapják meg. A fejlett országokban a vakcinákat övező tévhitek vagy épp anyagi megfontolás miatt utasítják el a védőoltásokat. Pedig az oltásokkal kapcsolatos kockázatok jóval alacsonyabbak és ritkábbak, mint maguk a fertőző betegségek és azok szövődményei. Egy-egy oltás megtagadása pedig nem csak az érintett család számára lehet veszélyes, hanem a környezetükre is, hiszen így olyan vírusok is újra megjelenhetnek, amelyeket korábban már legyőztünk. 


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Az utazók betegségei Gyógyhír Magazin

Bosszantó vírus – a herpesz Gyógyhír Magazin

Kullancsjelszó: támadás fentről és lentről! Gyógyhír Magazin

Tévhitek a bárányhimlővel kapcsolatban Gyógyhír Magazin

Zika: veszélyes a várandósokra, illetve a magzatra Gyógyhír Magazin

Magyarországon alacsony az Ebola-kockázat Gyógyhír Magazin