• 2020. augusztus 10., hétfő

Mostanában vigyázzanak a tojással!


2017.08.24

A holland élelmiszerbiztonsági hivatal, az NVWA augusztus 2-án jelentette be hivatalosan, hogy rovarirtószer-szennyezés gyanúja miatt bezártak 180 tojástermelő telepet. Magyarországra is jutott a szennyezett tojásból, amit a NÉBIH laboratóriuma ki is mutatott, most pedig újabb termékekben tojáslében és pasztörizált tojásrántottában mutatták ki az egészségre ártalmas fipronilt.A tojáson lévő kódsorozat alapján ellenőrizheti, Ön vásárolt-e a szennyező tojásból. A listát a NÉBIH folyamatosan frissülő aloldalán, ide kattintva éri el. 

A fipronilt elsősorban növényvédő szerekben, valamint állatgyógyászati készítményekben alkalmazzák hatóanyagként. Rovarok és atkák ellen hatásos, élelmiszer célú állatok esetében azonban nem használható. Zsírban jól oldódik, ezért a szervezetbe kerülve felhalmozódhat (elsősorban a zsírban gazdag szövetekben). A szervezetbe jutva hatása lehet a központi idegrendszerre (átmenetileg), a májra és a pajzsmirigyre. Ismételt vagy hosszú távú expozíció esetén károsíthatja a szerveket. A jelenleg rendelkezésre álló tudományos adatok szerint nem mutagén (genetikai károsodást okozó), nem teratogén (fejlődési rendellenességet okozó), de lehetséges karcinogén (rákkeltő). A jelenleg Hollandiában zajló tojás szennyezettségi ügy kapcsán az akut kockázat nem jelentős, ugyanakkor a hosszútávú kockázat nem zárható ki. A tojásba bekerül fipronil mennyisége a tárolás, főzés során sem csökken. A tojás hozzáadásával készített élelmiszereknél (pl. majonéz, piskóta stb.) azonban a fipronil koncentráció hígulásával kell számolni. 

Egészségre ártalmas érintett hústételről, illetve feldolgozott tojáskészítményről (pl. majonéz) jelenleg nincs tudomásunk. Az érintett tojástételek szennyezettsége eltérő. Ennek számos oka van, például az állatok kezelésére használt hamisított szerek szennyezettségi mértéke különböző, a kijuttatott szer mennyisége és a kezeléstől eltelt idő eltérő stb. A tojásban lévő szennyeződés jelentette kockázat mértéke is további számos szemponttól függ. Ezek közé tartozik például a fogyasztó életkora, egészségi állapota, a koncentráció mértéke stb.

A hatóság javasolja, hogy az eset további részleteinek tisztázásáig, illetve annak lezárásáig a lakosság részesítse előnyben a kiváló minőségű magyar tojás fogyasztását.

A hatósági szakemberek – a hazai célellenőrzés mellett – kiemelten figyelik a nemzetközi eseményeket, valamint a RASFF rendszerbe felkerülő információkat. Utóbbi felületen érkezett tájékoztatás arról, hogy német gyártású, fipronilt tartalmazó pasztörizált tojássárgája, valamint pasztörizált tojásrántotta termékből Magyarországra is szállítottak. A NÉBIH haladéktalanul felvette a kapcsolatot az érintett hazai vállalkozással. Szerencsére a termékből nem érkezett hazánkba.

 


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Egy szelet egészség Gyógyhír Magazin

Székrekedés – időskorban gyakoribb? Gyógyhír Magazin

Fogyni okosan Gyógyhír Magazin

Lehet egészségesebb is a húsvéti lakoma Gyógyhír Magazin

„Egészség skála” az ételekre? Gyógyhír Magazin

Szerves vitamin: több mint egy sima molekula Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
augusztusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája