2017-09-12

A tüdőrák és a B-vitamin


Egy friss tanulmány összefüggést talált a tüdőrák kialakulása és a magas B-vitamin bevitel között, elsősorban dohányzó férfiaknál. Az ok-okozati viszonyt egyelőre nem mutatták ki, tovább vizsgálják a kérdést.A tanulmány azt állítja, hogy a B6- és a B12-vitamin hosszú távú – tíz év körüli – , nagy dózisú (napi 55 mg B6-vitaminból és napi 12 mg B12-vitaminból) fogyasztása két-négyszeresére növeli a tüdőrák kialakulásának esélyét azoknál a férfiaknál, akik dohányoznak. Ez annál is meglepőbb, mert eddig az volt az általános vélemény, hogy a B-vitamin fogyasztása csökkenti a rák kialakulásának valószínűségét, amellett, hogy az anyagcserét is javítja.
Az első, ezzel a témával foglalkozó nagyszabású kutatás eredményeit az Ohioi Állami Egyetem, a Fred Hutchinson Rákkutató Központ és a Tajvani Nemzeti Egyetem tudósai publikálták a Journal of Clinical Oncology augusztusi számában.
A kutatás során több mint 77 ezer beteg 2000 és 2002 közötti adatait elemezték, akik mind 50 és 76 év közöttiek voltak, és Washington államban éltek. A kutatók statisztikai módszerekkel értékelték a válaszokat, amelyek számos fakort számba vettek – dohányzás, kor, iskolai végzettség, alkoholfogyasztás, testsúly, rák előfordulása a családban, gyulladáscsökkentő szerek használata stb. A résztvevők többek között arra a kérdésre is válaszoltak, mennyi B-vitamint fogyasztottak.
„Az összes befolyásoló faktort azonos súlyúnak tekintettük, és az adatok azt mutatták, hogy a B6- és a B12-vitamin hosszú távú, nagy dózisú fogyasztása megnöveli a rák kialakulásának kockázatát.” – mondta az egyik kutató, Theodore Brasky PhD, az Ohioi Állami Egyetem munkatársa. Arra is felhívta a figyelmet, hogy valóban nagy dózisokról beszélünk, és nagyon hosszú időn át kell szedni a vitaminokat ahhoz, hogy ez az összefüggés észlelhető legyen. „A felfedezés ezzel együtt aggodalomra ad okot, de a kutatást tovább kell folytatni.” – tette hozzá.
Két kutatást indítottak a közelmúltban – az egyik arra keresi a választ, valóban igaz-e az, hogy a menopauzán átesett nőknél nem figyelhető meg ez az összefüggés, a másik során pedig megnézik, hogy más, hasonló méretű, hasonló korú férfiakból álló mintán ugyanerre a következtetésre jutnak-e a kutatók.

Forrás: www.sciencedaily.com


Cikkajánló


Orrdugulás, orrfolyás Gyógyhír Magazin
Asztma: még mindig sok a nem diagnosztizált beteg Gyógyhír Magazin
Az idő kulcsfontosságú tényező! Gyógyhír Magazin
Vészelje át a kritikus időszakot! Gyógyhír Magazin
Tudja, mi az a COPD? Gyógyhír Magazin
Leszokni újévkor sem egyszerű Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Ezen a napon született Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Költők, írók betegségei Koronavírus Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


Adatvédelmi nyilatkozat   |   Jognyilatkozat   |   Elérhetőségeink   |   Médiumajánlat   |   Gyógypedagógus állások

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6897360 látogatónk volt eddig