• 2020. július 05., vasárnap

A „napfényvitamin”, azaz a D-vitamin jelentősége


2017.09.12

A Medical News Today cikke szerint a D-vitamin bevitele fontos, de nem minden formája egyforma. A D-vitaminok szteránvázas vegyületek (szeteroidok), melyek provitaminjaikból (azaz ergoszterinből, koleszterinből) képződnek ultraibolya sugarak hatására. Ezért is hívják „napfényvitaminnak”. Aktív formái: D2-vitamin és a D3-vitamin. Tudományos alapú, de közérthető magyarázatra vállalkozott a Gyógyhír Magazin olvasói számára Guba Lilla biológus, a Forrai Gimnázium vezető szaktanára.A vitaminok legfontosabb szerepe az, hogy fokozzák a bélből a kalcium és a foszfor felszívódását, gátolják a kiürülést, ezért emelik a vérplazma kalcium-ionkoncentrációját. Így kiemelt jelentőségűek az egészséges csontozat, az egészséges fogak szempontjából. Segíti az immunrendszer és az idegrendszer működését, szabályozza az inzulinszintjét, segíti a tüdő funkcióját, és a keringési rendszer működését. A mellékpajzsmirigy által termelt parathormon hatásához nélkülözhetetlen. A parathormon növeli a csontokban a kalcium leadását, valamint a vesékben a kalcium visszaszívását, a bélcsatornában pedig a kalcium felszívódását fokozza. A májban hidroxilációval a D-vitamin 25-hidroxi-D3 vitaminná alakul, amely erősebben fokozza a kalciumtranszportot, és hatása is hamarabb érvényesül, mint a D3-vitaminnak. A D-vitamint a vesék is átalakítják a vitamin aktív formájába: 1,25-hidroxi-kolekalciferollá – ez a vese „hormonja”.

A sok és a kevés is rossz
A D-vitamin hiányában alakul ki az úgynevezett angolkór. Ilyenkor csökken a béltraktusból a kalcium-felszívás, ezért a kalciumhiány miatt a csontok nem meszesednek el, így a fiataloknál a csontok meggörbülnek, a mozgásuk károsodik. Mivel a D-vitamin zsírban oldódó vitamin (a szteroidok a lipidekhez tartoznak, és a zsírszövetben halmozódnak fel), túladagolása is előfordulhat, ez a hipervitaminózis. Túlzott mennyisége esetén a testfolyadékok kalciumszintje megnő, ez kalciumsók kiválásához vezet: az erek, a szív, a tüdő, a vesék elmeszesednek. Tünetei: fejfájás, étvágytalanság, szájszárazság, fémes íz érzése a szájban, hányás, hasmenés. Hiányában kialakulhat az osteoporózis, azaz a csontritkulás, így a csontok könnyebben eltörnek. Gyakori ilyenkor a combcsontörés és a felkarcsonttörés. Idős embereknél, menopauzán átesett nőknél is gyakori, ezért számukra különösen fontos a D-vitamin és a kalcium bevitele.
A D-vitamin hatással van az inzulin termelődésére is, így a vitamin alacsonyabb szintje a 2-es típusú diabétesz, azaz cukorbetegség kialakulásához vezethet. A D-vitamin fontos a sejtek növekedéséhez, és a sejtek közötti kommunikációhoz. A D-vitamin csökkenti a rákos daganat növekedését, így akadályozza az áttétet, azaz a metasztázist, és új véredényeket fejleszt a rákos szövetben. A  D-vitamin hiány ezeknek a betegségeknek a  rizikófaktora:

  • kardiovaszkuláris, azaz  szív-és érrendszeri betegségek,
  • magasvérnyomás-betegség,
  • szklerózis multiplex,
  • ízületi gyulladás,
  • Alzheimer-kór,
  • influenza.

D2 vagy D3 ?
Az emberi szervezetben a D-vitamin felezési ideje két hét, ami azt jelenti, hogy a szervezet D-vitamin készlete ki tud merülni, különösen télen, amikor kevés a napfény. Ha egy fehérbőrű személy napfényre megy, akkor 20 perc alatt 20.000 IU (nemzetközi egység) D3-vitamint állít elő a szervezete. Ha a gyermekek télen, 4 hónapon át 1.200 IU D-vitamint szednek, akkor az influenzafertőzés kockázata 40%-kal csökken.
Tudni kell, hogy kevés táplálék tartalmaz D-vitamint. A D2 és a D3 az oldalláncok struktúrájában különbözik egymástól. A D2 növényi forrásból, például gombából származik, a D3 pedig  állati eredetű táplálékból nyerhető, ilyen a hal. A két vitamin nem egyenértékű, mert a D3 kétszer olyan hatékony a test D-vitamin szintjének emelésében, mint a D2


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Természetes módon az öregedés ellen Gyógyhír Magazin

Vértezzük fel szervezetünket antioxidánsokkal! Gyógyhír Magazin

Miért fontos a magnézium? Gyógyhír Magazin

Egész évben C-vitamin! Gyógyhír Magazin

A kutatók sem feledkeznek meg a C-vitaminról Gyógyhír Magazin

Élet-erő Gyógyhír Magazin