• 2020. augusztus 13., csütörtök

Készüljünk az őszre!


2017.09.13

Immunrendszerünk a szervezet egyik legfontosabb egysége, amely megvéd a baktériumoktól és a vírusoktól. Az őszi-téli hónapok előtt nem árt megerősíteni, hogy működése hatékonyabb legyen.A C-vitamin erős antioxidáns hatású vitamin, és többek között abban is segít, hogy a vas a bélrendszerből felszívódhasson. Hozzájárulhat a káros oxidációs folyamatok, ezáltal a sejtek öregedésének gátlásához.

Hecsedli, csipke, gyepűrózsa, csitkenye vagy tüskefa: bárhogyan is hívjuk az ország különböző pontjain, szerencsés, ha minél többen megismerjük a csipkebogyót, melynek jótékony, immunrendszert támogató hatása – elsősorban természetes C-vitamin tartalmának köszönhetően – régóta közismert. A csipkebogyóban tízszer annyi C-vitamin van, mint a citromban, és jelentős a pektin tartalma, és bővelkedik vasban, kalciumban, magnéziumban. Ősszel, a fagyok előtt, érett állapotban, de még keményen ajánlatos begyűjteni, amikor már érett piros színe van. Az összegyűjtött csipkebogyót daraboljuk fel, szedjük ki a magjait, majd szárítsuk meg a húsát. Ha friss csipkebogyóból készítünk teát, forrázás helyett áztassuk, de áztatás előtt vágjunk le belőle egy-egy kis darabot a száránál és fejénél, hogy kioldódhasson a hatóanyag. Bár a forró csipkebogyó tea remekül átmelegít, a növény C-vitamin-tartalma hő hatására elveszik, így immunerősítő és zsírégető hatása is csökken. Érdemes a bogyó húsát akár egy teljes éjszakán át hideg vízbe áztatni – tanácsolja Lopes-Szabó Zsuzsa természetgyógyász. Reggel szűrjük le, majd melegítsük kicsit, de ne forraljuk fel. Napi két-három csészével érdemes inni belőle a hűvös napokon.

Segítsen immunrendszerének!
A csipkebogyóban is fellelhető magnéziumnak fontos szerepe van a szív-és érrendszeri betegségek, keringési zavarok gyógyításában, ugyanakkor serkenti a gyomornedvek működését, csökkenti a vérnyomást és idegnyugtató is. Jótékony hatásának köszönhetően az étrend-kiegészítők gyakori alkotóeleme. Amikor megérkezik a megfázós-náthás időszak, különösen fontos, hogy felkészüljünk a betegségek elkerülésére. Az immunrendszer hihetetlen dolgokra képes: legyőzi azt a milliónyi kórokozót, ami naponta bombáz bennünket, felismeri a hibás struktúrájú sejteket, és gyorsan eltakarítja őket, azonosítja az egészségünket veszélyeztető anyagokat, és mindent megtesz azok hatástalanításáért. Azonban ahhoz, hogy kifogástalanul tudjon működni, nekünk is támogatnunk kell. Az immunerősítés egyik alapköve a helyes táplálkozás. A bélrendszerünkben dől el ugyanis, hogy a szervezetünk mennyi vitamint, ásványi anyagot képes majd hasznosítani.

Dózsa-Kádár Dóra


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Egy szelet egészség Gyógyhír Magazin

Székrekedés – időskorban gyakoribb? Gyógyhír Magazin

Fogyni okosan Gyógyhír Magazin

Lehet egészségesebb is a húsvéti lakoma Gyógyhír Magazin

„Egészség skála” az ételekre? Gyógyhír Magazin

Szerves vitamin: több mint egy sima molekula Gyógyhír Magazin