• 2020. augusztus 15., szombat

A gyógyító fény – lépések a szem épségéért


2017.10.16

Korábban ezt a címet a varázslat és a mese háza táján lehetett értelmezni, ma már természetes, hogy a lézerre, mint a gyógyítás egyik legmodernebb eszközére gondolunk.A lézer egy olyan úgynevezett rendezett, koherens fénynyaláb, amelynek igen nagy az intenzitása, mértékét úgy határozzák meg, hogy egy négyzetméteres felületen egységnyi idő alatt mennyi energia áramlik át. A kozmetika területén ismeretes a lézeres arckezelés, arcfiatalítás, a fogászatban szintén alkalmazzák a lézert. A női problémák kezelésére, az intim egészségért is csatasorba állították, hiszen használják az inkontinencia megszüntetésére, a méhsüllyedés kezelése, hüvelyszűkítésre. Használják visszérre, fénykárosodott bőr kezelésére, de talán a legnagyobb áttörést a szemészeti esetek megoldásában hozta. Ma már lézeres segítséggel gyógyítható a legtöbb korral járó szemprobléma, mint a szürkehályog, zöldhályog, és az olvasó szemüveg elhagyása is lehetséges. Többféle beavatkozás létezik, de a lézeres szemműtétek ma már teljesen megbízható, rutin műtétnek számítanak, és alig félórás korszerű kezelést jelentenek. Erényeik közé tartozik, hogy csaknem az összes páciens gyors és panaszmentes gyógyulásról számol be. Egy ilyen beavatkozás után akár már órákkal is hazamehet a beteg, otthon persze néhány hetes, fokozott odafigyelésre van szükség.

Az első lépést Önnek kell megtennie!
A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának kutatócsoportja által 2016-ban készített országos felmérése szerint több mint 218 ezer ötven éves vagy annál idősebb látássérült él Magyarországon, ez a szám pedig jóval magasabb, mint amennyit a korábbi felmérések mutattak. „A látás felértékelődött a mai komputerizált világban, ezért különösen fontos a megelőzés, aminek a szűrés a legegyszerűbb módja” – emelte ki Nagy Zoltán Zsolt, a Szemészeti Klinika igazgatója. A szakemberek úgy vélik, hogy a tájékozottság, az odafigyelés a megelőzés része. Ha egy gyermek rosszabb jegyeket visz haza, gyakran kiderül, hogy nem látja jól a táblát: ez a figyelmeztető jel elég ahhoz, hogy cselekedjünk. Ugyanígy, ha felnőttként tapasztalunk közérzetünkben valami szokatlan változást – gondolni kell arra, hogy esetleg szemüvegre lenne szükség, vagy a régebbit újra kellene cserélni. Ha gyakrabban fáj a fejünk, ha néha megszédülünk, ha érzékeljük, hogy kevésbé látunk jól messzire, mint korábban, vagy ha azt tapasztaljuk, hogy a könyvet olvasás közben egyre távolabbra kell tartanunk a szemünktől, akkor érdemes elmenni szemészeti vizsgálatra.

A szem egészségének megőrzésénél is a megelőzés a legfontosabb: járjanak szűrésre, és ne vegyék félvállról a figyelmeztető jeleket! 

V. K.


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Amikor elfogynak a könnyeink Gyógyhír Magazin

Idősek szembetegségei Biztos, hogy csak „a korral jár?” Gyógyhír Magazin

Gyógyítható-e a szürkehályog? Gyógyhír Magazin

Könnyes ügyek Gyógyhír Magazin

Áfonyát a szemnek! Gyógyhír Magazin

Szemünk védelméért Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
augusztusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája