• 2020. augusztus 03., hétfő

Egy nélkülözhetetlen mikroelem: a vas


2017.10.31

Szervezetünk tömegének 4-5%-át ásványi anyagok alkotják; ezek közül mikroelemeknek nevezzük azokat, amelyek egészen elenyésző mennyiségben (kevesebb, mint 0,005%) vannak jelen testünkben. Utóbbiak közé tartozik a vas is, amelynek hiánya komoly betegségekhez vezethet.Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization; WHO) adatai szerint a vashiányos állapot szerte a világon a legelterjedtebb táplálkozási rendellenesség. Statisztikáik szerint a Föld lakosságának több mint 30%-át, összesen 2 milliárd embert érint. A legtöbb érintett a fejlődő országokban élő nő és gyerek, de mint a WHO szakemberei figyelmeztetnek: ez az egyetlen hiánybetegség, amely tömegesen érinti a fejlett ipari országok (köztünk hazánk) lakosságát is. A szegényebb államokban a vashiány egészen drámai méreteket ölt: a szervezet szerint minden második terhes nő, illetve a 6 évnél fiatalabb gyerekek 40%-a szenved tőle. Ha nem jut elegendő mennyiség a szervezetünkbe ebből az elemből, annak elsődleges következménye a vérszegénység (anaemia), hiszen a vas egyik legfontosabb élettani szerepét a vérkeringésünkben tölti be, az oxigénszállításért felelős hemoglobin összetevőjeként.

Rontja az életminőséget
A fejlődő országokban az anaemia súlyosbítja az olyan fertőző betegségek következményeit, mint például a malária, a tuberkulózis vagy a HIV. A fejlett államokban ilyen következményekkel nem kell számolni ugyan, ezzel együtt a fel nem ismert vashiány enyhébb formája is ronthatja a páciens életminőségét, munkaképességét. Ezért is fontos, hogy időben felismerjük az anaemia tüneteit. Legáltalánosabb ezek közül a halvány bőr és kötőhártya. Szintén jellegzetes szimptóma a fáradékonyság, alacsony teljesítőképesség, ingerlékenység. Jelentkezhet ezeken kívül álmatlanság, csökkent koncentrációs képesség, fejfájás, fülzúgás stb.
Ha felmerül a betegség gyanúja, érdemes azonnal szakemberhez fordulni, hiszen az anaemia nemegyszer egy másik, súlyosabb baj (például vese- vagy májbetegség) következménye lehet. Lényegesen gyakoribb viszont, hogy egyszerűen étrendi változtatással, vastartalmú tabletták, táplálék-kiegészítők kúraszerű fogyasztásával orvosolható a hiánybetegség. Ilyen esetekben a kezelés megkezdése után akár már hetekkel megszűnnek a tünetek, és helyreáll a szervezet normál állapota.

D. B.


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Miért fontos a vaspótlás? Gyógyhír Magazin

Mit kell tudnunk a vashiányról? Gyógyhír Magazin

Mikor figyeljünk oda fokozottan a vasbevitelre? Gyógyhír Magazin

Hogyan küzdjünk hatékonyan a vashiány ellen? Gyógyhír Magazin

Egy hiánybetegség, ami felett gyakran átsiklunk Gyógyhír Magazin

Felismerni és megelőzni a vashiányt Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
júliusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája