Gyógyhír Magazin 2017-11-20

Vigyázzunk fogainkra!


November a Fogászat Hónapja. A szájápolás nem csupán a szép mosoly és a friss lehelet miatt fontos. Ha vigyázunk, jelentősen csökkenthetjük a szájüregi daganatok kialakulásának esélyét.Tudta? A magyarok évente átlagosan alig három tubus fogkrémet vásárolnak – a rendszerváltás óta nem javult a statisztika –, és tízből hét ember fogselymet sem használ. A szakorvosok azt tanácsolják, lehetőség szerint fluoridos fogkrémet válasszunk, és 2-3 havonta cseréljünk fogkefét. A szájvíz a fogkrém tökéletes kiegészítője, hiszen oda is eljut, ahová a fogkefe  nem ér el. Fertőtlenítő hatású, és az ínygyulladást is csökkenti.

Már gyermekkorban fel kell hívni a figyelmet a szájápolás fontosságára, a helyes fogmosás technikájára – mondja Dr. Joób-Fancsaly Árpád. A Semmelweis Egyetem Fogorvos tudományi Karának docense szerint tévhit, hogy a tejfogak nem igényelnek gondozást. Elég csak arra gondolni, hogy fogaink fontos szerepet kapnak a hang és szóképzésben, és nem mellékes feladatuk a „helymegtartás”, hogy a maradandó fogak szabályosan nőhessenek ki. November a fogászat hónapja, így fogászati kampányok sora hívja fel a figyelmet az évente ajánlott ellenőrzésekre.
A fogak, annak ellenére, hogy kemény szövetből épülnek fel, hasonlóan sérülékenyek, mint a test más részei. Két legjellemzőbb betegségük a fogínygyulladás és a fogszuvasodás – magyarázta a szakorvos. A fogínygyulladást a lepedék vagy beékelődött ételdarabok váltják ki. A fogíny piros lesz és megduzzad, nyomásra fájdalom tapasztalható. A dohányzás megnöveli a betegség valószínűségét, ha pedig már kialakult, súlyosbítja. További tünete a rossz lehelet, a kellemetlen íz a szájban és a fogmosás közbeni erős vérzés. Ha a foglepedéket sokáig nem távolítják el, sérülhet a csonthártya, a gyökér, végül ebből kifolyólag meglazulhatnak a fogak is. A fogíny károsodását egyéb tényezők is kiválthatják, például néhány gyógyszer, cukorbetegség, stressz, sőt olykor különböző allergiás betegségek is. A szuvasodás egyik jele lehet, ha édes ételek fogyasztásakor villanásszerű, rövid ideig tartó, erős fájdalom jelentkezik.

D.-K. D.

 


Cikkajánló


Milyen lesz a jövő fogászata? Gyógyhír Magazin
Tanácsok szájsebészeti műtét után Gyógyhír Magazin
Magabiztos mosoly az ünnepek alatt is Gyógyhír Magazin
Amit az ajakherpeszről és az aftáról tudni érdemes Gyógyhír Magazin
Fogas kérdések
- a fogpótlásról
Gyógyhír Magazin
A száj védelme Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Ezen a napon született Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Költők, írók betegségei Koronavírus Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


Adatvédelmi nyilatkozat   |   Jognyilatkozat   |   Elérhetőségeink   |   Médiumajánlat   |   Gyógypedagógus állások

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6897299 látogatónk volt eddig