• 2020. augusztus 15., szombat

Vigyázzunk fogainkra!


2017.11.20

November a Fogászat Hónapja. A szájápolás nem csupán a szép mosoly és a friss lehelet miatt fontos. Ha vigyázunk, jelentősen csökkenthetjük a szájüregi daganatok kialakulásának esélyét.Tudta? A magyarok évente átlagosan alig három tubus fogkrémet vásárolnak – a rendszerváltás óta nem javult a statisztika –, és tízből hét ember fogselymet sem használ. A szakorvosok azt tanácsolják, lehetőség szerint fluoridos fogkrémet válasszunk, és 2-3 havonta cseréljünk fogkefét. A szájvíz a fogkrém tökéletes kiegészítője, hiszen oda is eljut, ahová a fogkefe  nem ér el. Fertőtlenítő hatású, és az ínygyulladást is csökkenti.

Már gyermekkorban fel kell hívni a figyelmet a szájápolás fontosságára, a helyes fogmosás technikájára – mondja Dr. Joób-Fancsaly Árpád. A Semmelweis Egyetem Fogorvos tudományi Karának docense szerint tévhit, hogy a tejfogak nem igényelnek gondozást. Elég csak arra gondolni, hogy fogaink fontos szerepet kapnak a hang és szóképzésben, és nem mellékes feladatuk a „helymegtartás”, hogy a maradandó fogak szabályosan nőhessenek ki. November a fogászat hónapja, így fogászati kampányok sora hívja fel a figyelmet az évente ajánlott ellenőrzésekre.
A fogak, annak ellenére, hogy kemény szövetből épülnek fel, hasonlóan sérülékenyek, mint a test más részei. Két legjellemzőbb betegségük a fogínygyulladás és a fogszuvasodás – magyarázta a szakorvos. A fogínygyulladást a lepedék vagy beékelődött ételdarabok váltják ki. A fogíny piros lesz és megduzzad, nyomásra fájdalom tapasztalható. A dohányzás megnöveli a betegség valószínűségét, ha pedig már kialakult, súlyosbítja. További tünete a rossz lehelet, a kellemetlen íz a szájban és a fogmosás közbeni erős vérzés. Ha a foglepedéket sokáig nem távolítják el, sérülhet a csonthártya, a gyökér, végül ebből kifolyólag meglazulhatnak a fogak is. A fogíny károsodását egyéb tényezők is kiválthatják, például néhány gyógyszer, cukorbetegség, stressz, sőt olykor különböző allergiás betegségek is. A szuvasodás egyik jele lehet, ha édes ételek fogyasztásakor villanásszerű, rövid ideig tartó, erős fájdalom jelentkezik.

D.-K. D.

 


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Milyen lesz a jövő fogászata? Gyógyhír Magazin

Tanácsok szájsebészeti műtét után Gyógyhír Magazin

Magabiztos mosoly az ünnepek alatt is Gyógyhír Magazin

Amit az ajakherpeszről és az aftáról tudni érdemes Gyógyhír Magazin

Fogas kérdések
- a fogpótlásról
Gyógyhír Magazin

A száj védelme Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
augusztusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája