• 2020. augusztus 07., péntek

Az egészséges életmód alapjai


2017.11.20

„Az egészség nem minden, de egészség nélkül minden semmi.” Az egészséges életmód kialakítása nem egyik napról a másikra megy, hanem egy folyamat eredményeként jön létre. Ebben a folyamatban több tényező is fontos szerepet játszik – mondják a táplálkozástudományi szakemberek.Ma már mindenhol azt halljuk, megfelelő életmóddal a génjeinkbe kódolt betegségeket is elkerülhetjük, vagy legalábbis késleltethetjük. Keviczki Viktória dietetikus azt vallja, hogy szervezetünk optimális működéséhez minőségi ételekre van szükségünk. Ha jókat eszünk (és eleget), és pluszban még mozgunk is, akkor testben, lélekben és mentálisan is egészségesek maradunk. „A testünk tünetekkel jelzi, ha kiestünk a harmóniából. Nincs más dolgunk, mint figyelni ezekre a jelekre, és megadni a szervezetünknek azt, amire vágyik.” A szakember korábban lapunknak arról beszélt, hogy habár nem vagyunk egyformák, azért vannak mindenkire érvényes „szabályok”.
Mindennapjainkban elengedhetetlenek a vitaminokat tartalmazó zöldségek és gyümölcsök, a rostban gazdag élelmiszerek, amelyek segítik az emésztést. Fontos a megfelelő mennyiségben elfogyasztott folyadék, a különböző ásványi anyagok és nyomelemek, melyek döntő szerepet játszanak a tápanyagokban rejlő energia felszabadításában és hasznosításában. Gyakori jelenség, hogy az étkezés rovására próbálunk spórolni az idővel. Reggelink véget ér a kávénál, ebédünk jó esetben csak egy szendvics, és a késői vacsorával igyekszünk mindent bepótolni. Mindez – amellett, hogy arányaiban és mennyiségében nem megfelelő tápanyagellátottsághoz vezet –, magában hordozza egy káros szokás lehetőségét – mondja a szakember.
A fogyókúrával kapcsolatban sok irányzat terjedt el, melyek egy része szélsőséges, egyoldalú táplálkozási módokat képvisel. Még szakszerűen összeállított fogyókúrás étrenddel is szinte teljességgel lehetetlen a szervezet számára szükséges összes vitamint és ásványi anyagot megfelelő mennyiségben biztosítani. Már napi 1600 kilokalóriára (6700 kJ) csökkentett energia bevitel mellett is vitamin- és ásványianyag-kiegészítés javasolt. Ezért célszerű a fogyókúrás program mellett rendszeres (heti 2-3 alkalommal) testmozgást végezni. Mozgással kondicionáljuk testünket, karbantartjuk, erősítjük izmainkat és lazítjuk ízületeinket. Amellett, hogy az egyik leghatékonyabb betegségmegelőző „orvosság”, javítja életminőségünket és közérzetünket.

Váljék egészségére!
Az izomműködéshez energiára van szükség, amelyet elsősorban a szénhidrátok és a zsírok, esetenként a fehérjék biztosítanak. Ezekért az anyagcsere-folyamatokért a B-vitamin csoport tagjai felelősek. A B1-vitamin nélkülözhetetlen a szénhidrátok (keményítő, cukor) energiává alakulásában, míg a B2 és a B6-vitamin a zsír- és fehérje-anyagcseréért felelős. A B12-vitamin, a folsav, a C-vitamin és a vas szintén fontos jelentőségű, mivel ezek nélkülözhetetlenek a vörösvértestképzéshez, ami az oxigén szállítását végzi az izmok felé.
A helyes táplálkozás és testmozgás mellett azonban le kell küzdenünk a nap mint nap bennünket érő stresszt, amihez nélkülözhetetlen a pihenés és az alvás, a pozitív gondolkodás, a kiegyensúlyozott emberi kapcsolatok és érzelmek, és nem utolsósorban az egészséges környezet. Hétköznapi értelemben, ha stresszről beszélünk, a minket ért pszichés megterheléseket értjük, tágabb értelemben azonban minden olyan hatás stresszt jelent, amely a szervezetet kibillenti egyensúlyi állapotából. Ilyen lehet egy heveny fertőzés, egy súlyos operáció, de akár a megszokottnál nagyobb hirtelen fizikai erőkifejtés is. A téli hónapok a szokottnál jobban igénybe veszik az immunrendszerünket, a különböző kórokozók és vírusok pedig lesben állnak. A védekezésben nemcsak a C-, hanem a D-vitamin is sokat segíthet.

Tippek a változtatáshoz:

A főtt zöldségekben, gyümölcsökben kevesebb rost van, mint a nyersekben. A teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér tartalmazza a gabona héját is, ezért nagyobb a rosttartalma. A finomított fehér lisztből készült termékek helyett válasszuk a Graham-, kukorica-, tönköly- vagy rozslisztből készülteket. Fehér rizs helyett használjunk barnát! Együnk kevesebb zsíros ételt és a konyhatechnikai eljárások közül a gőzben főzést, a párolást részesítsük előnyben, vagy süssünk-főzzünk fóliában, sütőzacskóban, római tálban. Mellőzzük a rántást, a habarást. A levest, főzeléket sűrítsük önmagával vagy kukoricakeményítővel.

Dózsa-Kádár Dóra


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Nyeregben az egészségért Gyógyhír Magazin

Előrelátóan a víz mellett Gyógyhír Magazin

Szakácskönyvet adott ki a Bethesda Gyermekkórház Gyógyhír Magazin

Nyolc érv a sörivás mellett Gyógyhír Magazin

Ezért kell több vas a nőknek, mint a férfiaknak Gyógyhír Magazin

Viszlát, puffadás! Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
augusztusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája