Gyógyhír Magazin 2017-11-27

Amit az ajakherpeszről és az aftáról tudni érdemes


Csúnya és kellemetlen és látszik: ajakherpesz – csúnya és kellemetlen, de nem látszik: afta. Először bőrpír és viszketés, majd égő, fájdalmas érzés. Sűrűn egymás mellett elhelyezkedő, duzzadt alapon apró hólyagocskák az ajkak szélén, az orcákon illetve az orr környékén: íme a bizonyosság – herpeszem van!Gyermekkorban is jelentkezik, ekkor már látszik, ki hajlamos rá. Kicsi korban elsősorban valamilyen más, akár enyhe betegséggel párosul, de önmagában is megjelenhet – írja dr. Bogárdi Mihály Beteg a gyermekünk című könyvében. Vírusfertőzés eredménye; a kórokozó ismét és ismét megbetegedést okoz. A herpeszvírus ellen némelyik vírusellenes antibiotikum szokott hatásos lenni, de erre csak súlyosabb esetben kerül sor. Alapvetően helyi kezelés szükséges ecseteléssel, vagy valamilyen szárító, nyugtató pasztával – tanácsolja az orvos.  
Hasonló tünetek hoz az aftás szájgyulladás, amely ugyancsak valamilyen lázas megbetegedéssel jár együtt. Kisebb-nagyobb hólyagok keletkeznek a nyelven és a pofanyálkahártyán, amelyek kifekélyesedhetnek, fájdalmasak, ez akadályozza az evést, a rágást, a nyelést. Ovális, fehér foltokról beszélünk, melyek jelentkezése után az azonnali kezelés elejét veszi az igen rosszul hangzó „kifekélyesedésnek”.
Az afta gyakran alakul ki fogászati beavatkozás után is. Kezelésénél – attól függően, hogy mi okozhatja – fontos a láz- és fájdalomcsillapítás is. Jól beválik a szódabikarbónás oldattal való öblögetés, amely ugyan nem gyógyít, de a panaszokat enyhíti. Korábban az ezüstnitrátot tartalmazó gyógyszeroldattal való ecsetelés volt a megoldás, ma már az ismert szájhigiéniás oldatok használata vagy egyéb komplex gyógyszerkészítmény vezethet eredményre. A gyógyszeroldatba mártott vattapálcát közvetlenül az aftára kell nyomni, kellemetlen, fájdalmas érzés, de azonnal érezni a hatását. Szokás szájgyulladás esetén vitaminokat adagolni. Ezekre valóban szükség van, de ne várjunk tőlük hirtelen gyógyulást. Amíg a panaszok fennállnak, semmiképp se erőltessük a darabos ételeket: közömbös ízű, langyos italokat, puha, könnyen nyelhető ételeket együnk.
Azt már egyre többen tudják, hogy a herpesz vírus 1-es típusát, mely az ajakherpeszt okozza, az emberek többsége hordozza magában. Erről már lapunkban is többször írtunk, mint ahogy arról is, hogy ennek megelőzésére egyelőre nincs ötlete a tudománynak. Kialakulásához vezető tényezők a fentieken kívül lehetnek még: a stressz vagy olyan étel fogyasztása, ami „kicsapja a szervezetben a biztosítékot” – nos, ezek nehezen leküzdhető ellenfelek. Az óvatosság mégis segíthet. Cseppfertőzéssel, akár a legkisebb testi kontaktussal is terjed, legyen az csók vagy csak egy tüsszentés. Az ajakherpesz hólyagjait tilos kiszúrni, nyomkodni: kezelni kell őket, és meg kell várni, amíg leszáradnak. Az afta kialakulásának oka még szintén nem ismert. A tüneteket bármi kiválthatja, ami az immunrendszert igénybe veszi, illetve gyengíti. A vissza-visszatérő herpesz és afta, az érintettek csaknem felénél a családi kórtörténetben tettenérhető, ez pedig arra utal, hogy az emberek egy része genetikailag hajlamos rá.

Vincze Kinga


Cikkajánló


Milyen lesz a jövő fogászata? Gyógyhír Magazin
Tanácsok szájsebészeti műtét után Gyógyhír Magazin
Magabiztos mosoly az ünnepek alatt is Gyógyhír Magazin
Vigyázzunk fogainkra! Gyógyhír Magazin
Fogas kérdések
- a fogpótlásról
Gyógyhír Magazin
A száj védelme Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Ezen a napon született Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Költők, írók betegségei Koronavírus Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


Adatvédelmi nyilatkozat   |   Jognyilatkozat   |   Elérhetőségeink   |   Médiumajánlat   |   Gyógypedagógus állások

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6897127 látogatónk volt eddig