• 2020. augusztus 03., hétfő

Amit az ajakherpeszről és az aftáról tudni érdemes


2017.11.27

Csúnya és kellemetlen és látszik: ajakherpesz – csúnya és kellemetlen, de nem látszik: afta. Először bőrpír és viszketés, majd égő, fájdalmas érzés. Sűrűn egymás mellett elhelyezkedő, duzzadt alapon apró hólyagocskák az ajkak szélén, az orcákon illetve az orr környékén: íme a bizonyosság – herpeszem van!Gyermekkorban is jelentkezik, ekkor már látszik, ki hajlamos rá. Kicsi korban elsősorban valamilyen más, akár enyhe betegséggel párosul, de önmagában is megjelenhet – írja dr. Bogárdi Mihály Beteg a gyermekünk című könyvében. Vírusfertőzés eredménye; a kórokozó ismét és ismét megbetegedést okoz. A herpeszvírus ellen némelyik vírusellenes antibiotikum szokott hatásos lenni, de erre csak súlyosabb esetben kerül sor. Alapvetően helyi kezelés szükséges ecseteléssel, vagy valamilyen szárító, nyugtató pasztával – tanácsolja az orvos.  
Hasonló tünetek hoz az aftás szájgyulladás, amely ugyancsak valamilyen lázas megbetegedéssel jár együtt. Kisebb-nagyobb hólyagok keletkeznek a nyelven és a pofanyálkahártyán, amelyek kifekélyesedhetnek, fájdalmasak, ez akadályozza az evést, a rágást, a nyelést. Ovális, fehér foltokról beszélünk, melyek jelentkezése után az azonnali kezelés elejét veszi az igen rosszul hangzó „kifekélyesedésnek”.
Az afta gyakran alakul ki fogászati beavatkozás után is. Kezelésénél – attól függően, hogy mi okozhatja – fontos a láz- és fájdalomcsillapítás is. Jól beválik a szódabikarbónás oldattal való öblögetés, amely ugyan nem gyógyít, de a panaszokat enyhíti. Korábban az ezüstnitrátot tartalmazó gyógyszeroldattal való ecsetelés volt a megoldás, ma már az ismert szájhigiéniás oldatok használata vagy egyéb komplex gyógyszerkészítmény vezethet eredményre. A gyógyszeroldatba mártott vattapálcát közvetlenül az aftára kell nyomni, kellemetlen, fájdalmas érzés, de azonnal érezni a hatását. Szokás szájgyulladás esetén vitaminokat adagolni. Ezekre valóban szükség van, de ne várjunk tőlük hirtelen gyógyulást. Amíg a panaszok fennállnak, semmiképp se erőltessük a darabos ételeket: közömbös ízű, langyos italokat, puha, könnyen nyelhető ételeket együnk.
Azt már egyre többen tudják, hogy a herpesz vírus 1-es típusát, mely az ajakherpeszt okozza, az emberek többsége hordozza magában. Erről már lapunkban is többször írtunk, mint ahogy arról is, hogy ennek megelőzésére egyelőre nincs ötlete a tudománynak. Kialakulásához vezető tényezők a fentieken kívül lehetnek még: a stressz vagy olyan étel fogyasztása, ami „kicsapja a szervezetben a biztosítékot” – nos, ezek nehezen leküzdhető ellenfelek. Az óvatosság mégis segíthet. Cseppfertőzéssel, akár a legkisebb testi kontaktussal is terjed, legyen az csók vagy csak egy tüsszentés. Az ajakherpesz hólyagjait tilos kiszúrni, nyomkodni: kezelni kell őket, és meg kell várni, amíg leszáradnak. Az afta kialakulásának oka még szintén nem ismert. A tüneteket bármi kiválthatja, ami az immunrendszert igénybe veszi, illetve gyengíti. A vissza-visszatérő herpesz és afta, az érintettek csaknem felénél a családi kórtörténetben tettenérhető, ez pedig arra utal, hogy az emberek egy része genetikailag hajlamos rá.

Vincze Kinga


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Milyen lesz a jövő fogászata? Gyógyhír Magazin

Tanácsok szájsebészeti műtét után Gyógyhír Magazin

Magabiztos mosoly az ünnepek alatt is Gyógyhír Magazin

Vigyázzunk fogainkra! Gyógyhír Magazin

Fogas kérdések
- a fogpótlásról
Gyógyhír Magazin

A száj védelme Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
júliusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája