• 2021. január 20., szerda

Hinni önmagunkban, a vágyainkban – ez az örök nőiesség titka


2017.11.27

dr. Rusz Edit szexuálpiszhológus, ismert közéleti szereplő, számos rádió- és televízióműsor meghívott szakértője. Immár hetedik éve dolgozik a SOTE által támogatott posztgraduális szexuálterapeuta képzésben. Annak idején a ma már csak emlékként élő Danubius Rádió „Fórum” című műsorának volt gyakori vendége, sokan még ma is onnan ismerik. Életkedve, vitalitása ugyanolyan kortalanná teszi őt, mint amilyenné ő igyekszik tenni azokat az asszonyokat és urakat, akik segítséget kérnek tőle.- Annak idején emlékszem, rengetegen telefonáltak a műsorba, hogy az ismeretlenség homályába burkolózva kérjék a tanácsát, segítségét. Így tizenvalahány év távlatában lát változást?  
- A problémák a régiek, a szégyenlősség szerencsére változóban van. Bár így is meglehetősen nehezen jutnak el az asszonyok egy-egy tanácsadásra, mivel a szexszel kapcsolatos problémákat nem érzik kezelendőnek. Noha nem egyszer tapasztalom, hogy ha a háziorvos az ilyen-olyan tünetekre, depresszióra, rossz közérzetre nem talál magyarázatot, a hölgyeknek szinte az utolsó menedék a szexuálpszichológus.
- Egy bizonyos életkor után a nők állítólag nem kívánják a szexet…
- Csak azt hiszik, hogy nem kívánják. A hiba elsősorban a közgondolkodásban keresendő. A változó korú nő megpecsételődik a társadalom által. Még orvosi körökben is el van könyvelve, hogy a változó korba kerülő nő hisztis, izzad, és kibírhatatlan – hát kérem, nincs mit tenni, ebbe bele kell törődni. Kevés orvos biztat azzal, hogy akarjuk legyőzni a problémát, és ne boruljunk bele a saját lelkünkbe egy tünetsorozatra hivatkozva. Akarni kell feléledni és újra élni, a 60-70 éves nők eredendően képesek a jó szexuális életre. Szoktam mondani, hogy a legolcsóbb és legjobb gyógyszer a változó vagy az idősödő korra a szex.
- Mi az oka mégis annak, hogy a nők többsége nem akar javítani az intim pillanatainak minőségén, vagy teljesen visszautasítja a közeledést?
- Ha nem élem meg, hogy az élet megy tovább, ha nem akarok kívánatos lenni, akkor lesz belőlem egy-kettőre savanyú, és „rossz szagú” vénasszony. Nagyon sok nő képes lemondani a jó szexről, ezzel egy kicsit saját magáról is. Anyaszereppel, hivatással kompenzálnak, vagy a lelki funkciók tökéletes megélésével, így egy idő után azt tapasztalják, hogy fogy az affinitás a párjuk felé. Nap mit nap tapasztalom a terápiában, hogy mi, nők sok mindent nem tudunk a helyén kezelni. Ha kapunk virágot az a baj, ha nem akkor az. Ha nem kíván bennünket a férj, az a baj, ha kíván, akkor az. Egy 60 éves nővel beszélgettem a minap, aki arról „panaszkodott”, hogy már nem úgy néz ki, mint egy 20 éves, szégyelli magát, hogy ráncos a bőre, petyhüdtebb a melle – de a férje mégis kívánja őt. Tudomásul kellene végre venni, hogy fiatalabbak nem leszünk, de szerethetőek maradhatunk!
- Sok közismert személyiségnek nincs kora: ez genetika, a környezet hatása, vagy a folytonos nyilvánosság előtti szereplés eredménye?
- Van benne ez is, az is, de az, hogy valaki jól éli meg a szexet vagy nem, nincs semmilyen kapcsolatban azzal, hogy milyen autó áll a garázsban, vagy hány ruhája van a szekrényben. VIII. Henrik például sorra nemzette a gyerekeket, de nem volt jó az ágyban – nem értett a nők nyelvén. Egy harmincéves nőnek is lehet hüvelyszárazsága, ha a partner nem képes beindítani a vágyat. A test nem ad jó válaszokat, ha a „kérdések” nem jók. Amikor elérkezik a nő abba az idilli helyzetbe, hogy tét nélkül szerethet és engedheti, hogy szeressék – azaz már nem fogamzóképes, már felnőttek a gyerekek, már van egzisztenciája, már nem kell a szakmai önmegvalósításért áldozatokat hozni, nos akkor kiteljesedhet a nőiessége. 40-50 év körül már beköszönt a változókor, ami sok jót is hozhat. Napjainkban egyre inkább kitolódik az az életkori határ, amely megálljt parancsolt anyáinknak. Nem szabad követni azt a trendet, amely szerint a változó korral a boldogsággörbe csak lefelé mehet, és felvennünk azt a szerepet, ami szerint már „csak” az unokáknak élhetünk. Anyáink nem voltak jobb asszonyok attól, hogy értünk áldozták magukat, a fiatalságukat  – bár élték volna meg jobban a nőiességüket, még több energiát kaphattunk volna tőlük! Én a sokadik ikszen vagyok túl – de nem készülök a temetőbe, és másnak sem ajánlom, hogy így tegyen.
- Vannak olyan betegségek, amelyek azonban útját állják ennek a gondolkodásnak…
- Most mondta ki a kulcsszót: betegségek. A diabétesz, a magas vérnyomás kezelendő problémák, valóban velük jár a nemi vágy csökkenése. De egy egyszerű náthánál nem? Ezek nem lehetnek gátjai a szerelmi élet idős kori kiteljesedésének. Az sem igaz, hogy az együtt töltött évtizedek után le van játszva egy meccs – és már csak kitartunk egymás mellett. Nincs lejátszott meccs, csak nem szabad hátradőlni, a kapcsolatot működtetni kell. Újra és újra be kell indítani a vágyakat, a fantáziát, hogy ne szűküljön be a világ.

Vincze Kinga


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Nagy terhesvitamin-dilemma: Mit, mikor és miért? Gyógyhír Magazin

Több házimunka, kevesebb szex? Gyógyhír Magazin

A házasság egészséges Gyógyhír Magazin

Férfibajok: vélekedés és valóság Gyógyhír Magazin

Így szeret a magyar! Gyógyhír Magazin

Férfimeddőség – rajtunk is múlhat Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
januári száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények