Gyógyhír Magazin 2017-12-08

Mit kell tudni az idei influenzaszezonról?


Az influenza szerte a világban, a fejlett országokban is komoly gondokat okoz; főleg a gyerekekre és a korosabbakra veszélyes. Mintha csak ezt a jól ismert tényt támasztaná alá egy nemrég megjelent írás, ami arról számol be: az USA-ban idén már kiskorú és idős áldozatot is szedett a járvány.Mivel körülbelül 2 hétig tart, amíg a szervezetbe juttatott, legyengített kórokozók ellen immunrendszerünk kitermeli a védekezést szolgáló antitesteket, ezért ennyi idővel a járvány megkezdődése előtt már be kell oltatnunk magunkat.

 

Mint az ismert amerikai egészségügyi hírportál, a Health.com novemberben megírta, az influenzaszezon elején egy idős iowai férfival végzett a betegség, az USA-beli Járványkezelési- és Megelőzési Központ (The Centers for Disease Control and Prevention; CDC) adataira támaszkodva pedig arról is beszámolnak, hogy már októberben regisztráltak a járvánnyal összefüggésbe hozható gyermekhalált.

Javasolt az oltás
A CDC felsorolja a jellegzetes tüneteket, amelyek influenzára utalhatnak: köhögés, torokfájás, orrfolyás- vagy dugulás; ezek mellé még láz, illetve izomfájdalom, fáradtságérzés társulhatnak. A szervezet szakemberei hangsúlyozzák, hogy a kezeletlen, elhanyagolt betegség súlyos szövődményeket, köztük tüdőgyulladást is okozhat, ami különösen az egyébként is legyengült szervezetű pácienseknél járhat halálos kimenetellel, és kiemelt kockázati csoportnak tartják például a 65 éves vagy annál idősebb embereket. A védekezésnek több módja létezik. Az egyik, ha a járvány idején lehetőleg minél kevesebbet tartózkodnak potenciálisan fertőzött közösségekben azok, akiknek életkoruk vagy általános egészségi állapotuk miatt nagyobb rizikóval kell számolniuk. A CDC ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a leghatékonyabb védekezés továbbra is a megelőzés, vagyis ha időben beoltatjuk magunkat influenza ellen, a szervezet statisztikái szerint ez mintegy 40–60%-os védettséget nyújt a kórokozóval szemben. Minden évben más és más vakcinákat tartalmaz a védőoltás, ezért fontos tudni, hogy az előző évi oltás nem biztosít védettséget az éppen aktuális szezonban. A CDC szerint egyébként idén az USA-ban október-novemberben kezdődött meg az influenzaszezon, várhatóan majd májusig tart, és december-február között tetőzik.

Nálunk még nincs járvány
És hogy mi a helyzet influenzaügyben Magyarországon? Ahogy az elmúlt években, úgy idén is nyomon követhető az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ; antsz.hu) honlapján az aktuális helyzet. A cikkünk írásakor legfrissebb, november 11-én nyilvánosságra hozott,
a 44. hétre vonatkozó jelentése az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztálya adatai alapján arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy hazánkban gyakorlatilag nincs influenzaaktivitás. A Főosztály szerint a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok 4300 olyan betegről számoltak be, akik influenzaszerű tüneteket észleltek magukon; ez több mint 3%-kal kevesebb ilyen pácienst jelentett az előző héthez képest. A betegek mintegy 11%-a gyerek, 16%-a pedig 60 éves vagy idősebb volt. Előrejelzéseik szerint a járvány a jövő év 1. és 9. hete között lesz a legaktívabb, csúcsát pedig valamikor 2018. 5. hete körül éri el.

A veszélyeztetetteknek ingyenes a vakcina
Szintén fontos információ, hogy a korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén is rendelkezésre áll ingyenes vakcina (összesen 1,3 millió oltásra elegendő) azoknak, akiket koruk, egészségi állapotuk vagy foglalkozásuk miatt fokozottan veszélyeztet a járvány. Az ÁNTSZ tételesen fel is sorolja ezeket a csoportokat: közéjük tartoznak például – egészségi állapotuktól függetlenül – a 60 éven felüliek, a várandós nők vagy például a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, az asztmás betegek, a krónikus máj- és vesebetegek. Jogosultak az oltásra továbbá a veleszületett vagy betegség/kezelés révén szerzett immunhiányos állapotban szenvedők.
Azoknak is jár az ingyenes oltás, akik foglalkozásuk miatt potenciálisan sok embernek adhatnák tovább a fertőzést. Közéjük tartoznak például az egészségügyi dolgozók, vagy az ápolást, gondozást nyújtó egészségügyi/szociális intézmények alkalmazottai. Szintén térítésmentesen igényelhetik az oltást az állattartás területén dolgozók közül a sertés és baromfi tartásával, valamint ezen állatok szállításával foglalkozók, illetve a baromfifeldolgozókban, a vágóhidakon dolgozók. Ingyen oltják ezen felül az egészségügyi intézményben tartósan ápolt gyermekeket, a csecsemő- és gyermekotthonok lakóit. A fenti felsorolás korántsem teljes – érdeklődjünk kezelő- vagy háziorvosunknál a további részletekről.

P. Gy.


Cikkajánló


Ne orroljon érte! Gyógyhír Magazin
Hogy kaphatjuk el a megfázást? (És hogy kerüljük el?) Gyógyhír Magazin
Téli bajaink Gyógyhír Magazin
Miért pont télen támad a megfázás és az influenza? Gyógyhír Magazin
Ha sokszor megfázik a kisbaba nem nagy baj, de ne vegyük félvállról Gyógyhír Magazin
Levegőt! Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Ezen a napon született Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Költők, írók betegségei Koronavírus Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


Adatvédelmi nyilatkozat   |   Jognyilatkozat   |   Elérhetőségeink   |   Médiumajánlat   |   Gyógypedagógus állások

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6903878 látogatónk volt eddig